Ja till Gruva i Jokkmokk

Dennis

/ #2 Olika näringar är en viktig del i varje kommun.

2013-09-01 09:10

Att öppna gruvor överallt är aldrig att föredra och något som inte heller kommer hända i Sverige idag handlar det om prospekt bolag som letar fram för egna medel resultat de senare säljer till gruvbolag som kan utnyttja resultaten.

Det som är sagt idag är att gruvan kommer vara 14,4år då man har 144Miljoner ton vilket är början på det totala malm tillståndet. Idag har man borrat mer hål och redan är det troligt att man gått över 200Miljoner ton och man har än inte funnit slutet.

Malmens kvalitet har uppmätts som väldigt hög likt Kiruna så det betyder mindre giftiga ämnen i den men det finns alltid men med våran teknik/kunskap/utveckling som är mångt och mycket hundraårig och mer kan vi som land hålla en bra säkerhet/miljö/sanerings tänkande. Vi är inte på samma plan som för 50år sedan vi är ett högt utvecklat gruvsamhälle.

Idag lever vi med ett socialt skyddsnät i ett demokratiskt land som har snart 10miljoner invånare alla räknas lika mycket Gruvans storlek är inte än fastställd utan man har nu kommit upp till 144Miljoner ton.

Sverige är ett land med ett folk varav många kallar sig det ena det andra men vi är ändå ett samer som svensk har samma rättigheter för vi har alltid stöttat systemet som hållit allas bästa så högt man kan.

Sociala skyddsnätet finns, mänskliga rättigheter finns och Koexistera är framtiden inte diktera.

Gruvan är en liten del av området man kan lägga om vägarna och försöka skapa ett sätt att båda näringar kan fungera samtidigt det måste gå. I farten vi går idag kommer vi snart inte ha det vi byggt upp för länge sedan utan en bråkdel där pensionärer, vården, skolan och mycket annat gradvis försämras vi behöver miljoner injektioner i våran ekonomi.

Denna gruvan är en för Jokkmokk det finns andra kommuner som växer med andra olika företag tex Ikea och Ullared. Att rennäringen kommer förändras naturen med en dag dör vi alla ut men så länge som vi lever måste vi ge nästkommande generationer hopp och kommuner som har valmöjligheter där alla är inkluderade.

Om vi kan producera mer kvalitetsmalm kommer det lätta trycket på länder utan kunskapen och minska graden av dåliga gruvor som skapas ge världen en chans att hinna ikapp så alla länder lär sig bruka resurser på ett bättre sätt utan att släppa ut miljoner ton farligt avfall genom sina tekniker som inte alls har samma standard som vi. Vi släpper ut gifter ja men skillnaden är oändligt stor mellan ett utvecklat land som Sverige inom gruvindustrin och ett inte utvecklat land.

Tjernobyl katastrofen kommer alla ihåg även att det än idag påverkar oss. Vad händer när länder som idkar gruvdrift då högt avancerade länder inom tekniken slutar. Man ökar produktionen och med det ökar också dödssiffrorna att det sedan inte händer i Sverige är inte tillräckligt bra argument då gifterna kommer tillbaka till oss så småningom. Vad händer när de förgiftat sitt dricksvatten till den grad att det inte längre går att dricka eller föroreningarna i områdena tvingar folket att flytta tätare ihop.

Vi har ett ansvar, vi har behovet av näringen och vi är en del av denna värld bästa vi kan göra för den är att ge världen mer tid så länder som växer framåt tills det är dags då man kan återvinna utan att det kostar många gånger mer än att bryta.

Många saker knyter potentiellt stora gruvor på bra platser till framtiden men också bör man tänka på att mindre gruvor ej borde få klartecken man måste se det från ett världsligt, miljömässigt och tekniskt sätt.

Tills vi vet om gruvan går över 250Miljoner ton är det inte värt över det är det värt för oss, för andra och för framtiden.

Jag hoppas på att ett Svenskt gruvbolag kommer vara det som driver gruvan om det kommer så långt.

Mvh Dennis