Skolmatsupproret

Barn förväntas vara i skolan långa dagar, kunna sitta still & koncentrera sig, lära sig nya saker samtidigt vara en god kompis. Skolan är en stressig miljö & mycket att tänka på. 

Att maten då är viktig för att barnen ska klara av detta är för mig en självklarhet. Därför är det fruktansvärt att maten till barnen i skolorna i Karlshamns kommun nu ska ändras pågrund utav det ska sparas pengar. Barn är individer som behöver sin näring för att klara av skolan, men vi talar också om barn. Barn som växer & är i behov av god näring. Givetvis ligger detta ansvaret på föräldrarna också, men då barnen spenderar så mycket tid på skolan så behöver de också få tillgång till näringsrik mat, som barnen faktiskt vill äta. 

Vi i Sverige har ändå bland de högsta skatterna i världen, men vi kan inte få de att räcka till till bra mat till våra barn i skolan. Hur går detta ihop?! Barnen som är vår framtid förtjänar bättre än såhär. 

Våra barn bör ha tillgång till en varierad & allsidig kost. Detta är ingen lyx. Detta är för mig en självklarhet. 

Låt oss stå enade tillsammans & visa tydligt att vi inte kommer acceptera dessa beskärningar på skolmaten. 

Barnen själva säger sig inte bli mätta på soppan, utan de äter sig mätta på brödet. Det är inte alla skolor heller som serverar bröd eller exempelvis pannkakor de dagar de serveras soppa & då får barnen gå hungriga. Sedan förväntas de orka med att lära sig nytt hela dagen & även ha orken att ha idrott. Detta fungerar ju självklart inte. 

Såhär skriver livsmedelsverket "Analysen av vad ungdomarna faktiskt äter till lunch visar att de flesta elever äter lunch i skolan, och de äter bättre där än under resten dagen. Till exempel bidrar skollunchen med mer D-vitamin, fibrer och folat." De tar även upp vikten av att göra maten tilltalade för eleverna för att kunna bättre bidra till hälsa & inlärning, då är det helt fel väg att gå att slopa så många maträtter för besparingar ska göras. Livsmedelsverket uppmanar till att göra maten tilltalande & då väljer kommunen att servera mer soppa som barnen redan uttalat sig om skapa ett stort missnöje då de inte känner sig mätta av de. 

Låt oss stoppa detta vansinne! 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/eleverna-vi-blir-inte-matta-pa-soppa

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/karlshamns-nya-besparing-sparar-in-pa-skolmaten

https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/ungdomar-ater-nyttigare-i-skolan-an-hemma

Skriv på denna namninsamling

Genom att underteckna godkänner jag att Malin Åstrand lämnar över informationen som jag tillhandahåller i det här formuläret till dem som bestämmer i frågan.


ELLER

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...