Låtalexstanna

I efterrmiddag, 17/4, fick vi ett fruktansvärt besked. Vår mentor berättade för oss att vår klasskompis Alexander har fått det slutliga beslutet om att bli utvisad. Han och hans storebror hämtades av polisen kvällen innan, den 16/4, för att sedan skickas till Migrationsverkets förvar i Flen. Bröderna sitter just nu där för att vänta på avresan till Ryssland. 
I Ryssland finns ingenting som väntar på Alexander och hans bror. De har bott i Sverige i fem år och innan dess bodde de i Finland (vilket visar att han är ännu mindre bekant med Ryssland). Här i Finspång har han byggt upp sitt liv med sin familj, som nu blivit splittrad då de inte befinner sig på samma ställe. 
Alexander har lärt sig svenska språket, han har kämpat och engagerat sig i skolarbete, hans vänner finns här, hans liv finns här. 
Med endast ett år kvar på gymnasiet tas han nu ifrån sin utbildning, och hela sin möjlighet till ett arbete i Sverige. Alexander är en driven person som skulle kunna bidra med mycket för vårt samhälle. Tänker staten ekonomiskt, begår de ett stort misstag nu när han alldeles snart finns ute på arbetsmarknaden. 

Alexander är en härlig kille som bidrar med en härlig stämning med många skratt. Han förtjänar mycket mer än det här. 
Alexander har bott i Sverige i fem år. Under dessa år har han och hans familj kämpat för att få uppehållstillstånd men nekats ett flertal gånger. Efter många överklagningar har han fortsätt att bygga upp livet med hopp om att en dag få stanna. 
Varför ska besluten behöva ta så här lång tid? Hur kan Migrationsverket låta det gå flera år innan människor kan få det slutgiltiga beslutet? Människor som hunnit bygga upp sitt liv, börjat skolan, skaffat sig ett arbete, lärt sig ett helt nytt språk och komma in i Sveriges samhälle, och sedan en dag få veta att allt som de byggt upp kommer gå förlorat. 
Det vi vill med denna sida är att få detta uppmärksammat i hopp om att Alexander och hans bror ska få stanna här i Sverige. Människor som flytt sitt land har inte gjort det frivilligt, de har gjort det för att de har varit tvungna. Migrationsverket bedömer utifrån vilken situation som är tillräckligt ”farlig eller utsatt” för att människor som flytt för sitt liv ska få stanna eller inte. Det är dags att sätta stopp för denna process som tar så pass omänskligt lång tid. Alexander och hans bror är inte ensamma i denna situation de befinner sig i, många fler sitter i samma sits. Ingen av de som sitter eller kommer sitta i samma sits ska behöva vänta fem år för att få ett slutgiltigt beslut. Denna process är en av det mest omänskliga en människa kan gå igenom. Ingen människa ska behöva genomgå denna eviga väntan, i undran om de ska starta upp ett nytt liv eller inte. 

Det är med förtvivlan vi har valt att vända oss till er alla eftersom vi vill göra det uppmärksammat. Vi vill göra allt vi kan för vår vän som sitter utan sina föräldrar, bara 19 år gammal, i Flen.