Bregott till barnen i Kalmar kommun

Kontakta namninsamlingens skapare

Argument till politikerna - men fler behöver skriva under

2016-11-11 14:47:28

Jag vill uppmana er alla att om ni har en make/maka eller sambo som tycker som du men inte skrivit under petitionen om bregott till barnen i kalmar kommun - be dem göra det.

Sprid gärna till andra också för snart närmar sig dagen då Servicenämndens ledamöter ska besluta i frågan, den 23/11. Inför detta har vi nu skickat våra argument i en skrivelse till ordföranden att sprida till övriga ledamöter.


Malin Johansson Östbring

Varför är det viktigt för oss att barnen får Bregott?

2016-10-26 19:44:34

För att vi anser att lättmargarin är ett sämre val av hälsoskäl. Det är möjligen riktigt att barn såväl som vuxna, precis som Livsmedelsverket anger, behöver äta mer fleromättat fett. Men inte i form av lättmargarin.

Fleromättade fettsyror är mycket känsliga för oxidation och om de oxideras är deras nyttiga egenskaper förstörda och istället skadliga. Därför måste fleromättade fetter ätas i sin ”naturliga förpackning”. De forskningsstudier som visat att det är bra att äta med fleromättat fett har inte bestått av människor som äter smörgåsmargarin. De har bestått av folkgrupper eller deltagare i mindre studier som ätit mer fisk än andra, mer nötter och frön än andra, eller mer olivolja än andra. Där fettsyrorna är skyddade mot oxidation och i livsmedel som också innehåller ANDRA viktiga saker. Helst ska det vara animaliska omega-3-fettsyror som kroppen inte själv behöver omvandla vidare (som i fisk och i liten mängd i kött från gräsätande djur, dvs ekologiska), i andra hand omega-3-fettsyror från växtriket och en mindre del omega-6-fettsyror. Och alltid skyddade från oxidation i sin naturliga miljö. Hela livsmedel, inte processade.

Men om fleromättade fetter är bra på rätt sätt. Hur är det då med mättat fett? Ja precis som med de fleromättade fettsyrorna så är det helt enkelt en för grov indelning att samla alla mättade fettsyror i en grupp. Om de är korta eller medellånga, som i mjölkfett (dvs i smör och Bregott och mjölk), anses de idag inte skadliga. Och om mättat fett överhuvudtaget är så skadligt för den totala hälsan ifrågasätts också.  


Innehåller lättmargarinet plastkulor?

2016-10-26 19:44:12

Nej det är en myt.

Det har också florerat rykten om att margarin innehåller en massa kemikalier, men detta har försvarats av Livsmedelsverket med att det är långt under gränsvärdena och detsamma kan gälla för t ex aceton i vanligt smör.

Lättmargarinet innehåller nog inte något direkt skadligt, då skulle det inte få finnas i butikerna. Men bara det att det behövs alla dessa kemikalier i processen där man omvandlar en olja från palmer till något annat än sina ursprungliga molekyler så att den blir fast (men vegetabiliskt låter ju ändå så bra!) tycker vi är skäl nog att undvika det.

För att palmolja och rapsolja ska bli något ätbart på mackan som liknar smör måste de renas från sina egna smaker, de blir vita och kan lika gärna användas till hudkräm med lite parfym i. Men färgar man det gult och ger det lite smörarom kan man servera det som något ätbart.

Bregott innehåller: svensk grädde, rapsolja, mjölksyrakultur, vitamin A och D.

Kommunnen har upphandlat två margarinprodukter,

Flora växtbaserat innehåller: Rapsolja (40%), vatten, palmolja, salt (1,1%), emulgeringsmedel (mono-och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, solroslecitin), Syra (citronsyra) naturlig arom, vitamin A och D₂

Lätt & Lagom innehåller: Vatten, rapsolja, vegetabiliskt fett (sheaolja, kokosolja), kärnmjölk, modifierad stärkelse, smörolja, mjölksyrakultur, salt, emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av veg. fett, konserveringsmedel: kaliumsorbat, surhetsreglerande medel (mjölksyra, natriumcitrat, citronsyra), arom, färgämne: betakaroten, vitamin A och D.

 


Man byter byter Bregott till lättmargarin och får på pappret en gynnsammare fettfördelning. MEN man byter bort ett ofarligt mättat fett och tar in ett icke nyttigt fleromättat.

2016-10-26 19:43:16

Vad vi bör göra om vi vill göra en förändring för bättre näringsriktighet är att byta bort kött-fett mot fiskfett. Det kostar mer pengar. Men att spara pengar genom att göra en försämring under sken av att det är en förbättring för näringsriktigheten är inte rätt.  


Detta har hänt

2016-10-26 19:22:35

I september i år fattade tjänstemännen i Kalmar kommun ett beslut.

 

Eftersom många barn tycker att lättmargarin smakar lika illa som processen antyder har de nu slutat äta fett på mackan eller helt slutat äta macka. För mindre barn kan detta innebära koncentrationssvårigheter och sämre skoldag.  Äldre barn kanske går till närmaste affär och istället köper något onyttigare än en smörgås med Bregott, för att täcka energibehovet.

Barn på Funkaboskolan startade en namninsamling för att få tillbaka sitt Bregott. Det här är bara en fortsättning på deras arbete. 

 

Samtidigt kom ett medborgarförslag in till kommunen från en familj i Hagby. I Hagby hade man sedan länge enbart haft lättmargarin och därför hade en familj där skrivit ett förslag om att endast Bregott, smör och rapsolja skulle användas till barnens mat.  

Och tack vare det förslaget har frågan nu kommit till politikerna i kommunen, och hur medborgarförslaget tas emot beslutas av Servicenämnden på ett sammanträde den 23 november.  

Och nu har därför en mamma från Lindöområdet och en mamma från Hagby gjort gemensam sak om att försöka få medborgarförslaget att gå igenom, så att barnen åter kan serveras Bregott till sina smörgåsar.  

Uppdatering 26/10: Idag hade Servicenämnden uppe ärendet för information och beslutade preliminärt att säga nej till medborgarförslaget. Men man har ställt lite ytterligare frågor och slutgiltigt beslut kommer tas 23/11. Till dess kommer vi två mammor att skicka ut ytterligare information till ledamöterna om varför vi tycker detta är viktigt. 


Så här säger kommunen

2016-10-21 18:44:08

Eftersom Livsmedelsverkets rekommendationer inte ändrats de senaste åren så efterfrågade vi underlaget till att beslutet tagits nu och fick veta följande skäl:

·      Näringsriktigheten – vi använder oss av nyckelhålsmärkningen för att säkerställa att margarinet har en bra fettsammansättning, dvs mindre mättat fett och mer omättat. På så vis får vi utrymme till att höja smaken på lunchen genom att tex ha lite grädde i maten då och då.  

·      Hållbar och miljösmart – Smörgåsmargarin har mindre miljöpåverkan än Bregott tack vare att det till större del innehåller vegetabiliskt fett.

·      Likvärdigheten – flera kök har sedan länge serverat nyckelhålsmärkt smörgåsmargarin. Det skapar ofta diskussioner och missnöje när det är olika på olika skolor/förskolor. Därför är vi måna om att göra likadant överallt.

·      Ekonomi – smörgåsmargarinet har ett lägre pris än Bregott. Vi har en ansträngd ekonomi och ser över alla besparingsmöjligheter vi kan, detta är en av dem.      

Varför är det då viktigt för kommunen att byta till lättmargarin?

De fyra skälen har angetts av kommunens kostchef men inte rangordnats och vi misstänker starkt att det är kostnadsskälet som varit drivande. Det här är en enkel sak att ändra som i princip halverar kostnaderna för smörgåsfett. Och självklart måste vi vara rädda om våra skattepengar. Men vi tycker att det borde finnas andra sätt att spara pengar än att försämra barnens mat.

Angående hållbarhet och miljösmart, anser vi det diskutabelt om lättmargarin är bättre än Bregott. Har mjölk från svenska kor som håller landskapet öppet och bevarar vår svenska biologiska mångfald en större miljöpåverkan än importerad palmolja från Sydostasien? Det beror på vilka mijövärden man prioriterar. 


Malin Johansson Östbring



Dela denna namninsamling

Hjälp den här namninsamlingen att få fler underskrifter.

Hur sprider man en namninsamling?

  • Dela namninsamlingen på din Facebookvägg och i grupper som rör ämnet för din namninsamling.
  • Kontakta dina vänner
    1. Skriv ett meddelande där du förklarar varför du skrev på namninsamlingen, då människor är mer benägna att skriva på om de förstår hur viktig frågan är.
    2. Kopiera och klistra in namninsamlingens webbadress i ditt meddelande.
    3. Skicka meddelandet via e-post, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram och LinkedIn.