Inför läroplikt nu!

Kommentarer

#1

Presumtionen bör vara att "föräldrarna vet bäst hur deras barn lär sig" tills motsatsen är bevisad!

Unni Karlsson (Stockholm, 2022-01-25)

#5

Kapa tyglarna till överheten.

Magnus Furugård (Djurhamn, 2022-01-27)

#11

Jag länge brunnit för att barn mår bäst och lär sig bäst hemma!! Skulle vilja hemskola om det vore lagligt!

Maria Wernersson (Vetlanda, 2022-02-05)

#17

Tvinga inte barnen till att vara på en plats och i en miljö där de mår dåligt. Barn som inte mår bra och inte trivs tappar förmågan till att lära sig nya saker.

Nicolina Hanell (Uppsala , 2022-02-10)

#18

Ge föräldrar rätten och framförallt valet till lämplig utbildning för sina barn

Anette Ghahremani Aromäki (Stockholm , 2022-02-10)

#22

Skolan har tappat sitt undervisnings och kunskapsmål och blivit indoktrineringsistitution.

Pia Ljungqvist (Uppsala, 2022-02-12)

#30

Alla barn förtjänar möjligheten att lära sig på det sättet som fungerar bäst för dem och som de mår bäst av. Med skolplikt är det omöjligt.

Milla Lampinen (Stockholm, 2022-02-22)

#35

Det är en självklarhet som uppenbarligen inte är självklar för alla...

My Reinhold (Töreboda, 2022-03-03)

#36

Jag är extremt trött på hur framförallt rektorerna beter sig, en del vill bara ha makten och visar verkligen att de har de, trots att skolan gör fel så hotar de föräldrar med att anmäla till socialtjänsten! Läroplanen följs inte och anpassningarna hålls inte. Vidrigt klimat i skolan!!

Maria Karlsson (Karlstad , 2022-03-06)

#39

Jag har sett så många barn/elever som mår dåligt i svensk skola. Det är stora klasser, elever med särskilda behov och stökigt. Det heter så fint ”En skola för alla” men man kan inte stöpa alla i samma form.
Låt de som kan och vill ge sina barn ett val och möjlighet till en bra arbetsmiljö/lärmiljö.
I pandemin skulle skolan vara öppen till varje pris. Detta trots en allmänfarlig sjukdom med stor spridning just i skolorna. Det skapades en otrolig press och stress för alla i skolmiljön vilket lett till att elever inte fått möjlighet till den kunskapsinhämtning som skolan skall erbjuda. Därför anser jag att det ska vara läroplikt istället för skolplikt.

Lottie Bohman (Skåne , 2022-03-10)

#40

Jag hade verkligen önskat läroplikt i Sverige då det gjort det säkrare för mig och barnen under pandemin. Jag är i riskgrupp och dottern har astma. Men jag tycker det vore bra med läroplikt ändå för att låta det bli valfritt om föräldrarna vill ha läroplikt eller skolplikt. Min dotter vart utfryst och mobbad länge i nästan 2 år och mådde dåligt. Hon var hemma pga det. Hade vi haft läroplikt hade hon kunnat jobba hemifrån utan att hamna efter. Nu gjorde hon det för att hon inte***** hem böcker och dator för att kunna jobba hemifrån.

Eva We3 (Harmånger , 2022-03-10)

#42

Svensk skola tycker det är viktigare med närvaro än med kunskapsinhämtning. Helt skevt och skadar varje generation. Bort med tvånget om påtvingade politisk agenda och koncentrera er på utbildning staten.

Johan Svensson (Halmstad, 2022-03-10)

#49

Det skulle vara trevligt att inte behöva vara politiskt flykting från Sverige och inte vara tvungen att bo utanför mitt hemland bara för att jag vill ge mina barn möjligheten att hemskolas.

Raven Dragonwitch (Mariehamn, 2022-03-11)

#50

Behovet av läroplikt märktes särskilt under pandemin nyligen. Många föräldrar och barn i riskgrupper fickt ett helvete när de av medicinska skäl tvingades bryta mot den nuvarande skolplikten. Och det kommer flera kriser i framtiden - olika slags kriser. Samtidigt lever vi i en tid när allt flera samhällsaktiviteter sker digitalt, online och på distans, eller delvis på distans. Att då som ett av få länder i Europa hålla fast vid en strikt skolplikt är både föråldrat, inhumant och i strid mot grundläggande mänskliga rättigheter.

Hans Starlife (Helsingborg, 2022-03-11)

#51

Svensk skola som den ser ut idag passar inte alla, och möjligheten att studera på distans borde vara självklar.

Therese Eriksson (Viken, 2022-03-11)

#56

Med en understimulerad son som hatat gå i skolan men älskat att lära så är det självklart att läroplikt är bästa valet

Annika Bergli (OSKARSHAMN, 2022-03-12)

#57

Jag anser att läroplikt är det enda rätta .

Therese C (Halmstad , 2022-03-13)

#60

Jag skriver under som medmänniska och som företrädare för partiet Common Sense in Sweden tillhörande Vänsterblocket (http://common-sense-in-sweden.webnode.se).

Kim Alfredsson (Vänersborg , 2022-03-16)

#69

Skolan måste bli bättre än va den är nu

Ingela Arnesson (Falun, 2022-03-23)

#77

Jag själv hade enorma problem i skolan och fick varken förståelse eller hjälp, jag skulle tryckas in i mallen som alla andra. Slutade med enormt mycket ångest, skolk och värdelösa betyg. Våra barn förtjänar bättre, det är inte platsen som är viktig utan undervisningen!

Maria Jansson (Hässleholm, 2022-04-02)

#82

Det finns ingen hjälp från skolan i tid.
Vill även ha gymnasie på distans.

Helena Lindberg (Tierp, 2022-04-19)

#85

Vi har själva varit tvungna att lämna Sverige och flytta till Åland p.g.a. ett icke-fungerande skolsystem i Sverige. Läroplikt framställs i Sverige ofta som något som skulle leda till något slags katastrof, med misshandlade och okunniga barn, som förvägrats den enda vägen till utbildning (=den svenska skolan). Det är så lustigt att man aldrig verkar fråga sig hur det kan fungera med läroplikt i t.ex. Finland och Danmark. Och det är så sorgligt att man inte verkar vilja ta till sig att den svenska skolan faktiskt inte alls ger alla barn utbildning. Skolan fungerar inte för massor av barn. Hur kan vi bara acceptera det?

Jenny Molin (Sottunga, 2022-04-20)

#93

önskar att stanna i Sverige när jag får barn i skoläldern, men flytter hem till danmark om inte skolplikten är ändrat till läroplikt. barn förtjänar frihet och föräldrar förtjänar at give sina barn den uppväxt som dem mener är bäst för dom.

Sofie Lund Petersen (Lidingö, 2022-04-26)

#94

För att barn som inte passar in i den kommunala skolans " lagommall" oavsett om man är snabb eller långsam, ska kunna få alternativ till den vanliga undervisningen, utan att behöva flytta utomlands.

Mia Andreen (Kungsbacka , 2022-04-27)

#100

Det viktiga med skolan måste ju vara att man lär sig saker. Inte att man bara sitter i en viss byggnad (och kanske inte ens lär sig något). Skolplikt innebär i praktiken skol-LOKALS-plikt.

Helena Lans (Mölnlycke, 2022-04-27)

#115

Jag vill ha ett annat skolsystem för mina barn!

Nina Pommerenke (Vimmerby , 2022-05-02)

#116

Jag har barn i grundskolan som har både lärare och vikarier som inte borde vara det!

Helena Heed (Svedala , 2022-05-03)

#119

För jag avskyr skolplikten när barnet hamnar i psykisk ohälsa där skolan påtalar hela tiden våran skyldighet att se till så barnet kommer till skolan oavsett.
Att införa läroplikt istället skulle göra så att alla barn oavsett svårigheter kan jobba i den miljön dom mår bäst i.

Jessica Johansson (Vara, 2022-05-11)

#120

Jag anser att det är mycket angeläget, viktigt

Thove Liebsch (Järfälla , 2022-05-11)

#123

Jag tror på en politik och en skola som förstår att det framgångsrika lärandet (utifrån dagens förutsättningar och yttre krav) är knutet till individers olikheter. Ett lärande bortom produktionsmentalitet. Politik och ett förlegad skolsystem riskerar att systematisera bort kreativitet, fantasi och motivation, det som våra elever men också skolan behöver i framtiden för att kunna bidra till en god samhällsutveckling. Lärande och kunskap behöver kunna utgå ifrån den divergenta essens princip och individens rätt att kunna uppleva sig behövd, uppskattad och saknad för den människa man är.
Vi måste ha ett skolsystem som formar sig efter eleverna och inte tvärtom om vi ska möta framtiden med kompetens istället för misslyckanden!!
Läroplikt låter som en lösning i rätt riktning.
Den som bråkar i ett system är ofta den som hellst av allt vill bli lyssnad på. Vi föräldrar blir bråkiga när vi ser våra barn må dåligt och när vi inte kan skydda dem. När ingen lyssnar blir vi också tvingade till ofrivillig frånvaro & tystnad. /Cissi k

Cecilia Kroon (Staffanstorp , 2022-05-13)

#132

Ni kanske undrar vem jag är? Låt mig försöka göra en lång historia kort. Jag är en helt vanlig Mamma till Tindra min dotter som är 11 år.

När Tindra va 5 år gammal, så började hon Dagis vägra. Det visade sig sen efter 14 dagar att en pojke hadde låst in henne på toaletten och skrattat vid fler tal tillfällen. Personalen hadde vetat om detta men valde att inget berätta för oss, förens jag berättade att jag tyckte det va jätte märkligt att Tindra bara total vägrade att gå till dagid 50 meter bort från en dag till en annan. Då kom det fram, då berättade personalen vad som hadde hänt två veckor senare. Än idag 7 år senare lider min dotter av klaustofobi. Hon vägrar
tex att åka hiss, buss osv. Jag valde att ta henne bort från dagiset och va hemma med henne i 9 månader fram tills hon skulle börja förskoleklass.

Hon började förskoleklass hösten 2015 på en skola i Malmö.
Dom första två åren gick bra, fram tills hon började andra klass. Det va då helvetet skulle börja på riktigt för vå dotter och för hela familjen. Tindra blev mobbad och utfryst av hennes klasskompisar. Tindra "fick inte platts" sa dom på rasterna när dom lekte.
Detta pågick systematiskt varje dag i tvåan och i trean. Vi larmade till läraren, skolpedagogen, kuratorn, biträdande rektorn, men alla vuxna gjorde ett medvetet val att vända vår dotter ryggen och stå på mobbarnas sida för det va det enklaste för dom vuxna att agera så. Vi stod och såg på när vår dotter bröts ner sykiskt för varje dag som gick. När Tindra gick i 3an så började hon att skolvägra. Mobbingen blev för mycket för henne och skol personalen fortsatte att även dom vända vår dotter ryggen och blunda.
Vi fick en orosanmälan till socialtjänsten från skolan pga hög skolfrånvaro. Då fick jag NOG!
Jag kopplade in BEO skolinspektionen och dom gjorde en 6 månaders utredning på vårt ärende och dec 2020 fick vi rätt mott skolan. Vi gick ut som "vinnare" vad det nu menas med i detta fall. Skolan hadde brytigt mot flera paragrafer i skolagen ang att motverka kränkande behandling mot vår dotter som då va 8 år gammal. Tindra ville inte va med på skolavslutningen i 3an då hon själv med sina egna ord sa: Det känns som jag inte finns.

Vi bestämde oss för att flytta, vi tog första bästa lgh som vi fick. Vi alla behövde en nystart tänkte vi. Nu kommer allt bli bätttre trodde vi. Nu va det dags för Tindra att börja om och börja 4an.
Vi sökte 7 skolor på Limhamn där vi bor och flyttade till. Men vi fick avslag av skolplaseringsenheten pga att det va fullt. Vi överklagar men får avslag.
Malmö stad plaserar Tindra 9 år gammal på en skola fem kilometer från hemmet, som med buss tar 35 min enkel väg att ta sig till. Skol taxi får vi inte då vi inte är skilda eller att tindra har något handikapp.
Nu börjar nästa helvete, hur ska vår engsliga, blyga 9 åriga lilla tjej attt klara av att åka buss ensam fem kilometer till malmö centrum till den nya skolan.
Hennes pappa valde att köra henne till skolan till en början, trotts att han missade massa timmar och pengar från jobb. Men vi fick iväg henne till skolan och jag hämtade henne efter skolan. Vi märkte efter ca 3 månader att tindra inte trivdes, då visade det sig att än en gång så blev hon mobbad och utfryst i den nya klasssen på den nya skolan. Vi larmade till hennes lärare men än en gång så valde dom vuxna att ta den enkla vägen för dom själva, blunda, ignorera vår mobbade dotter. Tindra började skolvägra än en gång, då satte sig läraren på tvären och sa att vi skulle sluta "ja ja henne" vi blev ombedda av skolan att kontakta Bupp för skolan viste inte vad dom skulle göra för att få Tindra till skolan, för det är ju skolplikt. Jag ringer till Bupp och det råd jag fick av dom va att ge vår dotter åksjuke tabl för det är jätte viktigt att hon går till skolan och inte missar en massa kunskap.

Sen kom orosanmälan till socialtjänsten samma vecka som sommarlover börjar pga hög frånvaro i 4an på den nya skolan. Tindra ville inte gå på den skolavslutningen häller.

Vi fortsatte att söka samma 7 skolor i närheten av vårt hem men fick avslag av malmöstad tre gånger pga att det va fullt i Limhamns skolor.

Jag skrev då ett mail till rektorn och förklarade Tindras situation och då vände det. Det visade sig att rektorn hadde jobbat tidigare på skolinspektionen och förstod vår och tindras situation, utsatthet och kamp.
Rektorn kontaktade den närliggade skolan från där vi bor och pratade med rektorn och då fick Tindra byta till skola nr 3 under en tre års period.

Tindra blev jätte glad, hon hoppade upp och ner i soffan av glädje. Nu såg hon fram imot att börja 5an på en skola som ligger 50 meter bort som hon kan gå till och hem själv och få en massa nya kompisar, trodde hon ja.

Nu har Tindra gått i 5an och har inte fått en endaste kompis i klassen.
Hon blir utfryst av klasskompisarna när dom har grupparbeten i skolan, killarna är taskiga mot henne. Vi larmar än en gång till den nya läraren men vad gör hen? Jo, vänder på allt mot vår dotter och säger till Tindra att hon nog uppfattar signalerna fel från dom andra klasskompisarna då Tindra är känslig.

Jag blir skogstokig! Hur uppfattrar man mobbing och utfrysning fel?

Biträdande rektorn hotade med orosanmälen i december 2021 när Tindra och hennes pappa va sjuka i covid19 i tre veckor. Skolan tyckte att Tindra missat massa kunskap. Jag sa till skolan att skickar dom en orosanmälan till socialtjänsten då ska det STÅ KLART OCH TYDLIGT att Tindra och henns pappa legat hemma sjuka i covid19 i 3v. Då backade skolan.
För det fanns och finns ingen oro för Tindras liv och hälsa i hemmet, utan hon har ju bara missat kunskap i skolan pga sjukdom.

Jag ringer upp soc och frågar om skolan får hota om orosanmälan och då svarar dom på socialtjänsten att så får inte skolan göra. Skolan har gjort fel.

Om socialtjänsten får in en orosanmälan från skolan pga kunskaps brist pga frånvaro pga sjukdom, vad ska soc göra åt det?

Nu den 17 Maj 2022
Säger vår Dotter Tindra 11 år gammal:

Mamma jag vill hällre Dö än att gå till skolan.

Mitt hjärta gick i tusen bitar.

Nu drar jag i nödbromsen!

( Den svikne flickan) 🥀

Malmlöv Tanya (Limhamn, 2022-05-21)

#136

Tänk om alla kunde få vara sitt bästa jag; lära sig det de känner att de är intresserade av och brinner för, att själv få känna hur de ska lära sig istället för att någon annan ska bestämma det åt dem. Att istället för att ta död på barns naturliga nyfikenhet ska vi omfamna den, uppmuntra och inspirera.

Linda Lantz (Göteborg , 2022-05-22)

#139

Jag har egen erfarenhet av ”hemmasittande” barn vars behov inte har tillgodosetts av skolan. Läroplikt nu!

Annika Bengtson (Karlstad, 2022-05-23)

#141

Lever f n i exil p g a Skollagen 2010!
Läroplikt ja, Skolplikt nej!

Izsak Löfgren (Åva, 2022-05-23)

#142

Jag anser att många barn far väldigt illa utav dagens skolplikt, och bör därför avskaffas och ersättas av undervisning plikt istället. Jag har ett barn med autism som är extremt känslig för dagens skolmiljöer och behöver en lugnare och tryggare miljö för att må bra och jag vet att många av dessa barn lätt hamnar i kläm oxå under nuvarande system, där de varken hör hemma i en särskola eller i en vanlig skolaniljö. Den brist på kunskap och förståelse kring deras särskilda behov kan ge förödande konsekvenser för dem längre fram, utifrån den press och krav man ställer på dem. Jag tänker även på barn som lider av olika psykisk ohälsa inte heller mår bra av denna typ av tvång att gå till skolan och vistas i den typiska skolmiljön. Detta är inte att ta hänsyn till barnens bästa och så här kan det inte få fortsätta längre.

Robert Palesjö (Eskilstuna , 2022-05-23)

#148

Min son inte trivs med och mår bra i nuvarande skolsystem.

Jessica Martinsson (Mjölby, 2022-05-24)

#150

Har ett barn som lidit svårt av skolplikten. Blev hemmasittare fick inga alternativ. Vi blev skolflyktingar. Fick fly med vårt barn från ett helt oempatiskt land och skola.

Geidenmark Kristin (Göteborg , 2022-05-24)

#152

att tyrranin har gått för långt.

Sören Jörgensen (Varberg, 2022-05-25)

#154

Hemma tittande son

Svedin Cornelia (Trollhättan , 2022-05-25)

#155

Jag är helt övertygad om att grundtanken med skola är att lära sig - inte att fysiskt befinna sig i en lokal

Fanny Pilo (Partille, 2022-05-25)

#156

Vår familj lever sedan tolv år tillbaka utomlands just för att våra barn ska få den utbildning de har rätt till. Hade vi stannat i Sverige så hade våra barn sannolikt varit "hemmasittare" med allt vad det innebär av utanförskap och bristande utbildning. Nu har de istället varit "hemskolare".
De två äldsta har tagit studenten med bra betyg och utmärkta testresultat på standardiserade högskoleprov. (Enda anledningen att nämna det är att många svenskar fortfarande tror att hemskolade barn inte lär sig något...) Och efter att ha fått utvecklas i lugn och ro, utan att tvingas vara i ett kaotiskt klassrum hela dagarna, är de nu "fullt fungerande samhällsmedborgare". (Flera av våra barn är mycket ljud- och ljuskänsliga och for illa i den svenska skolan.) De har kunnat studera på sin egen nivå, ibland långt över och ibland lite under sin biologiska ålder och de har lärt sig att hantera sina egna funktionshinder. De vet vilka styrkor och svagheter de har och kan ta ansvar för sig själva.
Men priset de betalat för att få en fungerande skolgång är en ständig hemlängtan till släkten i Sverige, svensk mat, och den underbara svenska naturen.
Tänk om vi hade kunnat bo kvar i Sverige och ändå kunnat ge våra barn den utbildning de självklart har rätt till, så mycket bättre det hade varit för vår familj. Och tänk om andra svenska familjer kunde slippa välja mellan att bo kvar i sitt eget land och att ge sina egna barn en fungerande lärmiljö!

Erika Niemelae (ROBINSON, 2022-05-26)

#157

Npf- elever behöver mindre grupper, studera i lugn hemmiljö utan störningsmoment som finns i skolan!

Katarina Larsson (Göteborg , 2022-05-29)

#177

Håller med om läroplikt istället för skolplikt. Alla har vi olika lärostilar och borde ha rätt att använda den form som passar en bäst för att ta in och hantera information och kunskap. Institution, nej tack.

Linda-Marie Karlsson (Gävle , 2022-09-08)

#181

Skolan fungerar inte för alla barn, det måste finnas alternativ.

Angelica Pettersson (Tierp, 2022-09-19)

#185

Den svenska skolan har inte lyckats ge mina barn en trygg, stimulerande lärmiljö med nödvändiga anpassningar.

Magdalena Santana (Leksand, 2022-10-04)

#187

Jag vill att Sverige inför läroplikt istället för skolplikt

Agnes Horneij (Vretstorp, 2022-12-22)

#190

Jag är själv lärare, har inte jobbat särskilt länge. Enbart i 3 år. Men jag känner att det skolsystemet vi har just nu är så långt ifrån att tillgodose en likvärdig utbildning som Sverige annars förespråkar. Jag tror att införandet av läroplikt kan göra skillnad, framförallt när det gäller barns mående över lag.

Linnea Nilsson (Oskarshamn , 2023-02-24)

#192

Jag är intresserad av hemundervisning

Eva Persson (Växjö, 2023-03-10)

#194

Jag inte tror på skolplikten.
Sverige skulle göra som Finland, deras skolsystem funkar, dom har kunskapsplikt likaså Danmark.
Sverige gör om gör rätt!

Elena Susi (Tidaholm, 2023-03-17)

#196

Skolplikt är totalt odemokratiskt! Det är tvång! Världens flesta skolsystem bygger på läroplikt!

Aleksandra Kovinic (Malmö, 2023-04-04)

#200

Jag har själv barn och vill ha möjligheten till att hemskola mina barn, då jag anser den Svenska skolan är fyrkantig och oduglig.

Julia Blom (Väckelsång , 2023-05-18)Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...