Häv skolinspektionens beslut att stänga Lundsbergs skola

GL89

/ #77 Lundsberg

2013-09-04 04:42

SI hävdar att skolan är bra, men att det finns problem på internatet. Så beslut tas att stänga skolan, med hänvisning till problem på elevhemmen. Däremot, enligt media, om elever vill bo på internatet och gå i lokala skolor, då är detta helt plötsligt ok enligt SI, eftersom SI inte har några synpunkter på var eleverna bor!? Som det kan bli ibland när resonemang förs kring lagtext och juridiskt upplägg (och egenintressen) istället för att fokusera på sakläge/sakproblem – de elever som misskött sig och givetvis de som drabbats.

Hade det inte varit klokt att jämföra med helheten, alltså med utbildningssverige, alla Sveriges skolor. Är det verkligen så illa som det påstås på Lundsberg (LS), så att en stängning är befogad dessutom utan varsel?

Att stänga LS på så sätt som skett är absurt, med stora reella konsekvenser för flertalet helt oskyldiga elever. Varför skulle en till mycket stor del klok grupp ofta välutbildade livserfarna tänkande människor (alltså föräldrar) välja att låta sina barn gå på Lundsberg (eller annat internat för den delen) om det inte var tryggt och bra.

Det stora flertalet familjer väljer denna skolform tillsammans med sina barn (för det är just ett val! - att barn ”skickas” till internat är ännu en media-myt). För vissa är denna skolform något nytt. För andra är skolformen en ”tradition”. Gemensamt är naturligtvis föräldrarnas välvilja och välönskan att ge något positivt till sina barn.

För de föräldrar med tidigare erfarenhet av internatskola, så är det naturligtvis av just välvilja de önskar ge sina barn en liknande upplevelse de själva haft - där beslutet/valet att ge sina barn en möjlighet att gå på Lundsberg naturligtvis är grundat på egna positiva erfarenheter och inte en önskan om att hämnas egen erfarenhet av otrivsel och kamratförtryck på sina barn, vilket vissa journalister verkar tro på fullaste allvar (vilket i sig är både skrämmande och väldigt sorgligt).

Det är sorgligt att SI inte alls förstått, eller kanske valt att inte förstå.

Allt sunt förnuft säger att LS snarast bör öppna sina portar igen, inte minst så att de som i år ska ta studenten kan avsluta påbörjad utbildning. Om mot förmodan alla parter inte hittar en godtagbar lösning till låt oss säga senast nästa sommar, då måste alla parter naturligtvis tänka om – och samtliga föräldrar ges då god tid att lösa skolgången för sina barn på ett bra sätt.

För den som träffat Jan Guillou, så är han ingen trevlig man. Han är skjutglad på jakt, smörar för de han påstår sig ogilla (”överklass” etc) och helt enkelt inte särskilt trevlig att ha att göra med, tyvärr. Kanske är det en sådan personlighet som behövs för att vara så framgångsrik som han varit inom sin profession/yrke. Jag ger gärna ett erkännande där det är befogat.

För den som vill öka sin inblick i såväl Jan Guillou som person som hans roman Ondskan, varför inte börja med dessa artiklar.
www.expressen.se/nyheter/min-son-ljuger-om-ondskan/
www.expressen.se/nyheter/klasskamraternas-kritik/