Se över regelverket för småskalig produktion av bivaxsalva

A

/ #313

2017-01-12 13:19

Hej

Reglerna har jag inget emot, klart vi ska veta vad vi sätter på våra kroppar även om den är framställt av Naturprodukter eller kemiskt skit.

EU har fixat reglerna men det är upp till varje enskilt land att besämma hur man ska finansiera detta och då är det klart att Sverige tar tillfället i akt och vill ha en massa pengar för detta, då vi är ett av de länder som är dyra på avgifter.

Infinner sig producenten/fabriken i ett land som inte tar dessa avgifter slipper du betala dessa avgifter om du säljer/exporterar till annat eu land fär de är redan registrerade i hemlandet/EU.

(det var ju tal om för ett tag sedan att företag som hade importerat kosmetika från annat EU land, hade registrerat produkterna de importerat och betalat de sura pengarna varje år. Tills EU fick nys om det och tillrättavisade läkemedelsverket att de gjort fel, tror ni företagen fick sina pengar tillbaka? Nej då. Vet att processen fortfarande pågår)

Detta tycker jag är ett stort problem för företagarna eller de som vill starta företag.

Det är inte bara den årliga avgiften 4000:-/företag & år och 600:-/produkt & år.

Produkten ska ha ett så kallat säkerhetsdokument som konsultföretag kan bestå med för runt 5000:-/produkt, detta är förstås en engångskostnad men fortfarande en jobbig start om du vill släppa fler salvor m.m. (kosmetiska produkter) i sökerhetsdokumentet så godkänns allt av en toxekolog att man får använda produkten på de sättet som den är ämnad för, de kollar att etiketten/etiketternarna har rätt uppgifter/märkning så som namn, innehåll, datummärkning m.m.

För att du ska kunna få säkerhetsdokumentet komplett så måste produkten också annalyseras i ett labb så att man vet att det inte finns föroreningar eller andra partiklar m.m. och godkännas vilket jag har hört kan hamna på 10-16000:- vilket är orimligt.

 

Jag var i starten på ett företag, handtillverkat, närproducerat, ekologiska produkter m.m. men var tvungen att tänka om ordentligt då uppstarten blir väldigt kostsam.

Visst man kan starta med ett fåtal produkter men det är tveksamt om det är lönsamt med litet utbud när man sitter på en hel serie produkter

Väntar fortfarande offerter m.m. gällande labkostnader m.m.

Klart jag skrivit under

Hoppas att Sverige kan se över sina avgifter och eller lägga alla uppgifter som behövs på Läkemedelsverket så kan de säkert dra ner kostnaderna då allt sker innom samma dörrar.

Det är såhär drömmar krossas.... kan skriva en roman av detta snart

Ha det bra i stugorna

Tack för mig