Vi som vill att Plönningegymnasiet ska få finnas kvar

Staffan Svensson

/ #76 Satsa på de gröna näringarna! Satsa på Plönningeskolan!

2014-04-27 19:40

Satsa på de gröna näringarna! Satsa på Plönningeskolan!
Plönningeskolan i Harplinge hotas av nedläggning och det är något som vi ser som ett stort resursslöseri.

Att skolan idag är nedläggningshotad har flera orsaker. Utbildningarna på skolan lockar färre elever för varje år och det är problematiskt. Vi ser också att, enligt oss, felaktiga beslut av region Halland bidrar till en negativ spiral. Idag finns det ingen gemensam syn på skolan. Vi ser hellre en bättre dialog mellan region Halland och Halmstads kommun då det finns mycket att vinna genom att samlokalisera utbildningar. Det finns redan idag stora fördelar med att förlägga Kattegattgymnasiets fordonsutbildning till Plönningeskolan men då behöver regionen satsa på skolan och inte lägga ner.

Det finns en ljus framtid för alla de som utbildar sig inom de gröna näringarna. Skolan i Harplinge har alla möjligheter att erbjuda den bästa utbildningen. Allt finns i skolans närhet; bra jordbruksmark, fin skog och bra förutsättningar för hästutbildningen. Skolan erbjuder även utbildning för elever med särskilda behov. Innovationscentrum för att utveckla förnybar energi skulle med sitt eget biogasprojekt ge nya möjligheter.

Halland har idag en betydande grön näring som har framtiden för sig. Vi har gynnsamma förhållanden att ha en bra produktion av mat. Vi ser en ökad medvetenhet kring mat och vad vi stoppar i oss vilket är något som på alla sätt gynnar svensk matproduktion. Vi kommer både nu och i framtiden att behöva producera mer lokalt och framför allt mer hållbar mat. Utbildningen behövs! Vi behöver göra utbildningarna mer attraktiva och visa på dess fördelar. Kopplingen mellan producent och konsument behöver på alla sätt göras bättre. Vi behöver mötas för att förstå varandra och visa på vilka fördelar vi har i lokalt producerad mat. Öppna upp Plönningeskolan och koppla ihop den mer med kommunens invånare. Bjud in barn och elever i för och grundskola för att alla ska få en förståelse för hur mat produceras. Vi ska visa vad vi är bra på och vara stolta över svensk matproduktion! Vi väljer våra politiska företrädare som stiftar lagar om t.ex. en sträng och bra djurhållning. Hur detta påverkar oss alla, ska alla ta del av. Öka förståelsen och kunskapen. Vi kallar det närodlad politik.

Om regionen ser detta och satsar kan även Halmstad kommun göra detsamma. Allt hänger ihop!

Centerpartiet i Halmstad
Henrik Andersson

Harplinge-Steninge Centeravdelning
Staffan Svensson