Nyanlända som studerar vid svenska universitet bör ha samma möjlighet till permanent uppehållstillstånd

Förslag till ändring av lag gällande uppehållstillstånd  

Hej kära riksdagsledamöter, jag heter Karam och har snart gått klart 1:a året på Civilingenjörsprogrammet i energisystem på Uppsala universitet. Det går bra i skolan och jag trivs bra här i Sverige med mina vänner. Tidigare har jag praktiserat och jobbat på fyra olika platser i Sverige. Augusti 2015 kom jag till Sverige från Syrien, då kriget tvingade mig att fly från mitt hem. I framtiden ser jag mig bo i Sverige, jobba i Sverige och bidra till det svenska samhället. Denna framtid ser dock mörk ut då min situation är i konflikt med lagarna om uppehållstillstånd. 

För tillfället kan vi som flytt från Syrien inte få permanent uppehållstillstånd trots att vi utbildar oss på universiteten runtom i Sverige. Kraven som behöver uppfyllas för att inneha permanent uppehållstillstånd i nuläget är enligt migrationsverket att man ska ha ett jobb med tillräcklig fast inkomst eller om man är under 25 och går klart ett program på ett svenskt gymnasium. Däremot får jag, som har gymnasial i Syrien och kompletterade mina betyg på Komvux i Sverige, inte samma förutsättningar för uppehållstillstånd trots att jag fick behörighet att söka till ett civilingenjörsprogram på ett av de mest eftertraktade universiteten i Sverige. Jag och många andra studenter samt kamrater tycker att detta är orättvist.

Mitt förslag är att de som har läst på gymnasium i Syrien, kompletterat på Komvux i Sverige och fått behörighet till ett universitetsprogram i Sverige ska få permanent uppehållstillstånd på samma sätt som de som har gått en utbildning på ett svenskt gymnasium. Man kan då undra, varför är ett permanent uppehållstillstånd viktigt? Just nu känner jag och flera andra i min situation en ständig osäkerhet kring våra liv. Om det tillfälliga upphålls- och arbetstillståndet skulle upphöra innebär det en direkt resa tillbaka till Syrien där jag med största sannolikhet skulle bli tvingad att ansluta mig till Syriens militär direkt. I mitt område där min familj bor skulle vi leva i ständig osäkerhet, där grova brott tillhör vardagen. Min nära vän och granne blev kidnappad och grovt torterad i en vecka mot en lösensumma som hans föräldrar skulle betala. Han klarade sig, men har ryggen täckt med ärr som en ständig påminnelse kring vad som hände och kan hända igen.

Att resa till ett annat kand för att studera är inte genomförbart för mig just nu, vilket ger mig sämre förutsättningar än mina klasskamrater att få erfarenheter och skapa kontakter. Att åka hem och träffa mina föräldrar som så många av mina klasskamrater gör när dem har tid, är inte heller en möjlighet för mig. I snart 4 år har vi tvingats vara separerade och jag saknar dem med hela mitt hjärta. Med ett permanent uppehållstillstånd skulle dock resor till Syriens grannländer fungera, vilket skulle leda till att jag kan hälsa på och återförenas med min familj igen. Utan uppehållstillståndet ser jag ingen möjlighet att kunna träffa dem. Mina föräldrar börjar nå ålderns höst och vem vet hur lång tid de kommer fortsätta leva?

Jag och vi andra som flytt från Syrien och ansträngt oss för att kunna läsa på universitet i Sverige vill bidra till det svenska samhället med vår kunskap och leva i säkerhet. Vi begär inte mer. Den nuvarande lagen hindrar det. Vi tycker att det är dags att ändra på det nu.

 5 år i Sverige kan ge uppehållstånd men just nu kan det skjutas upp med 2 år hur många gånger som helst efter den perioden, förnyelsen. 


Var snälla och kolla på videon där jag förklarar situationen 
https://www.youtube.com/watch?v=rzy5KKwnmfg&t=40s

Med vänliga hälsningar


Mohamad Karam Alhomsi    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva under godkänner jag att Mohamad Karam Alhomsi överlämnar min signatur till dem som har makt över frågan.


ELLER

Du kommer att få ett e-postmeddelande med en länk för att bekräfta din signatur. Vi ber dig att lägga till info@skrivunder.com i adressboken eller listan över betrodda avsändare, så att du säkert får våra utskick.
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...

Facebook