Giftstopp Norrort - Nej till avfallseldat kraftvärmeverk i Täby

Kerstin

/ #100 Re Grupptalan

2014-05-18 09:11

Vi har kontakt med jurister o kommer även att ha en dialog med Villaägarna, vi har en strategi och kommer att lägga ut mer information på Giftstopp när vi kommit längre i processen. Som du själv skriver kan vi inte lämna ut detaljerna här.
Vi har även lyft frågan om bristande upphandling och beslutsunderlag. Även avtalen mellan EON och kommunen måste starkt ifrågasättas. Att kommunen och vi skattebetalare riskerar skadeståndskostnader mot EON om vi inte fullföljer får inte hindra oss att stoppa byggandet av anläggningen. Dessa eventuella kostnader är ingenting mot de risker och kostnader vi drabbas av om vi fullföljer. Framförallt är det skrämmande att det inte finns en total kostnads-, konsekvens och riskanalys för kommunen. Man talar om konkurrens som den viktigaste faktorn för avtalet med EON, men istället har vi fått ett monopol med tvångsanslutning för fastighetsägarna och för att få byggrätt i kommunen. Vi önskar istället valfrihet och varnar för inlåsningseffekter som hindrar att kan använda ny miljövänlig energi till våra fastigheter. Inom en 20 årsperiod har vi helt andra möjligheter att ta del av ny teknik.
Hagbyverket byggs inte för oss Täbybor utan för att kunna exportera till andra regioner och även till bl a Europa som har brist på energi. Risken med försämrad hälsa och kostnader för detta högriskprojekt får vi Täbybor bära.
Idag är det även brist på avfall och energibolaget dammsuger marknaden på detta avfall. Sverige har iinte ens krav på spårbarhet på detta avfall och idag importeras det från bl a Indonesien, Afrika och Italien. Dessa giftiga sopor eldas oberoende om man får anmärkningar vid de få sporadiska kontroller som sker. de kan nämligen inte sändas tillbaka.
Vi måste nu vid valet aktivt välja de politiker som tar ansvar för vår miljö och hälsa samt förstår vikten av oberoende utredningar innan man startar denna typ av investeringsprojekt. Vi kan se fram betydande skattehöjningar om detta vansinne får fortgå. Kryssa de politiker i valet som har civilkurage och vågar ifrågasätta denna maktfullkomlighet.