Stoppa nätdrogerna – ändra lagen!

I Norge och i USA har man en generisk klassningsprincip för narkotika.

Det betyder att man kan förbjuda hela grupper av substanser, och på det sättet förhindra den katt- och råttalek som nätlangare leker i dag.

Vi kräver en generisk princip för narkotikaklassning även i Sverige och startar nu en namninsamling.

Skriv på du också!


Narkotika regnar ner från cyberrymden.

De så kallade nätdrogerna är oftast inte narkotikaklassade när de börjar säljas, utan blir det först när samhället kan visa på betydande psykiska och fysiska skador hos användarna.

Unga människor ställer i praktiken upp som försökskaniner för samvetslösa kemisters och langares produkter.

Först när de tillåtna preparaten får allvarliga konsekvenser för tillräckligt många kan de bli narkotikaklassade. När så sker, vilket kan ta upp till ett år, kan vi bara narkotikaklassa ett preparat, en molekylsammansättning åt gången.

 

Ett exempel:

När mefedron narkotikaklassades 2009 reades kvarvarande lager av drogen ut och samtidigt introducerades ett nytt preparat: metedron. Genom att byta ut en bokstav och en molekyl mot en annan kunde man erbjuda ett fullgott alternativ som var helt lagligt.

 

De vanligaste drogtyperna på nätet är så kallade Research chemicals och olika rökmixar, syntetiska cannabinoider. När en specifik variant av dessa blir klassade finns hundratals, kanske tusentals nya möjliga varianter som kontinuerligt sätter lagstiftaren på undantag.

 

Vi är övertygade om att detta kommer att rädda liv. Många ungdomar kan tänka sig att experimentera med sådant som inte är narkotikaklassat, men väljer bort narkotika som är olaglig.

 

Börje Dahl

Verksamhetsansvarig ENS Ett Narkotikafritt Sverige