Rädda "Kallebåten" i Karösund!

Sedan 1933 har "Kallebåten", döpt efter Kalle "Aborre" Svensson som var den förste skepparen, trafikerat sundet mellan Ekenäs och Karön i Ronneby skärgård. Kallebåten var en motorbåt byggd på Saxemaravarvet. När Kalle med ålderns rätt slutade köra 1967 övertog Ronneby kommun trafiken med en ny båt som beställdes hos Edvin Henriksson på Angelskogs båtbyggeri och döptes till Karöline. Båtlinjen över Karösundet har alltså funnits i nära 90 år och den nuvarande båten har trafikerat Karön i 55 år.

Kallebåten är ett välkänt begrepp i Ronneby och närmast att betrakta som en institution. Såväl sommarturister som Ronnebys invånare har under åren kunnat njuta av de knappa tre minutrarnas båtfärd under somriga dagar eller efter en festkväll på Restaurang Schweizeriet på Karön. Kallebåten är mer än ett transportmedel utan en del av det som gör Karön så unikt som besöksmål. När man åker över med Karöline och stiger i land på Karön och de vackra sekelskiftesvillorna och öns grönska väntar på en är det nästan som om tiden stått stilla. En fullständigt unik upplevelse.

Men nu har Ronneby kommun kommit på att man vill spara in pengar och har tecknat avtal med Blekingetrafiken om att deras turbåt Astrid ska trafikera Karösund istället. En större men mindre charmig båt och en sämre turtäthet och service är det som väntar sommarbesökarna och de sommarboende utan egen båt på Karön. Samtidigt har man tecknat kontrakt med en ny krögare som förväntas driva Schweizeriet under dessa förutsättningar, något som visat sig tufft för de många entreprenörer som försökt genom åren. Denne kan visserligen få hyra Kallebåten som ska vila i Ekenäs hamn men den får bara trafikera sundet utanför Astrids tidtabell. Dessutom är taxan bestämd till 26 kr i likhet med lägsta taxa med Blekingetrafiken vilket är dyrare än tidigare år. Sämre service och dessutom dyrare blir summan av kardemumman och till priset av ett kulturarv väl värt att bevara. Med tanke på de flera hundra tusen kronor som lagts på motorbyte och reparationer av Kallebåten under de senaste åren liksom på utbildning av skeppare torde den besparing man tror sig göra bli rätt blygsam. Dessutom kan inte allt räknas i kronor och ören även om vi är övertygade om att Karöns attraktion som besöksplats skulle förlora mycket på att Kallebåten tvingas vila vid kaj.

Vi alla älskare av vår Kallebåt kräver att Ronneby kommun gör om och gör rätt!

Låt Kallebåten trafikera sundet en gång i timman under sommartid och låt Astrid bli ett komplement liksom tidigare år. 277764244_10222428752093601_7248402425467353533_n.jpg


Anna Ekberg Marianne Lundkvist Lena Israelsson    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att underteckna godkänner jag att Anna Ekberg Marianne Lundkvist Lena Israelsson lämnar över informationen som jag tillhandahåller i det här formuläret till dem som bestämmer i frågan.


ELLERBetald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...