Legalisering av harpunfiske i Sverige

 

Vi anser att harpunfiske med harpun bör vara tillåtet i Sverige, precis som det är tillåtet i resten Norden, så bör den mest miljövänliga, selektiva, och hållbara fiskemetoden undervattensjakter (harpunfiske) med harpun i Sverige vara tillåtet och legaliseras för fritidsfiske enligt den nya tekniska ramförordningen (EU) 2019/1241, artikel 7g. Dvs utan andningsapparat, från soluppgång till solnedgång.

96350043_10156816603371755_8146325076606713856_o.jpg

97742866_10156833386341755_400604574794121216_o1.jpg

• Harpunfiske med harpun är den mest hållbara fiskemetoden och är garanterat 100% selektiva fiskemetoden som finns!

Varför? - Eftersom man på nära håll ser och väljer bytet man vill fånga. Därför orsakar det ingen skada på hotade arter, som exempelvis är ottillåtna att fånga eller är mindre än bestämda minimimått.

• Harpunfiske har ingen bifångst, använder inget bete och orsakar inga livsmiljöskador!

Hur då? - Man fångar endast en fisk åt gången vid harpunfiske; genom att skjuta en harpunpil, som är fäst i en ca 4m lång fångstlina. Skulle pilen fastna på botten kan man dyka ner och ta upp den igen. Om vi jämför detta med andra fiskemetoder som fiskeredskap med lina eller nät; är det stor risk att plast, linor och nät fastar på botten, vilket orsakar livsmiljöskador, föroreningar och onödigt lidande för faunan i havet och på havsbotten.

Mindre än 1% av fångad fisk runt om i världen fångas med harpun.

Varför? - Fångstgraden är mycket lägre jämfört med all andra typer av fritidsfiske, eftersom man måste hålla andan under ytan, samt jägaren måste försöka komma fisken så nära som möjligt, utan att skrämma bort den med plötsliga rörelser.

 I regeringens proposition 1992/93:232 om fiskelag m.m., s. 40, skriver regeringen att "redskapen inte anses godtagbara från djurskyddssynpunkt. Det är t.ex. anledningen till att fisk inte får spetsas". 

Det finns absolut inga vetenskapliga bevis om att harpunfiske med enkelspetsade pilar inte är godtagbar från djurskyddssynpunkt, tvärtom. Precis som klövviltsjakt med kulgevär, så siktar man mot lungpartiet för att orsaka en knall och fall på viltet. Harpunfiske med enkelspetsade pilar funkar nästan på samma sätt, man bör sikta ovanför pälarna på fisken eller ovanför huvudet (beroende på vilken ställning) för att få knall och fall på bytet.

Å andra sidan, så finns det även pilar som har tre-uddar som inte går igenom fisken och förmodligen kan dessa tre-uddar orsaka mer lidande, dock så är tre-uddar förbjudna att användas i exempelvis Danmark och många andra länder. I videon nedan ser ni ett exempel på en torsk som fångas av en harpun. Fisken träffas med harpunen rätt, och blir direkt livlös efter träffen.

Detta kan sättas i proportion till när fisken fångas med nät; där fisken kvävs till döds, och bifångster kastas skadad och försvagad tillbaka i havet.

Vårt syfte är inte att smutskasta andra fiskemetoder, dock är det fakta att andra tillåtna fritidsfiskemetoder antingen släpar och drar i en fisk under en längre tid, eller låter fisken sitta fast under längre tid i nät som leder till att fisken plågas mer och slutligen dör. Med harpunfiske är det knall och fall som gäller när man träffar rätt, även om det finns risk för skadeskjutningar så drar man upp fisken genom fångstlinan som är ansluten till pilen/skaften för att den skall avlivas omgående. 

 

En fiskemetod som gör att fisken blir livlös direkt efter träffen är självklart godtagbar från djurskyddssynpukt. Se videon!!

 

Gå med i vår Facebook-kampanj och stötta oss så att vi tillsammans kan få igenom detta!
https://www.facebook.com/650151754/videos/pcb.10156833381146755/10156833287601755/

 

 


Facebook sidan: Vi som vill legalisera UV-jakter med harpunfiske i Sverige.    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att underteckna godkänner jag att Facebook sidan: Vi som vill legalisera UV-jakter med harpunfiske i Sverige. lämnar över informationen som jag tillhandahåller i det här formuläret till dem som bestämmer i frågan.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte ditt telefonnummer på nätet.







Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...