Rädda Haninges kulturpark

Rosa la Tatula

/ #48 Öppet brev till våra politiker

2013-09-10 09:51

Svensk lag och uppfostran förbjuder mig att uttrycka mig i klarspråk när det gäller den politik som lett fram till ett nytt hot mot kulturparken - ett hot som vi trodde var avvärjt när Länsstyrelsen ville Q- och K-märka Gamla folkets hus. Men uppenbarligen känner ni, som jag uppfattar ert agerande,  i Haninges kommunstyre inte någon respekt vare sig för vår historia eller för vad Länsstyrelsen tycker. Vi har varit med om det förr. Kommer ni ihåg Klarakvarteren som man jämnade med marken. Jag vill uppmana er att tänka på vilket betyg den rivningen, och de politiker som genomdrev den,  har fått av eftervärlden!

Om man genomför rivningen känner man, som jag ser det, heller ingen vördnad för en av de kanske mest värdefulla tillgångar som Haninge har, en levande, vibrerande kraftkälla för innevånarna, ett ställe där gamla och unga träffas av egen kraft, inte för att "vårdas", "förvaras" eller "hanteras". En levande kraft som kommer från haningeborna själva, inte från politikers agerande.

Vet ni vad teater är? Teatern fostrar ungdomar till individer som fungerar såväl enskilt som i grupp, som tar ansvar för sina uppgifter, passar tider etc etc. Teater kräver allt detta och med en publik i foajen finns inte utrymme för att göra skillnad på gammal och ung. Alla måste göra sitt och alla blir tagna på allvar och känner sitt värde.

Allt detta tränar egenskaper som är värdefulla även för näringslivet. RoJ är därför en bra skola för framtida yrkesliv förutom att det är en plats för fritidsaktiviteter. RoJ-ungdomar kan och vågar tala för sig och har därmed en konkurrensfördel i arbetslivet. Om ni vill kommunens bästa, vilket jag förutsätter, så tar ni tillvara den kraft som finns och stödjer istället för att stjälpa.

RoJ betyder för mycket för mig, och för mina kamrater i föreningen, för att jag stillatigande ska låta er ta ifrån oss det hus vi alla älskar och vårdar. Jag kommer att motarbeta en rivning av Gamla folkets hus och det jag menar är en vandalisering av vår kulturpark. Jag kommer inte att rösta på något parti som vill genomföra rivningen och jag uppmanar alla haningebor att protestera på samma sätt.