Nej till ny 36 m hög mobilmast i Hemmeslöv

Kontakta namninsamlingens skapare

Uppdatering om 36 m höga mobilmasten i Hemmeslöv

2024-04-24 09:56:27

Hej!

Uppdatering om 36 m höga mobilmasten i Hemmeslöv.

Vi har överklagat till mark- och miljödomstolen.

Efter att Länstyrelsen gick på Båstad kommuns linje, är vi flera som överklagat till Mark- och Miljödomstolen. Det kan ta tid innan dem är klara med sin bedömning. Vi kan fortfarande komplementera med skrivelser och dokument i våra överklagande, fram tills att målet är dömt. Har du något du vill bidra med som kan stärka våra överklaganden, är det välkommet, om vi inte redan tagit med det. Hör av dig i så fall.

Det kommer hela tiden ny forskning som ofta visar på hälsorsiker, och jag delger domstolen en del av de studierna. 

Vi hoppas såklart på att beslutet i Mark- och miljööverdomstolen ska hindra bygglovet. 

Ville ge en uppdatering till er alla.

Vänligen Camilla 

 


Camilla

Sista påminnelsen om att mejla senast ikväll kl. 24.00, och behöver du mer tid kan du be om det i ditt mejl.

2023-11-24 18:02:01

Hej igen!

Vill du överklaga mobilmasten behöver du mejla samhallsbyggnad@bastad.se senast ikväll kl. 24.00 

Behöver du mer tid, kan du be om mer tid att överklaga i ditt mejl. Det går att få uppskov till och med i alla fall 1 dec 2023. Men då behöver du mejla före kl 24.00 ikväll och be om mer tid.

Skriv Till:  samhallsbyggnad@bastad.se

Ange:
Hemmeslöv 10:10, Bygglov för mobilmast 36 m och teknikbod. Båstads kommun
B 2023-000648

Skriv varför du överklagar, och/eller att du önskar mer tid,
ditt namn, adress och mejladress.

Bor du inte i området men vistas här mycket eller har familj, släkt och vänner här, kan du även överklaga.

• Många argument till överklagan finns att hämta i vår namninsamling (klicka på blå texten " ...Visa fler " för att komma in i dokumentet. Länk: https://www.skrivunder.com/nej_till_ny_36_m_hog_mobilmast_i_hemmeslov#form

Se tidigare *uppdateringar* för mer info. om punkter att överklaga. *Uppdateringar* hittar du på namninsamlingens första sida, genom att klicka på *Uppdateringar* och scrolla neråt.

https://www.skrivunder.com/nej_till_ny_36_m_hog_mobilmast_i_hemmeslov#form

Allt gott och allt det bästa!

 


Viveka Stigwall, Björn Stigwall, Camilla Essencia

Påminnelse om att överklaga mobilmasten senast fredag 24/11. Viktigt att så många som möjligt överklagar. Tips på vad ni kan skriva.

2023-11-21 21:01:49

Hej igen!

Vi vill påminna er alla om att överklaga, det (av kommunen) beviljade bygglovet för 36 m höga mobilmasten i Hemmeslöv.

Överklagan behöver in senast nu på fredag 24/11
Till:  samhallsbyggnad@bastad.se

Ange: * Hemmeslöv 10:10, Bygglov för mobilmast 36 m och teknikbod, Båstad kommun.
B 2023-000648

* Skriv varför du/ni överklagar, 
ditt/ert namn, adress och mejladress.

(Alla namn i överklagan räknas, så ju fler desto bättre, eller sänd in en varsin överklagan).

Bor du inte i området men vistas här mycket eller har familj, släkt och vänner här, kan du även överklaga.

 

Argument till din överklagan (om du vill ha tips):


• Många argument till överklagan finns att hämta i vår namninsamling (klicka på blå texten " ...Visa fler " för att komma in i dokumentet. Länk: https://www.skrivunder.com/nej_till_ny_36_m_hog_mobilmast_i_hemmeslov#form



• Argument att hämta finns även i förra domen, där mobilmasten fick nej i alla instanser. Tror allt står här: https://lagen.nu/dom/nja/2020s786

Eller sök efter 
HD domen: Mål nr Ö 435-20 22/10 2020 (på nätet)


• Platsen som masten planeras byggas på är- och ska fortsätta att vara- Naturmark enligt detaljplanen! Vi behöver bevara den lilla naturmark som finns kvar av Heden.

Det är redan bra täckning i området. Hänvisa till din egen och andras täckning om bra, och till täckningskartor från Tre 3, Hallon, Telia, Telenor. Markören är på Grönfinksvägen. Du kan ladda ner bilderna här genom att klicka på en i taget och välja ladda ner.

Täckning1.jpgTäckning2.jpg* Gällande Försiktighetsprincipen och de allmänna hänsynsreglerna i Miljöbalken/vår miljölag, finns det mycket att hämta där.
Strålsäkerhetsmyndigheten skriver att Försiktighetsprincipen och de allmänna hänsynsreglerna ska tillämpas och att påverkan i djurstudier, samt sömnstörningar ses redan under dagens gränsvärden.  (se bild).

Länk till Försiktighetsprincipen https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/miljobalken/hansynsreglerna--kapitel-2-miljobalken/forsiktighetsprincipen-2-kap.-3-/

 

Screenshot_20230917_222503_Gallery1.jpg

Screenshot_20231121_214259_Chrome.jpg

Länk till de Allmänna hänsynsreglerna som Strålsäkerhetsmyndigheten också hänvisar till ska följas. Länkar till förklaring av dem. En Viktig paragraf där är;

Lokaliseringsprincipen 6 §

Lokaliseringsprincipen innebär att man ska välja en sådan plats att verksamheten kan bedrivas med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och för miljön.

Men finns flera....

https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/miljohalsa-och-halsoskydd/tillsynsvagledning-halsoskydd/tillampa-miljobalken/allmanna-hansynsregler/

https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/miljobalken/hansynsreglerna--kapitel-2-miljobalken/

https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/kulturvarden/kulturvarden-i-miljobalken/allmanna-hansynsregler-och-bestammelser/



* Att vi inte vill utsättas för onödig strålning 24 timmar om dygnet, så nära oss, är också ett viktigt argument. Också med tanke på att studie visar sömnstörningar nära mobilmaster (se bild).
Texten är hämtad från Strålsäkerhetsmyndighetens senaste rapport från nov. 2022, som är skriven av deras expertgrupp. Och här gäller även miljöbalkens Försiktighetsprincip och de Allmänna hänsynsreglerna samtliga paragrafer. 

Screenshot_20231121_191535_Gallery.jpg

* Att vi vill att naturen bevaras och att många rör sig dagligen i området är viktiga argument till överklagan.


Har din överklagan kommit fram i rätt tid till samhallsbyggnad@bastad.se
sänds den vidare till Länsstyrelsen, som sänder dig ett mejl om att din överklagan är mottagen.

Vanligtvis kan man alltid komplettera och bygga på sin överklagan med fler argument, efter sista datumet den 24/11, bara själva skrivelsen med överklagan kommer in i tid till samhallsbyggnad@bastad.se (som sänder den vidare till Länsstyrelsen).

Nu hoppas vi att så många som möjligt överklagar och att Länstyrelsen lyssnar på oss!




Viveka Stigwall, Björn Stigwall, Camilla Essencia

Uppdatering kring överklagan av mobilmasten

2023-11-12 20:43:36

Hej!

Har du överklagat mobilmastens bygglov, till Länsstyrelsen?
Jättebra i så fall!

Kommer du på fler saker du vill överklaga eller lägga till, kan du göra det via nytt mejl till samma adress och ange vilket ärende det gäller.

Vill du överklaga, men ännu inte fått iväg den? 

Vi kan överklaga (fram till 24 nov.) via mejl till:

samhallsbyggnad@bastad.se 
Ange: " Hemmeslöv 10:10, Bygglov för mobilmast och teknikbod
Dnr MN 000095/2023 - 330 "

Skriv varför du överklagar, 
ditt namn, adress och mejladress.

Bor du inte i området men vistas här mycket eller har familj, släkt och vänner här, kan du även överklaga.

Har din överklagan kommit fram rätt till samhallsbyggnad@bastad.se sänds den vidare till Länsstyrelsen, som sänder dig ett mejl om att din överklagan är mottagen.

Bra om så många som möjligt överklagar!

Vi hoppas på att återkomma med flera olika punkter att använda i överklagan. Vi jobbar på det! Tills dess kan du/ni, utöver egna punkter, använda:

• Många argument till överklagan finns att hämta i vår namninsamling (klicka på blå texten " ...Visa fler " för att komma in i dokumentet. Länk: https://www.skrivunder.com/nej_till_ny_36_m_hog_mobilmast_i_hemmeslov#form

• Argument att hämta finns även i förra domen, där mobilmasten fick nej i alla instanser. Tror allt står här: https://lagen.nu/dom/nja/2020s786

Eller sök efter 
HD domen: Mål nr Ö 435-20 22/10 2020 (på nätet)


• Platsen som masten planeras byggas på är- och ska fortsätta att vara- Naturmark!

• Det är redan bra täckning i området. Hänvisa till din egen och andras täckning om bra, och till täckningskartor från Tre 3, Hallon, Telia, Telenor. Bifoga bilder på täckningskartor. Bilderna nedan är hämtade från teckningskartor igår, och den röda markören är på Grönfinksvägen. Du kan ladda ner dem.

Täck1.jpg

Täck.jpg

Allt gott!

Vi hörs snart igen!

Vänligen 


Viveka Stigwall, Björn Stigwall, Camilla Essencia

Tråkigt besked och vi behöver överklaga

2023-10-22 18:02:46

Hej!

Väldigt tråkigt besked är att endast 2 av 7 politiker röstade nej till 36 m höga mobilmsten i Hemmeslöv. 

Så många som möjligt av oss behöver överklaga detta. Vi kommer skriva ihop olika punkter vi kan använda i vår överklagan. Kom ihåg att det finns en dom ända upp i högsta domstolen, som nekade förra mobilmasten i Hemmeslöv. 

Det finns flera felaktigheter i detta fallet vi kan ta upp. 

Ett exempel är att det inte stämmer att det är dålig täckning i området, om man har rätt operatör. Med mobil, har vi undersökt täckningen i området nära bygglovet och 100 till flera 100 meter bort i området och funnit att Telia har allt från 50-100% mobiltäckning med 4G och 5G överallt, varav mestadels 75% täckning. Detta innebär att ingen ny mobilmast behövs. Man kan istället utöka befintlig hög mast vid järnvägen med de operatörer som har sämre täckning i området, eftersom Telia därifrån ger 50-100% och mestadels 75% täckning. Det kan inte vara befogat att varje operatör ska få en mobilmast, när vissa operatörer ger bra täckning i hela området. 

Naim som varit bygglovshandläggare i ärendet, sa som tjänsteman i vårt sista telefonsamtal, före att nämnden röstade, att han personligen har dålig täckning (han bor i området) och att många har dålig täckning här och att masten behövs. Han sa att han provat olika operatörer. Vi kollade täckningen på hans gata och utanför hans hus idag och den var 50-75% med Telia. Att Naim, handläggaren i ärendet, fram tills röstningen, har dålig täckning hos sig beror alltså på val av operatör. Vissa stenhus får också dålig täckning inomhus pågrund av väggarnas tjocklek och isolering. Vi anser att det sannolikt är jäv, när Bygglovshandläggare själv bor i området och själv säger sig ha dålig täckning och samtidigt är handläggare i ärendet, samt skriver i ärendet att området har dålig täckning.

En nämdekvinna som röstat har skrivit till en av oss, att det enbart är masten och teknikboden de skulle rösta om bygglov för, och inte själva sändarna. Detta är ren felaktighet enligt PBL (plan och bygglagen) och även enligt 2 olika jurister jag tagit upp frågan med på Länstyrelsen. 

Vi har viktiga saker att hämta ut domstolsbeslutet gällande förra mastärendet i Hemmeslöv som fick avslag.

Läser ni *försiktighetsprincipen och *de allmänna hänsynsreglerna i Miljöbalken/vår miljölag, ser ni även där att vi har många punkter som stöd för överklagan. Och Miljöbalken gäller precis lika mycket som PBL, plan och bygglagen. 

Det finns många punkter att överklaga på. 

Vi behöver bara lite tid att sammanfatta alla och ni får väldigt gärna hjälpa mig. 

För att se nuvarande beslutet från Båstad Kommun gå in på Länk: https://anslagstavla.bastad.se/#!/billboard/

Skrolla ner och titta under rubriken

Övrigt anslagen information

Klicka på Kungörelse - Hemmeslöv mast

Där kan ni läsa hela dokumentet med kommunens beslut.

 

Vänliga och hoppfulla hälsningar 

Camilla, Viveka och Björn 


Viveka Stigwall, Björn Stigwall, Camilla Essencia

Viktig uppdatering om mobilmasten

2023-10-08 10:03:55

Hej!

Sista dagarna att vi hör av oss till politikerna nu.
De politiker som kommer rösta emot eller för masten den 12 oktober. Vad vi berättar för dem kan göra skillnad.

Poltikerna i miljö- och byggnadsnämnden röstade nej till 36 m höga mobilmasten vid Morkullevägen för ca 2 år sedan. Det sitter dock nya politiker där nu. Gör vi vad vi kan, kan det innebära att dem röstar nej även denna gången. Till vår fördel, är bygglovsplatsen OMRINGAD av stigar där människor, hundar och hästar går och rör sig dagligen. Det finns risk att det fastnar is och snö på mobilmaster med sändare, som kan falla ner från 36 m höjd på närgående, och den risken är till vår fördel, då de risken skulle kunna sätta stopp för bygglovet.

Skriv och ring gärna till politikerna nedan senast 11 oktober.

Dem som huvudsakligen kommer rösta den 12 oktober är:

Rustan Svensson
rustan.svensson@bastad.se
rustansvensson@ (G-mejl på engelska) .com
Mobiltel. 0763376556

Ingrid Nygren
ingrid.nygren@bastad.se
ingrid.nygren@ (G-mejl på engelska) .com
Mobiltel. 070-692 69 83

Haakon Böcker
haakonbocker@ (G-mejl på engelska) .com
haakon.bocker@bastad.se
Mobiltel. 070-741 01 42

Lennart Nilsson
lennart.nilsson1@bastad.se
lennils57@outlook.com
Mobiltel. 0738559662
Tel. arb. 0735708596

Ingvar Bengtsson
ingvar.bengtsson@bastad.se
ingvar-bengtsson@outlook.com

Mobiltel. 0707604631
Hans Grönqvist
hans.gronqvist@bastad.se
hg.gronkvist@ (G-mejl på engelska) .com
Mobiltel. 070-627 33 43 (kvällstid)

Christian Nilsson
christian.nilsson@bastad.se
Mobiltel. 070-226 27 18

 

Hämta även gärna argument från namninsamlingen eller skriv/berätta dina egna.

https://www.skrivunder.com/nej_till_ny_36_m_hog_mobilmast_i_hemmeslov#form

Klicka på den blå texten "(...Visa fler) "  i namninsamlingen, för att att komma in i dokumentet med alla argument.

 

Bilder på platsen för sökt bygglov.

20231007_125925.jpg

20231007_130806.jpg

 

Nu hoppas hoppas vi att vi klarar detta tillsammans!!

Vänliga och hoppfulla hälsningar 


Viveka Stigwall, Björn Stigwall, Robert Lindberg, Camilla Essencia

Ring och skriv gärna till dem som kommer rösta emot eller för mobilmasten

2023-09-24 13:24:00

Hej!

Politikerna i miljö- och byggnadsnämnden kommer rösta emot eller för mobilmasten i Hemmeslöv den 12 oktober. Den förra mobilmasten som sökte bygglov i mitten av Hemmeslöv för ca 2,5 år sedan, röstade alla politiker emot, vilket gjorde att det inte blev någon mast. Det kan vara nya politiker som ska rösta för eller emot denna gången och vi kan och behöver påverka deras röst, genom att berätta att vi inte vill ha masten och varför.

Något av det bästa vi kan göra i processen just nu, är alltså att ringa och prata med dem, och att skriva till dem, och berätta att vi inte vill ha masten här och varför, före den 11 oktober och gärna så snart som möjligt. Behöver du underlag för dina argument finns det många argument att hämta i Namninsamlingen. Länk: https://www.skrivunder.com/nej_till_ny_36_m_hog_mobilmast_i_hemmeslov?fbclid=IwAR3QlA3mHKB5NFMyyX5RGHT9nvY-gNcYwP_2tBG1GZkCRR7OMPHb_2Sjs6c#form

 

Vi har några politikers telefonnummer. Ring dem gärna och gå in för att få till ett bra samtal, som ökar deras förståelse och insikt, om varför dem ska rösta nej till masten. De flesta vi pratat med är trevliga och lyssnar.

Ingrid Nygren
Liberalerna
0431 36 38 76

Rustan Svensson
Moderaterna
076 337 65 56

Hans Grönqvist
SD
070 627 33 43

Ingvar Bengtsson
Socialdemokraterna
070 760 46 31

Christian Nilsson
Centerpartiet
070 22 62 718

Och skriv även väldigt gärna till samtliga i miljö- och byggnadsnämnden

Deras adresser ser du när du klickar på deras namn här: 

https://bastad.tromanpublik.se/organisation/4d782d06-6d1c-4885-b48f-194f8991f170

Deras mejl även här,  men heta mejlen punkt com och G mailpunktcom går inte att skriva ut, så heta mejlen är utbytt mot * och G mail är utbytt mot =. 

<span;>rustan.svensson@bastad.se,
<span;>ingrid.nygren@bastad.se,
<span;>haakonbocker@=,
<span;>lennart.nilsson1@bastad.se,
<span;>ingvar.bengtsson@bastad.se,
<span;>hans.gronqvist@bastad.se,
<span;>christiannilsson098@=
<span;>marie-louise.linden@bastad.se,
<span;>simon.ahlberg@bastad.se,
<span;>micael.ebbesson@bastad.se,
<span;>dennis.nilsson1@bastad.se,
<span;>anderssonmats@*,
<span;>mats.andersson@bastad.se,
<span;>dahlandersw@*,
<span;>christer.paulsson@bastad.se,

 

Vi behöver hjälpas åt för att vårt område ska förbli fritt från den 36 m höga mobilmasten och om vi gör vad vi kan, så kan vi klara detta.

Allt gott och allt det bästa,

Hoppfulla och vänliga Hälsningar 

Viveka, Björn, Robert och Camilla 

 


Viveka Stigwall, Björn Stigwall, Robert Lindberg, Camilla Essencia

Nu behöver vi samarbeta och påverka politikerna som ska besluta om bygglovet

2023-09-14 18:37:04

Heeej!

Nu behöver vi *samarbeta och *påverka politikerna som ska besluta om bygglovet. Idag har politikerna i miljö- och byggnadsnämnden fått info. om det sökta bygglovet för 36 m höga mobilmasten i Hemmeslöv. Den 12 oktober ska dessa politiker röstar emot eller för bygglovet av masten.

Att vi gör våra röster hörda till dessa politiker NU, är alltså något av det absolut viktigaste vi kan göra för att slippa masten.

Skriv till politikerna nedan och berätta varför du/ni vill att de ska säga nej till mastens bygglov. Din/er röst är väldigt betydelsefull.

 

  • Skriv dina egna argument och/eller hämta argument i namninsamlingen (du behöver klicka på den blå texten "Visa fler..." för att komma in i hela dokumentet och där kan du, om du vill, kopiera argumet, att sända till politikerna.

 

 

Samtliga politiker i Miljö- och byggnadsnämnden, att mejla/skriva till, som kommer rösta emot eller för mastens bygglov :

rustan.svensson@bastad.se
ingrid.nygren@bastad.se
haakonbocker@gmail.  com 
lennart.nilsson1@bastad.se

ingvar.bengtsson@bastad.se
hans.gronqvist@bastad.se
christiannilsson098@gmail. com
marie-louise.linden@bastad.se

simon.ahlberg@bastad.se
micael.ebbesson@bastad.se
dennis.nilsson1@bastad.se


mats.andersson@bastad.se
christer.paulsson@bastad.se

2 adresser saknas, man får inte skriva het- mejl.com adresser här, de finns via länken nedan.

Sekreterare till nämnden:henke.andersson@bastad.se

Allas namn, parti och position finns att läsa här  https://bastad.tromanpublik.se/organisation/4d782d06-6d1c-4885-b48f-194f8991f170

 

Meddelande från handläggaren av mast-ärendet!

Hej!
Jag vill bara informera dig om att de som finns med i protestlistan vars uppgifter vi inte har (namn, efternamn, personnr, adress och  fastighetsbeteckning) kommer vi inte kunna informera/kungöra angående nämndens beslut.
Om de vill ha brev/kungörelse från nämnden behöver du eller de skicka in deras uppgifter till samhallsbyggnad@bastad.se senast den 17 september.
 
Hälsningar från
Naim Berisha
Bygglovhandläggare
Samhällsbyggnad
naim.berisha@bastad.se
Direkt: 0431-772 00

 

Vi kan alla ändå överklaga ett ev. negativt beslut, men det är bra om ni som kan sänder in era uppgifter till samhallsbyggnad@bastad.se och skriv då även att det gäller ärende Hemmeslöv 10:10.

 

Ni som ännu inte skrivit direkt in till kommunen på samhallsbyggnad@bastad.se och förklarat varför ni inte vill att masten får bygglov, gör det senast 17/9. Därefter är det försent.

 

Och fortsatt gärna prata med folk och sprida namninsamlingen som kan skrivas på t.o.m. 17/9 https://www.skrivunder.com/nej_till_ny_36_m_hog_mobilmast_i_hemmeslov#form

 

Ursäkta hackig text och konstigt typsnitt, blir så i denna mallen på namninsamlingens sida 😁.

 

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA!!

Allt gott och allt det bästa och låt oss hjälpas åt att klara detta!

Screenshot_20230914-201721.jpg


Viveka Stigwall, Björn Stigwall, Robert Lindberg, Camilla Essencia

Yttrandetiden är nu förlängd till 17 september!

2023-09-09 07:27:10

Hej!

Fick veta igår att vi nu kan inkomma med yttrande till kommunen ända fram tills den 17 september. Det betyder, att ni som ännu inte skrivit direkt in till Båstad kommun kan göra det. Ange ärende B 2023-000648,  eller skriv att det gäller mobilmasten i Hemmeslöv, och berätta varför ni inte vill att masten ska få bygglov. Adress: samhallsbyggnad@bastad.se

Att skriva enskilt in till kommunen väger tungt enligt kommunen.

Vi kan såklart också fortsätta att skriva på och sprida vår namninsamling ända tills den 17 september.

Ett viktigt argument i mejl till kommunen, är att bygglovet söks på "Naturmark" (platsen är allmän naturmark enligt detalplanen) Enligt regelverket får man inte bevilja bygglov för så stora saker som en 36 m hög mast, då Naturmark ska få fortsätta att finnas som just natur och rekreation, för närboende och allmänheten. Dock kan vissa undantag göras, men vi kan påverka kommunen att inte vilja göra undantag, då de ska lyssna på medborgarna.

Samhällsbyggnadschefen Roger Larsson, skrev till mig att bygglovet ska prövas enligt plan- och bygglagen, därav är argument som har med den lagen att göra extra viktiga.
 
När jag läser på, har kommunen även tillsynsansvar enligt Miljöbalken och försiktighetsprincipen, så de aspekterna är också viktiga. 
Miljöbalken syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer kan leva i en hälsosam och god miljö. Ni som vill kan även läsa om försiktighetsprincipen, som är en del av miljöbalken (miljölag) och viktig gällande detta ärendet.
 
Allt det bästa och en bra helg!
 
Vänligen Camilla, Viveka, Björn, Robert m.f

 


Viveka Stigwall, Björn Stigwall, Camilla Essencia

Faktafel i dagens artikel i HD, om 36 m höga mobilmasten som sökt bygglov i Hemmeslöv

2023-09-07 14:32:57

Hej! Tyvärr var det allvarliga faktafel i dagens artikel i HD, om 36 m höga mobilmasten som sökt bygglov i Hemmeslöv, kring att de skrev att inga kända risker finns. Det stämmer alltså inte.

Info. direkt från Strålsäkerhetsmyndighetens senaste rapport (nov. 2022) och deras hemsida.

" För sömnlöshetsliknande symtom fann man ett signifikant samband mellan RF-EMF-exponering från basstationer för mobiltelefoni och omgivningsfaktorer, vilket visar behovet av kommunikation med allmänheten om möjliga hälsorisker från mobiltelefonbasstationer.

"For insomnia-like symptoms, a significant interaction was found in one study between RF-EMF exposure from mobile phone base stations and environmental concerns, which indicates communication needs with the public about potential health risks from mobile phone base station.
Källa:https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/publikationer/rapporter/stralskydd/2022/202216/

"Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd pekar dock på observationer av biologisk påverkan i djurstudier på exponeringsnivåer även under gällande referensvärden. I första hand handlar det om observationer av ökad oxidativ stress. Indikationer på svag kognitiv påverkan har också rapporterats i några studier. Dessa observationer behöver fortsatt analyseras och eventuell hälsopåverkan utredas. Observationerna utgör, tillsammans med en generell osäkerhet vid införande av ny teknik, skäl till försiktighet vilket i det här fallet hanteras av de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalkens försiktighetsprincip."

Källa (ganska långt ner på sidan): https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/magnetfalt-och-tradlos-teknik/5g-teknik/

Vidare står det på Strålsäkerhetsmyndighetens sida:

"5G-tekniken använder initialt frekvenser som angränsar till det hittills använda frekvensområdet, varför relevansen i den hittills publicerade forskningen är hög. För de framtida, något högre frekvenser, som 5G-tekniken också planeras för, är kunskapsunderlaget begränsat när det gäller studier på icke-termiska biologiska effekter samt underlag från epidemiologiska studier"

Källa: https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/magnetfalt-och-tradlos-teknik/5g-teknik/

Från Strålsäkerhetsmyndighetens senaste rapport

"Concerning studies on animals, it is difficult to draw general conclusions other than that under certain circumstances some effects from RF-EMF exposure are observed in experimental animals. The observations of increased oxidative stress reported in previous SSM reports continue to be found, some even below current reference levels. Oxidative stress is a natural biological process that can sometimes be involved in pathogenesis, but under what circumstances oxidative stress due to weak radio wave exposure may affect human health remains to be investigated.
Källa:https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/publikationer/rapporter/stralskydd/2022/202216/

Länk till namninsamlingen här:
https://www.skrivunder.com/nej_till_ny_36_m_hog_mobilmast_i_hemmeslov#form

I morgon är sista dagen att skriva under och att skriva din åsikt direkt till Båstad kommun:

samhallsbyggnad@bastad.se 

Ärende B 2023-000648 Mobilmast i Hemmeslöv. Skriv väldigt gärna även direkt till samhallsbyggnad@bastad.se för den handlingen räknas som värdefull av kommunen. 

Jag hoppas verkligen vi blir hörda!

Sprid gärna faktan ovan, namninsamlingen och vikten av att skicka mejl direkt till kommunen senast i morgon!

Allt det bästa och allt gott!

Hoppfullhet

Camilla, Robert, Viveka, Björn 

Se även fakta i bilderna här:

Screenshot_20230907_101745_Chrome1.jpg

Screenshot_20230907_165711_Chrome1.jpg


Viveka Stigwall, Björn Stigwall, Camilla Essencia



Dela denna namninsamling

Hjälp den här namninsamlingen att få fler underskrifter.

Hur sprider man en namninsamling?

  • Dela namninsamlingen på din Facebookvägg och i grupper som rör ämnet för din namninsamling.
  • Kontakta dina vänner
    1. Skriv ett meddelande där du förklarar varför du skrev på namninsamlingen, då människor är mer benägna att skriva på om de förstår hur viktig frågan är.
    2. Kopiera och klistra in namninsamlingens webbadress i ditt meddelande.
    3. Skicka meddelandet via e-post, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram och LinkedIn.



Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...