Rädda Radio Extrem - Pelastakaa Radio Extrem

Penny Nymark
Helsingfors

/ #26 suomenruotsalaiset ruotsiin

2007-11-26 12:55

Jag förstår inte vad det är för bråk om obligatorisk svenska (och finska). Det finns ju många andra obligatoriska ämnen i skolan. Kanske man kunde göra allt frivilligt. Skulle det bli ett bra samhälle det? Skulle någon unge överhuvudtaget välja att läsa något alls? Då kan vi ju lika gärna gå tillbaka till stenåldern och sluta bry oss om att utveckla världen.
Jag hade förbannat svårt med finskan i skolan och hatade det över allt annat. Jag skämdes för att jag var sämst i klassen. Jag skäms fortfarande för att jag har så svårt att lära mig perfekt finska. Men det är säkert många som skämts över sin dåliga matta eller engelska, ändå är det ju bra att kunna senare.

Varför är så många emot att lära sig språk i vår allt mer mångkulturella värld.
Jag vet att det tjatas om att svenskan öppnar dörrar till våra nordiska grannländer, men vadå? Det är ju sannt. Och vad är det för fel på det? Ryska borde också vara obligatoriskt tycker jag. Och svenskarna kunde ju försöka lära sig finska, men innan dom gör det så varför inte vara smartare än svenskarna. Vem fan vill nu inte visa att vi är bättre!

Vad är då lättare än att lära sig språk genom att lyssna på radio? Jag har aldrig ännu lyckats lära mig ett språk i skolan. Alla språk jag kan har jag lärt mig genom praktik och genom att lyssna. Det är det enklaste och mest passiva sättet att lära sig ett språk på.

Miksi tämä otsikko? No sen takia että toivon saavani myös suomenkieliset lukemaan, vaikka olen kirjoittanut ruotsiksi. Tiedän ettei kaikki suomenkieliset ovat meitä vastaan, mutta ehkä otsikko herää kaikkien mielenkiinto.
Lopuksi haluasin vielä sanoa että olen todella onnellinen että olen kaiken tämän tuskan jälkeen oppinut suomea, vaikka en todellakaan vieläkään hallitse sitä täydellisesti. Pienenä inhosin sitä yli kaiken, mutta nykyään mielestäni suomen kieli on yksi maailman kauniimmista kielistä. Onneksi asun Suomessa, jossa on pakko oppia suomea.