Protestlista mot Jordbruksverkets ny regler för hållning av tamhöns och andra marklevande fåglar

  1. IMG_2148.jpeg 

Med de av Jordbruksverket föreslagna reglerna riskerar vi att slå ut en stor del av den svenska uppfödningstraditionen för rasfjäderfä. Föreningar som bevarar unika raser och som under hundra år och längre har arbetat med selektiv avel riskerar att gå i graven. Raser som idag anses vara viktiga för biologisk mångfald och kulturarv kan dö ut, vilket skulle vara ett allvarligt och förlorat kulturarv för både lantbrukare och allmänheten.

Dessutom riskerar förslagen att göra det omöjligt för vanliga människor att hålla en liten hobbyflock av höns, vilket idag är en viktig del av många svenskars fritidsintressen och intresse för hållbar och lokal livsmedelsproduktion. Kravet på så stora ytor, där exempelvis en minsta storlek på 25 m² för kanske 4 hönor föreslås, är ett orimligt krav för den som vill hålla en liten flock för äggproduktion eller som ett fritidsintresse. För många skulle detta innebära stora investeringar och praktiska hinder som gör att hobbyhönshållning blir oåtkomligt. För många människor är det inte möjligt att avsätta en sådan yta på sin fastighet eller tomt, vilket kan göra det helt omöjligt att hålla höns som en del av sin livsstil. Stora byggen kräver bygglov vilket både försvårar och fördyrar hållandet av höns.

Detta rimmar också mycket illa mot de mål som regeringen och andra svenska myndigheter arbetar intensivt med just nu: att öka Sveriges motståndsförmåga och självförsörjning för att bättre klara av kriser och krig. För att bygga en mer motståndskraftig nation måste vi uppmuntra människor att kunna producera sin egen mat i liten skala, exempelvis genom att hålla höns för ägg och köttproduktion hemma i trädgården. Att införa restriktioner som gör detta omöjligt är i strid med dessa långsiktiga mål. Vi behöver uppmuntra människor att vara mer självförsörjande och ge dem möjligheten att hålla djur på ett hållbart sätt.

 

Jag hoppas att Jordbruksverket fortsätter att prioritera djurens välfärd och säkerställer att alla djurhållare, både av hobbyhöns och industrihöns, har möjlighet att följa regler som gynnar både djuren och samhället i stort.