Slopa momsen på tatueringar.

Verkligheten

/ #29 Re: Re: Re: Re: tina

2011-11-01 18:30

#26: oo - Re: Re: Re: tina 

 Men då är ju inte problemet att tatuerare får betala moms utan att ni satt en för låg timdebitering eller att ni måste lära er ta betalt för den tid ni lägger ner. Om ni lägger 7 timmar & tar betalt för 2 så tjänar man ju inga pengar, då är man ju bara korkad.  En tatuerare har väl i snitt en timdebitering på 800-1200:-. För vad egentligen? Vad är materialkostnaden per timme med pennor, papper, nålar, bläck, rengöringsmedel, hyra för lokal, uppvärmning, el, lån  mm? En enkel kostnadskalkyl skulle ge er en bra insikt på vad ni egentligen bör ta i timdebitering.

Vi driver ett bilplåt & lack företag med en timdebitering på 800-1100:- beroende på avtal. Men då har vi en materialkostnad på ca 900-2000:-/L & använder mer material på en vecka än vad en tatuerare gör på ett år, lokaler på 2000kvm som skall ha belysning, uppvärmning, underhåll mm, en lackeringsbox som värms upp till 70grader ett par ggr dagligen, ca 10 obligatoriska utbildningar per år som kostar 3000-10000:- st, mängder med verktyg som skall underhållas & investeras i. Och mycket mycket mer. Ändå betalar vi moms & får våran firma att gå runt, och med en riktigt bra vinst. Egentligen för att vi lärt oss effektivisera vårt arbete & ta betalt för det arbete vi faktiskt utför. 

Och är inte en bra plåtslagare eller lackerare en konstnär? Att kunna ta t.ex en bildörr som för många är skrot och med sina händer & verktyg kunna få den skadade detaljen till ett skick som är så gott som nytt? För mig är det konst.

Jag säger inte att tatuering inte är konst. Bara att det för mig är bizarrt att konstnärer skall slippa betala moms för att dom inte kan utföra sitt arbete på ett effektivt & smart sätt. Och allvarligt talat så är det väl inte många tatuerare som bokför alla pengar som kommer i deras hand?

Gå ett par kurser i företagande & effektivisering & lär er tjäna pengar istället för att gnälla.