Giftstopp Norrort - Nej till avfallseldat kraftvärmeverk i Täby

Kritisk Täbybo

/ #10 Ansökan från EON till Mark o Miljödomstolen

2014-04-07 12:23

Lämnades in förra onsdagen och enligt EON ska en länk med ansökan ca 1000 sidor finnas tillgänglig på kommunens hemsida fr. om onsdag 9/4. EON uppger att anläggningen byggs på uppdrag av Täby kommun (beslut?). Anläggningen avser storskaligt kraftvärmeverk, d v s inte bara för oss Täbybor. Täby kommer med denna ansökan att riskera att förvandlas från en grön kommun till ett centrum för avfallshantering. Trafiken (inkl. import av avfall) uppskattas till 1 tung transport av ospecificerat avfall var 6:e minut till Hagby, mellan kl. 07.00-22.00, vilken kommer att påverka vår miljö negativt, stick i stäv med dagens miljöpolicy. Vi ska köra miljöbilar men det är helt ok att tillåta trafik från t ex öststaterna med orenade avgaser (tung orenad dieselolja).
Områden som direkt berörs av avfallet anges till Hagby, Vallatorp, Vallabrink, Erikslund, Lövbrunna angränsande till Ella gård. Då har man räknat med en radie av 2 km. Andra energiexperter menar att radien är minst 2 mils omkrets och då talar vi om hela Täby med kringkommuner.
Nedsläppen omfattar: koldioxid 72 ton/år, svaveldioxid 15 ton/år, Mindre partiklar (submicrona/nanopartiklar som är oerhört farliga för oss människor) 1,5 ton samt kvicksilver som inte anges.
Förutom flis har EON ansökt om att få elda 1 panna med olja (det vi skulle slippa med denna lösning) och att lagerhålla olja på Hagby i 2 cisterner. Även annat miljöfarligt avfall anges, i runda ord industriavfall. Kombinationen flis och olja minskar inte direkt brandfaran, utan tvärtom.
Det kan vara lämpligt att inte bevilja ändring i detaljplanen innan denna nya information har kommunicerats och beslutats i kommunen. Om detta går igenom lär det bli meningslöst att planera både galoppfält och bostäder i Arninge.
Detta är en av vår viktigaste valfrågor, vem bör ansvaret för dessa beslut. Vem ska betala saneringskostnader och vår förstörda miljö.
Kommer vårt underbara Täby att bli historia p g a omdömeslösa beslut. Ansvariga för dessa beslut bör ställa sina platser till förfogande.