Skjut inte älgarna i Degerfors (Örebro län)

Enligt en artikel ska Degerfors Kommun med hjälp av kommunjägare försöka skjuta två uppsättningar kor med två kalvar var för att de under perioder uppehållit sig i orten och på människors trädgårdar. Dessa älgar har under de år de dokumenterats av olika invånare inte visat någon aggressivitet emot människor, deras enda brott är hittills möjligen att de stulit gamla äpplen i människors trädgårdar.  

Att man går ut med att man ska försöka skjuta älgarna är extra anmärkningsvärt just nu eftersom älgstammen har minskat kraftigt i både Örebro län och nationellt. Med hänsyn till detta bör man istället för att döda produktiva individer som föder friska kalvar, värna om dom.
Vi menar att Degerfors Kommun istället bör börja med att uppmana sina invånare hur man gör det mindre trevligt för älgar att hålla till i trädgårdar, som att ta bort frukt och annat gott som ramlat av träd eller finns i komposter. Man bör även informera om hur man ska bete sig om man stöter på en älg. Inget av detta är särskilt avancerat eller kräver mycket energi.
Kommunen bör istället också ta till alternativa insatser som ordentliga försök att mota ut och/eller flytta på älgarna. Det får vara slut på att man använder skyddsjakt som en rutin! 

Artikeln i fråga: https://www.kt-kuriren.se/2023/11/14/mins-tre-algkor-med-kalvar-haller-till-i-centrala-degerfors-de-har-blivit-sa-tama-att-de-inte-garna-e00d0/Degerfors kommunsida: https://www.degerfors.se/

Vi vill också passa på att uppmana att skriva på den här namninsamlingen.  https://www.skrivunder.com/radda_algkalven_i_stora_vika_nu Anna Hansson m.fl.

Skriv på denna namninsamling

Genom att underteckna godkänner jag att Anna Hansson lämnar över informationen som jag tillhandahåller i det här formuläret till dem som bestämmer i frågan.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...