Upprättelse för Jennie Tholander

Jennie.jpg
 
 
Jennie och hennes ex-pojkvän träffades när de var mycket unga. De blev förälskade i varandra och inledde en relation. Ex-pojkvännen hade samröre med personer som begick brott och med tiden fick han ett allt större kontaktnät inom den kriminella världen. Den tidigare pojkvännen blev samtidigt allt mer kontrollerande och hotfull även mot Jennie. Jennie försökte bryta sig loss, men då pojkvännen inte accepterade att hon umgicks med vänner eller hade egna intressen blev hon mer och mer isolerad och utlämnad till bara honom.
Den 8 oktober 2019 sköts Jennie Tholander, som då var 24 år, till döds av sin tidigare pojkvän. Ex-pojkvännen dödade henne genom att skjuta henne i huvudet med pistol på nära avstånd, samtidigt som deras gemensamma barn fanns i lägenheten. Den 8 oktober 2019 förlorade Jennies mamma Gunilla sin enda dotter och även möjligheten att få träffa sitt barnbarn. En liten pojke förlorade sin mamma. En ung kvinna, med hela livet framför sig, avrättades brutalt.
Ex-pojkvännen åtalades för mord, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Domen föll i tingsrätten och mannen dömdes för vållande till annans död, vapenbrott och narkotikabrott. Fängelse i 6 år och 4 månader, varav 5 år för vållande till annans död och 16 månader för resterande brott. Hovrätten höll med tingsrätten och fastställde domen.
Tingsrätten, liksom senare hovrätten, likställer i och med denna dom att en man som tidigare har plågat, hotat och utnyttjat Jennie skjuter henne mitt i pannan med ett illegalt vapen på nära avstånd, med att t ex en jägare råka skjuta en bärplockare under älgjakten, eller att man kör för fort och inte hinner bromsa i tid för en fotgängare.
Rätten godtar ex-pojkvännens berättelse om att det var en olycka. Mannen som tidigare var anledningen till att Jennie hade levt med skyddat boende med sonen, mannen som hade hotat att ta livet av henne oräkneliga gånger och som fruktade att hon skulle fly stan med sonen ansågs ”sakna uppsåt” och rätten dömde honom således för ”vållande till annans död”.
Vi är inte lika lättlurade som tings- och hovrätten. Vi köper inte att ex-pojkvännen saknade motiv eller att det som skedde var en olycka. Jennies mor och alla de som för alltid är stympade efter Jennies död förtjänar upprättelse. Samhället har brustit och lämnat Jennies anhöriga, familj och vänner i sorg, utlämnade till samhällets oförmåga att hantera mäns dödliga våld mot kvinnor.
Vi accepterar inte tingsrättens dom (som fastställts av hovrätten). Domen säger oss att när en kvinna skjuts mitt i pannan av en man som under år utsatt henne för terror och förtryck, så kan det avfärdas som en olyckshändelse. Den här domen är ett steg åt fel håll, den fråntar män som förtrycker kvinnor och barn ansvaret för sina handlingar. Man råkar inte skjuta någon i pannan.
Jennies mamma Gunilla har lagt ner hela sin själ i att Jennie ska få upprättelse och att hennes död ska kunna få något slags mening. För att ge kraft och stöd åt andra kvinnor som befinner sig i liknande situationer och för att ge upprättelse åt andra kvinnor som drabbats. Vi vill se att rätt straff döms ut, vi vill se tidigare insatser och ökat stöd från samhället åt kvinnor som lever med våld i nära relationer.
Tillsammans är vi starka och vi kräver av regeringen och riksdagen att det sker en lagändring. Att utdela ett skott i pannan på sitt barns mor förtjänar ett väldigt mycket strängare straff än fem års fängelse, med villkorlig frigivning efter två tredjedelar av tiden. Detta måste få ett slut!
Vi ber er skriva under den här namninsamlingen, för att protestera mot tingsrättens och hovrättens domar och för att kräva skärpta straff för dem som utsätter kvinnor för våld.
Skriv under, för Jennies skull och för alla utsatta kvinnors skull!

Upprättelse för Jennie Tholander    Kontakta namninsamlingens skapare