Giftstopp Norrort - Nej till avfallseldat kraftvärmeverk i Täby

Marianne

/ #199 Yttrande över Sörabs överklagan av Länstyrelsens beslut med begäran om ökade kväveutsläpp

2014-08-14 17:24

 

Yttrande över SÖRABs överklagan av beslut av Länsstyrelsen i Stockholms län daterat 2014-04-09. Målnummer M2977-14.

 

Söderhalls Renhållningsverk AB (SÖRAB) har i sin överklagan yrkat på ändring i villkor D i Länsstyrelsens beslut. Detta innebär ett markant ökat utsläpp av kväve till Stora Värtan, från beslutat gränsvärde 450kg/år till 1000kg/år.

 

 

 

Gruppen anser att de vore ytterst olyckligt för den idag redan övergödda och känsliga Östersjön, om ett gränsvärde på 1000kg/år skulle tillåtas för kväveutsläpp till Stora Värtan, vilken utgör en inre del av Östersjön.

 

Vattnet i Stora Värtan är bräckt och en stor mängd sötvatten tillförs från land. Stora Värtan har redan idag oroväckande höga halter av näringsämnen och uppvisar tydliga tecken på övergödning, med allvarliga konsekvenser för både fiske och friluftsliv. Vi ser inte minst en ökande algblomning varje år som ett tecken på allvarlig övergödning i Östersjön.

 

Den ekologiska statusen i Stora Värtan är idag inte god, utan vad vi tolkar som mycket känslig för både kväve och fosforutsläpp, enligt EU:s vattendirektiv. Däremot är den kemiska statusen fortfarande god. Denna kemiska status måste vi enligt vår mening vårda med restriktiva utsläppstillstånd.

 

Senast år 2021 ska Stora Värtan ha uppnått god ekologisk status och under dessa 7 återstående åren måste vi enligt vår mening arbeta hårt för att återställa balansen i Östersjön. Alla måste bidra till att vi minskar utsläppen.

 

Sverige åtog sig 2007 i ”Aktionsplanen för Östersjön” att reducera sin belastning av kväve och i oktober 2013 reviderades miljöministrarna överenskommelsen från 2007. Kvävemålet för hela nationen Sverige halverades (Källa: www.svensktvatten.se).