LÅT ALI LEVA!

 

Introduktion:

Ali har hela sitt liv i Sverige, i Afghanistan finns ingenting kvar. 2015 kom Ali till Sverige, och sen dess har han försökt bygga upp sitt liv här. Problemet är att migrationsverket har avslagit hans asylansökan, även om det finns en hotbild om han återvänder. Det vet Ali själv; om han återvänder till Afghanistan kommer han bli mördad.

 

Varför Ali flydde:

Ali föddes i Afghanistan, och där växte han upp med sin mamma och pappa. Alis pappa visade talibanernas dolda plats och det vållade till att många av talibanerna blev dödade eller greps av Nato och Afghansk polis. Samarbetet ledde till att talibanerna mördade honom. Alis pappa hjälpte Afghansk polis och Nato att gripa talibanerna för att de trakasserade folket och tog pengar från dem. Talibanerna tog även små barn ut ur byar och hjärntvättade för att bli självmordsbombare.

Efter cirka 1 år blev Alis mamma sjuk i cancer och gick bort. Efter det bodde Ali med sin morbror i 4 månader. Efter det flyttade han och började jobba på ett hem hos en familj. Där var han i cirka 1 år och 8 månader. Problemet var att han inte var säker där, talibanerna fanns överallt. De kom och letade efter honom och Alis morbror hjälpte till att gömma honom. Talibanerna var ute efter Ali, de ville ha hämnd för det hans pappa gjort. Ali tvingades fly och lämna sin morbror i Afghanistan. I nuläget vet han ingenting om sin morbror, de har inte kunnat hålla kontakten med varandra sedan Ali flydde.

 

Flykten:

Det tog Ali, samt andra flyktingar, cirka 1 månad att ta sig till Sverige. Ingen lätt färd var det heller eftersom de skulle ta sig hela vägen från Afghanistan till Sverige utan flygplan och utan att bli tillfångatagna. De reste med tåg, de reste med personbil, de behövde gå, de behövde till och med springa 1 till 2 kilometer från poliserna mellan Iran och Turkiets gränser. Det kanske inte låter så extremt att behöva springa från poliserna, men om Ali och de andra inte sprang och inte lyckades ta sig in till Turkiet skulle de blivit nedskjutna till sin död: ‘’Det var många som inte klarade sig, många sköts ned..’’.Inte nog med det, Ali och de andra var även tvungna att åka i en liten båt från Turkiet till Grekland: ‘’Vi var ca 50 personer i en 8 meter lång båt’’. Båtresor är inte heller det mest säkra i denna värld, speciellt inte med så många personer på en så liten båt.Efter den långa resan från Afghanistan, genom Europa och in till Sverige togs Ali in i Malmö, den 12 oktober 2015, och fick sedan den hjälp han behövde just då.  

 

Livet i Sverige:

Efter den långa resan från Afghanistan, genom Europa och till Sverige kom Ali fram den 12 oktober 2015. När Ali kom till Sverige säger han själv att han fick ett bra mottagande, en volontär hjälpte honom från Malmö till Örebro. Efter 1 och en halv månad i Örebro började Ali skolan. Först testade de hans kunskaper, och senare fick han börja i skolan. Där har han gått sen dess. Alis dröm är att ha ett liv som de flesta andra har i Sverige, han vill börja på gymnasiet och fortsätta sin utbildning. Därför lägger han mycket tid på skolan och försöker bygga upp ett normalt liv. Men det normala livet är svårt att få. Ali har ett boende, men det är osäkert hur länge han får stanna. Även om Ali gör allt han kan har migrationsverket avslagit hans asylansökan och vill skicka honom till Afghanistan där han inte har någonting.

 

Varför han inte kan återvända:

Det finns många skäl som stödjer varför Ali inte kan återvända. Eftersom att hans pappa jobbade mot talibanerna vill de fortfarande få hämnd på Ali. När han bodde i Afghanistan letade de efter honom, och talibanerna var överallt. I afghanistan gäller sharialagarna, i dem står det att det är olagligt att ha några västerländska tatueringar, inte heller några tatueringar som symboliserar en annan religion. Ali har en tatuering, och en tatuering går inte att dölja. Dessutom är det en tatuering på ett kors, en av symbolerna för kristendomen. Ali konverterade i Sverige till Kristendomen, och alla som är kristna i Afghanistan dödas. De som återvänder och har konverterat har 3 dagar på sig att konvertera till Islam, annars dödas de. När vi pratade innan sa Ali “Det är omöjligt att gömma min tro och jag kommer aldrig kunna glömma den.”

Ali har ingenting kvar i Afghanistan, hela hans liv är i Sverige. Han vet att han kommer bli mördad om han återvänder, ändå har migrationsverket beslutat att skicka tillbaka honom på grund av att det är “för många med liknande situationer”. Vi vill att Ali ska få stanna, och hela hans liv hänger på det. Därför har vi skapat den här sidan där ni kan vara med och göra skillnad. Skriv på för att Ali ska få stanna!

I framtiden vill Ali bygga upp ett liv i sverige, han vill börja gymnasiet. Ifall migrationsverket inte låter Ali stanna i sverige tar det hans personnummer. Då kan Ali inte längre söka till gymnasiet, och kan inte stanna i sverige.

Skriv på denna namninsamling


ELLER

Din e-postadress kommer inte att publiceras på vår webbplats. Insamlingens upphovsman kommer dock att se alla upplysningar du lämnar på detta formulär.

Du kommer att få ett e-postmeddelande med en länk för att bekräfta din signatur. Vi ber dig att lägga till info@skrivunder.com i adressboken eller listan över betrodda avsändare, så att du säkert får våra utskick.
Facebook