Öppet brev till tidningen Hundsport samt dess ansvariga utgivare

Pudeltjej

/ #4 Re: Flerfärgade..

2013-12-16 22:23

#3: Kevin - Flerfärgade..

Svaret står ju i Petitionen. Ofta är dessutom flertalet inte helt rasrena och det saknas led i stamtavlorna. Ska vi följa de regler som finns idag så är det Frankrike som äger Pudelns rasstandard och bestämmer hur den ska se ut (Sverige har ingenting att säga till om där) och i Frankrike har de gått ut med en uppmaning att inte godkänna dessa hundar och därmed inte godkänna dess registrering. Även FCI har gått ut med en uppmaning till samtliga medlemsländer att inte godkänna avkommor till flerfärgade pudelbesläktade hundar som pudlar. Det skall inte ens få kallas för pudlar. Läs texten nedan från FCI.

”At the request of the Société Centrale Canine pour l’Amélioration des Races de Chiens en France (SCC), parent organisation of the breed standard “Caniche” (Poodle) (172), theFCI members and contract partners are reminded that two-coloured poodle-relateddogs can under no circumstances be called “Poodle” neither on pedigrees nor inshow catalogues and in other official documents.”

Svenska Kennelklubben blev upptagen som medlem i FCI redan 1934, och vi finns respresenterade i samtliga FCI-komitttéer. Genom vårt medlemsskap har vi bland annat förbundit oss att följa respektive hundras hemlands rasstandard.

Då SKK har förbundit sig att följa gällande rasstandard undrar vi därmed hur SKK så totalt kan bortse från detta och på vilket sätt de flerfärgade pudelbesläktade hundarna skulle gynna avelsarbetet på de sobla färgerna?