RÄDDA WIKS TEATERLINJE

Teaterlinjen på Wiks folkhögskola riskerar att till nästa läsår läggas ner. Detta skulle vara förödande för skolan, för regionen, för framtida scenkonstnärer och det riskerar Wiks folkhögskolas goda rykte. 

 

Wiks teaterlinje är en väldigt prestigefylld teaterlinje som profilerar sig i nyskapande och undersökande teater. Det är Wiks mest populära linje, med högt söktryck (ca. 6 sökande till varje plats) och med flera tidigare deltagare som fortfarande idag är verksamma inom kultursverige. Vad som gör teaterlinjen så fantastisk här är vår ytterst pedagogiska och kompetenta lärarkår med mångårig erfarenhet inom teatervärlden både på scener i Sverige och internationellt. Den är också en av få högskoleförberedande utbildningar som aktivt arbetar för mångfald och jämställdhet genom att se till att fler olika röster ska få höras i sin antagning. Teaterlinjen är helt enkelt en otroligt viktig och stark del av Wik. 

 

Kulturdirektör Kajsa Ravin, som är högst ansvarig för Wiks folkhögskolas verksamhet, vill nu lägga ner teaterlinjen på grund av ekonomsika nedskärningar inom regionen. Anledningen till varför just teaterlinjen ska läggas ner sägs vara för att det inte finns lämpliga lokaler, trots att lokalfrågan varit oförändrad under linjens existens. Bakgrunden till detta argument är att linjeföreståndarna tidigare har drivit frågan om att göra om gymnastiksalen till en “black box”, som skulle fungera som ett multifunktionellt scenrum för alla skolans linjer. Denna investering skulle nu, enligt regionen, kosta 7 miljoner kr, vilket de inte är redo att investera i. Ravin hävdar nu att en “black box”  är direkt nödvändig för kvaliteten på utbildningen. Men detta är inte sant, teaterlinjen har redan fyra välfungerande teatersalar på skolan och den har även vänt bristen på en bra scen på skolan till en möjlighet och spelar nu på flera teatrar och synliggör därigenom Wik för en bredare publik.  

 

Vi deltagare på Teaterlinjen 2019-2020 vill ha kvar vår utbildning och även låta fler framtida skådespelare/konstnärer få chansen att få gå på denna fantastiska skola! Våra lärare har drivit teaterlinjen i 18 år, utan en "black box", och kan fortsätta i minst 18 år till! Vi vill inte att regionens enda eftergymnasiala teaterutbildning som är ytterst välfungerande och eftertraktad med ett jämnt och högt söktryck, utomordentligt fina utvärderingar, ytterst få avhopp och framgångsrika och tacksamma f.d. deltagare ska läggas ner! 

 

Hjälp oss och visa ditt stöd för teaterkonsten och för att behålla teaterlinjen på Wiks folkhögskola! Med ditt namn kan du göra skillnad, då varje namn innebär att vi kan visa Region Uppsala att det finns ett stort intresse för att ha kvar den enda eftergymnasiala och högskoleförberedande teaterutbildningen i Uppsala. Med din underskrift kan vi tillsammans göra skillnad! 

 

Vi som skriver under denna namninsamling vill ha kvar Wiks teaterlinje och uppmanar Kultur och Bildnings ledning att ge teaterlinjen de förutsättningar för att få finnas kvar och utvecklas! 

 


Björn Sahlin och Deltagarna vid Wiks teaterlinje 2019-2020    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att underteckna godkänner jag att Björn Sahlin och Deltagarna vid Wiks teaterlinje 2019-2020 lämnar över informationen som jag tillhandahåller i det här formuläret till dem som bestämmer i frågan.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...