Rädda Radio Extrem - Pelastakaa Radio Extrem

Emil Sandholm
Karis

/ #45 "Pakkoruotsi"

2007-11-27 14:37

Måste ännu efter vidare studerande av tidigare inlägg nämna att jag inte är någon vidare kämpe för den s.k "pakkoruotsi'n" i de fiskspråkiga skolorna! Att kalla den pakkoruotsi är ju alienerande som fan. Kalla den tillvalssvenska eller något i den stilen. Och det som Armas Koivupuu säger i sitt inlägg:

Armas K.: "Itsekin olisin valmis kannattamaan x3m jatkoa, jos meidät vapautettaisiin ensin pakkoruotsista. Silloin verovaroilla voitaisiin tukea ruotsinkielistä radiotoimintaa, joka pakkoruotsin kustannuksiin verrattuna on kuin hyttysen kakka valtameressä. Mutta niin kauan kuin meillä on epäoikeudenmukainen, äärettömän kallis ja samalla turha ja ärsyttävä pakkoruotsi kouluissamme, on mahdotonta tukea ns. ruotsinkielisiä
erityisratkaisuja."

Detta understödes. Svenskan måste ju dock hållas kvar som ett valbart ämne för det finns faktiskt finskspråkiga studerande som VILL studera svenska!(!!) Tänk på det! Alltå som obligatoriskt ämne understöder jag att man slopar svenskan i finskspråkiga skolor, i synnerhet med att elever i exempelvis Rovaniemi eller någonstans vid östgränsen tvingas (just det! tvingas) läsa svenska utan att någonsin ha nytta av det. Men däremot kan man inte ta bort MÖJLIGHETEN att studera svenska. DET om något skulle vara diskriminering. Svenska är faktiskt ett språk som fungerar i så gott som hela skandinavien, vilket finska inte är.

Välj själv gällande svenska i skolan är mitt förslag, och använd de överblivna resurserna för att upprätthålla den nuvarande svenskspråkiga public servicen!

Tack