Kampen för Said!

Att utvisa Paizutdin ”Said” Aliev till Dagestan, Ryssland är oacceptabelt och måste stoppas. Han fruktar för sitt liv om han tvingas återvända till Dagestan, Ryssland. Där kommer han att mötas av polisen. En poliskår som fabricerar bevis och utsätter människor för tortyr för att tvinga fram bekännelser. Dagestan anses vara en av Europas farligaste platser och situationen förvärras hela tiden. Landet är laglöst. Kränkningar, avrättningar som saknar rättslig grund, kidnappningar, människor som försvinner, människor som kränks när de vänder sig till rättsliga instanser är exempel på saker som händer dagligen. Människor utsätts för svåra människorättskränkningar av de korrupta myndigheterna och det bristfälliga rättssystemet. Om detta fasansfulla går det att läsa i en artikel skriven av Helena Sällström publicerad i Amnesty Press den 14 november 2012. Klicka HÄR för att komma till artikeln!


Hur ser polisen, myndigheterna och militären på en person som önskat emigrera? Vad kommer den personen att utsättas för då inte ens människorna som befunnit sig i landet hela tiden, går säkra.


Said har bott i Sverige i 2 år och 10 månader varav 2 år och 8 månader i Haparanda. Han pratar flytande svenska och är väletablerad i det svenska samhället. Han är en viktig och fin förebild för ungdomarna i Haparanda - både för de ensamkommande flyktingpojkarna och övriga barn och ungdomar.
Han är studiemotiverad och engagerad i föreningslivet. Han har varit delaktig i Haparanda FFs framgångar i fotboll och avancemang till division tre. Han har uttryckt fina planer för en framtid i Sverige. Här närmast vill han läsa på Handelsprogrammet eller Samhällsvetenskapligaprogrammet på gymnasiet. Just nu läser han in gymnasiebehörighet. Detta lär han lyckas med inom det närmaste halvåret om han ges möjlighet till det. Han är motiverad och kämpar på i skolan trots att han varje dag, varje timme och minut oroat sig för att han inte ska få stanna i Sverige.


Tillsammans kan vi försöka motverka Migrationsverkets beslut att förstöra livet för en ung människa som har alla förutsättningar att lyckas i Sverige.