Vegetariskt i alla skolor!

Det är ologiskt och ohållbart att neka barn vegetarisk kost i skolor. 

Denna petition kommer skickas till Motala kommun med förhopnning om att de ändrar sig.

 

*

 

Allt fler väljer en vegetarisk kost (även kallad vegansk) då de inser de fantastiska fördelarna för både hälsa, djur och miljö. Men många skolor tycker att vegetariskt inte är något att rekommendera eller något barn skulle överleva på, trots att läkare och Livsmedelsverket rekommenderar och uppmuntrar till vegetariskt. Barn ska inte tvingas till att äta mjölk och ägg eller alternativet att gå hungriga i skolorna. Ett etiskt val att välja bort animaliska produkter borde uppmuntras, inte nekas och förlöjligas där barn tvingas göra allergitest som ett giltigt skäl för att välja bort animaliska produkter. Det är dessutom ett enormt slöseri av redan hårt ansatta vårdresurser.

Det finns inget argument att inte erbjuda vegetarisk mat, bara bortförklaringar.

Det är inte dyrare, baljväxter och grönsaker efter säsong är jättebilligt. Det finns också halvfabrikat i samma prisklass, ibland t o m billigare.

Det är inte svårare, det finns oändligt med recept och inspiration på internet. Det finns dessutom kurser att gå för att lära sig mer.

Det är inte ohälsosamt, all forskning visar att en vegetarisk kost bara har fördelar medan kött, ägg och mejeri har alltmer gifter och smitta och vi uppmuntras till minskad konsumtion pga risk för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes mm. Föräldrar med barn som äter vegetariskt har ansvar att ge sitt barn b12 och D vitamin så det är inget skolan behöver förse barnet med. Kalcium, som är viktigt för växande barn, finns i många vegetabiliska produkter. Drycker baserade på t ex havre, soja, kokos och quinoa har 120mg kalcium per 100ml precis som i komjölk. Forskning tyder på att mjölk ökar risken för bla benskörhet vilket gör växtbaserade drycker till en perfekt produkt att byta ut till.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/uppsala-forskare-mjolkdrickande-kopplat-till-okad-dodlighet

Det är bättre för miljön och barnens framtid, det går åt 10 gånger så mycket energi, mark och vatten för att producera animaliska livsmedel jämfört med likvärdiga vegetabiliska livsmedel. Något värt att tänka på när man har ett miljömål att uppnå.

Ta till exempel Västerås kommun där alla barn är garanterade god, näringsrik vegetarisk kost och alla samtliga 230 skolkockar skickades på matlagningskurs i vegetarisk mat av skolresturangchefen Bo Norrman.

Eller kocken Stefan Svensson på Rågrunds förskola i Karlskrona som kör enbart på vegetariskt och slipper i princip all specialkost och har bara kött och fisk som tillbehör.
http://www.expressen.se/kvallsposten/kocken-servera-bara-vegansk-mat-i-skolan/

För mer information om animaliska produkter och om vegetarisk kost
http://www.lakareforframtiden.se/