NEJ till vindkraft i närområdet Läckeby-Rockneby-Bäckebo

Kontakta namninsamlingens skapare

Skicka in synpunkter

2023-08-09 11:53:13

SR Energy öppnade i början av sommaren sitt samråd för deras nya "sammanslagna" projekt "Ebbegärde". Sista dag för inlämning av synpunkter är 11/8. Vi ber och uppmanar alla som tar del av detta att omgående skicka ett ställningstagande till:

torill.andersson@wsp.com

Det räcker att skriva att man är mot en vindkraftsutbyggnad enligt samrådsunderlag för projektet Ebbegärde.

Information om projektet och samrådsunderlag finns på:

Ebbegärde - SR Energy

 

Återigen tack för ert stöd!

 


Axel Widigs

Aktuell information

2023-05-29 22:30:13

Gällande SR Energys planer på utbyggnad i skogsområdet så har de tre delprojekten slopats och man har nu istället ett stort projekt. Detta kallas för "Ebbegärde" och omfattar upp till 46 vindkraftverk á 260m. Här finns information om projektet: Ebbegärde - SR Energy. Samrådsutställning äger rum 8/6 och man kan lämna in synpunkter till 11/8. 

Sedan har tyvärr har ytterligare ett projekt dykt upp i direkt anslutning till ovanstående planer. Det är exploatören Fred Olsen och projektet "Nycklemossen" som omfattar upp till 16 vindkraftverk á 270m. Här finns det information om detta projekt: Nycklemossen (fredolsenrenewables.com). Samrådsutställningen har ägt rum och synpunkter kan lämnas in till senast 31/5.

Vi tycker som tidigare att detta är HELT fel! Fortsätt att engagera er, visa det genom att skicka in synpunkter till bolagen och skriv till politiker och beslutsfattare! Vi tacker er för ert stöd!

Här kan du också ge ditt stöd med en underskrift MOT projektet Nycklemossen: Nej till vindkraft i Nycklemossen! - Skrivunder.com


Axel Widigs

Ny översiktsplan för Kalmar kommun: granskningsversion

2022-06-13 00:42:59

Hej!

I mars månad fick vi goda nyheter när Kalmar kommuns samhällsbyggnadsnämnd, i förslaget på ny översiktsplan, plockade bort skogsområdet som prioriterat utbyggnadsområde för vindkraft. Vi vill rikta ett stort tack till er alla för ert stöd i vårt arbete! SR Energy har meddelat att man likväl fortsätter med planerna på en storskalig vindkraftsutbyggnad, i ett av Kalmar kommuns största skogsområden med mer än 270 rödlistade arter.

I granskningsversionen har Kalmar kommun i sitt förslag på ny översiktsplan ökat skyddsavståndet mellan bostäder och vindkraftverk större än 200 meter till 1500 meter. Det är bättre men inte bra. I relation till fastighetsvärden är avståndet till vindkraftverk avgörande, och där har man sett att i upp till 2000 meter har man den största påverkan. Det finns heller ingen reglering av bullernivåer, vilket oftast är det som påverkar omgivningens boendemiljö mest. Konkreta exempel från Kalmar kommun med gränsvärdet 40 dB visar tydligt att vindkraftsbolagens simulerade modeller inte motsvarar den upplevda verkligheten, och inte respekterar närboende i tillräcklig omfattning.

Vi vill därför uppmana alla som stöder vår sak er att senast den 19/6 skicka in era synpunkter till Kalmar kommun på adressen oversiktsplan@kalmar.se

Följande mall kan användas:

_______________________________

Med anledning av nytt förslag på översiktsplan och aktuell granskningsversion, önskar jag lämna in följande synpunkter:

1. Det är mycket positivt att skogsområdet norr om Läckeby/Rockneby inte längre gäller som prioriterat område för vindkraftsutbyggnad.

2. Det är också positivt att kommunen har ökat skyddsavståndet mellan vindkraftverk och bostäder till 1500 meter för verk som är större än 200 meter, men tyvärr är det inte tillräckligt.

3.       I den vetenskapligt tveklöst tyngsta studien som är gjord på svensk mark, kan man se att fastighetsvärden reduceras upp till 30% vid avstånd upp till 2000 meter från vindkraftsutbyggnad. (”The Socio-Economic Cost of Wind Turbines: A Swedish Case Study”, Westlund/Wilhelmsson, Sustainability 21-06-18)

4.       Försiktighetsprincipen måste gälla. Avståndet mellan bostäder och vindkraft bör vara minst 2000m, och gälla för ALLA vindkraftverk oavsett totalhöjd. Kommunen måste skydda mig som kommuninvånare och mitt fastighetsvärde.

5.       Regleringen av buller är i praktiken svår och de simulationer som vindkraftsbolagen gör är inte till närboendes fördel. Kommunen måste dra lärdom av sina erfarenheter och även här måste försiktighetsprincipen gälla! En gräns vid bostäder på 35dB vindkraftsbuller hade gett mig garantier att min boendemiljö förblir oförändrad, vid en eventuell vindkraftsutbyggnad i mitt område.

6. Endast så kan kommunen nå acceptans på landsbygden och långsiktigt förtroende i frågan.

_______________________________

 

Återigen, stort tack för ert stöd!!!

 

Hälsningar

Axel Widigs


Axel Widigs

Synpunkter på översiktsplan är inlämnade! Välkomna som medlemmar i vår förening!

2021-09-22 15:37:05

Bildmontage_vindkraft.jpg

Återigen stort tack för ert stöd i vårt arbete!

Den 15/9 lämnade vi in en omfattande skrivelse till Kalmar kommun, där vi framför våra synpunkter på den nya översiktsplanen.

Önskar du få ett exemplar av denna skrivelse tillskickad, maila mig på awidigs@gmail.com.

Likaså har vi i föreningen haft vårt första medlemsmöte och beslutat om stadgar och preliminär styrelse. Vårt formella årsmöte kommer äga rum den 19/10 kl 18:00 i Skammeltorps skola.

Vill du ta ditt stöd till nästa steg så är du hjärtligt välkommen att bli medlem i vår förening, som verkar mot en vindkraftsetablering i skogarna norr om Läckeby och Rockneby.

Maila isåfall namn och kontaktdata till vice ordförande Charlotte Whitt: charlotte_whitt@yahoo.com

Beslut om medlemsavgift kommer att tas på vårt årsmöte.

Vi vill också tipsa om vår grupp på Facebook

Mot vindkraftsutbyggnad Läckeby-Rockneby-Bäckebo | Facebook

 

Axel Widigs

Föreningen mot vindkraftsutbyggnad Läckeby-Rockneby-Bäckebo


Axel Widigs

Kalmar kommuns översiktsplan

2021-08-29 07:54:16

Vi är så glada för den enorma respons som vi har fått på denna namninsamling! 

Inom en snar framtid kommer vi att lämna in våra synpunkter på Kalmar kommuns nya översiktsplan. Förhoppningen är att vi redan där ska kunna förhindra en utbyggnad. Vi kommer då också att använda oss av denna namninsamling, för att få politikerna att förstå det breda motstånd som finns i samhället.

I beskrivningen av denna namninsamling nämns upp till 35 vindkraftverk, och det var vad vi trodde då. I själva verket handlar det om en anläggning med upp till 90 (!) kraftverk. Vindkraftsbolaget har delat upp projektet i tre delprojekt, där alla har informerats separat.

Återigen, stort tack för ert stöd! Och inför vår delinlämning till Kalmar kommun: det finns ännu tid att få in ytterligare underskrifter!

 

Hälsningar

Axel Widigs

 


Axel Widigs

Samråd

2021-07-28 17:11:37

Fram till 31/7 är Kalmar kommuns nya översiktsplan på samråd. Det betyder att man kan ta del av förslaget men också lämna synpunkter. Vindkraftsplanen är ett tillägg i översiktsplanen, och i denna målas fortfarande skogen i vårt närområde ut som möjligt för vindkraftsutbyggnad. Det bästa är att Kalmar kommun målar om kartan i översiktsplanen, så att vi i framtiden slipper bli offer för vindkraftsindustrin!

Så om du inte redan har gjort det, lämna dina synpunkter till Kalmar kommun på adressen: 

oversiktsplan@kalmar.se

OBS: Måste ske innan 31/7 om du inte begärt förlängning!

 

Om du vill läsa mer om översiktsplanen så finner du detta på Kalmar kommuns hemsida:

https://www.kalmar.se/bygga-bo-och-miljo/samhallsutveckling/planering/oversiktlig-planering/ny-oversiktsplan/samrad.html

 

Hälsingar Axel Widigs


Axel Widigs



Dela denna namninsamling

Hjälp den här namninsamlingen att få fler underskrifter.

Hur sprider man en namninsamling?

  • Dela namninsamlingen på din Facebookvägg och i grupper som rör ämnet för din namninsamling.
  • Kontakta dina vänner
    1. Skriv ett meddelande där du förklarar varför du skrev på namninsamlingen, då människor är mer benägna att skriva på om de förstår hur viktig frågan är.
    2. Kopiera och klistra in namninsamlingens webbadress i ditt meddelande.
    3. Skicka meddelandet via e-post, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram och LinkedIn.



Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...