#RättvisaFörFreja: Återuppta utredning mot ordningsvakterna för tjänstefel!

För två år sen blev Freja utsatt för övervåld av två ordningsvakter. När hon anmälde händelsen lades den ned, trots att det fanns flera vittnen på plats när händelsen ägde rum. Ordningsvakterna anmälde dock Freja för att hon bet en av dem i vaden, och nu döms Freja till fängelse.

Screenshot_2020-06-22_at_17.10_.17_.png

Natten mellan 2:e och 3:e feb, 2018, var Freja och hennes barn påväg hem. När de steg av på Gullmarsplans station i Stockholm såg de ett par ordningsvakter utföra ett hårdhänt ingripande av en man. Mannen skrek av smärta när vakterna tryckte ned hans ansikte i marken. Freja tog då fram mobilkameran för att dokumentera övervåldet.

Då kom två andra vakter och försökte föra bort Freja, men hon svarade att hon har rätt till att filma. Då slog de bort mobilen från hennes hand så den landade på golvet. Freja protesterade verbalt och situationen eskalerades. Vakterna förde bort henne mot utgången, tryckte ned henne på golvet och satte handbojor. Hennes barn var kvar på sin plats, så Freja fick panik och ropade efter dem. Vakterna brydde sig inte utan fortsatte trycka henne mot golvet och slå med batong så hon hade svårt att andas.

Vittnen samlades runt platsen där hon låg på golvet med en stor ordningsvakt ovanpå sig. Freja blödde från munnen och armen, hennes peruk hade åkt av, hon fick en lös tand, sina naglar krossade och hon hade kissat på sig av panik. De drog sedan henne bort från vittnen till trygghetsrummet där en av vakterna skall ha använt N-ordet och sagt "jävla n****, åk hem!". Även dottern förklarar för DN att hon hörde "åk hem till ditt hemland" när Freja släpptes ur trygghetsrummet.

Screenshot_2020-06-22_at_17.09_.44_.png

Freja anmälde vakterna två dagar efter övervåldet i februari 2018. Anmälan lades ned kort därefter. Ordningsvakterna anmälde också händelsen, och menar att Freja bet honom i vaden så det blev rött (men inte gått igenom huden). Anmälan mot Freja gick dock vidare.

Vittnet Tove som var på plats och som höll barnen sällskap när Freja var inlåst i stationens trygghetsrum blev inte ens inkallad till rätten. De filmer som spelades in användes inte heller som bevis.

Freja döms till fängelse för våld mot tjänsteman. Domen har blivit överklagad men det är ej klart när ärendet kommer att behandlas av nästa instans.

Vi som skrivit under denna namninsamling kräver #RättvisaFörFreja och att förundersökningen mot ordningsvakterna ska återupptas. #BlackLivesMatter gäller inte bara i USA. Svartas liv spelar roll överallt — även i Sverige.

 

Källa: DN.se


Danny Lam, TNKVRT    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att underteckna godkänner jag att Danny Lam, TNKVRT lämnar över informationen som jag tillhandahåller i det här formuläret till dem som bestämmer i frågan.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...