HJÄLP Fröken Söt få loss de dekorativa icke medicinska tygmasker som beslagtogs 23/10 av Tullverket & Konsumentverket

B78FA31B-0523-468C-9A46-5B6867182018.jpegFröken Söts färgsprakande dekorativa icke medicinska tygmasker, tre lager bomull, beslagtogs av Tullverket fredagen den 23 oktober 2020.

Mitt lilla företag har ställt om från att tillverka klänningar och kjolar i Retro-stil till att sälja färgsprakande mönstrade munskydd uppsydda enligt WHOs riktlinjer med tre lager tyg och filterficka.

Fröken Söts varuleverans med flera tusen munskydd i olika mönster och färger blev för snart fyra veckor sedan inspekterade och kvarhållna av Tullverket på Arlanda. Eftersom sändningen innehöll munskydd kontaktade de både Arbetsmiljöverket och Konsumentverket för att stämma av om någon av de ville göra närmare kontroll av dem. Igår, när den andra vågen kraftfullt sveper in över Sverige, beslutade sig Konsumentverket för att öppna ett tillsynsärende och påbörja en produktsäkerhetsutredning gällande munskydden. Där Konsumentverket vill skicka vidare dem till en provtagningslaberiatorium.

(Detta trots att mina munskydd ej klassas som andningsskydd)
Munskydden är uppsydda enligt WHOs riktlinjer med tre lager tyg och filterficka och de täcker näsa och mun. Fröken Söts munskydd motsvarar alltså precis den sorten som resten av världen använder och rekommenderar till sina medborgare. (Och exakt den sorten som forskare på KI hävdat ger skydd både till den som använder och omgivningen)
Detta är ett otroligt hårt slag för mitt lilla företag! Jag som trodde att de färgsprakande munskydden kunde få Fröken Söt att överleva den värsta ekonomiska kris i modern tid med lite stil. Hittills har jag alltså ej kunnat sälja barnmunskydden på höstlovet till alla familjer som skulle ut och resa. Missade även att få sälja Glittermumskydden på Halloween och de två-färgade grön/vita till Farsdag. Tre viktiga högtider för en i butiksbranschen. (Och alla andra munskydd i sändningen som jag flera gånger varje dag inte kan sälja till kunder som vill köpa eftersom jag ej har tillgång till dem)

Idag har jag meddelat mina sömmerskor i Thailand om att stoppa all vidare produktion. Alla tyger är betalade men kan ej sy upp mer eftersom jag ej vet vad som händer med den lass som är nu ligger beslagtagen för utredning. (Att mina sömmerskor i Thailand som jag samarbetat med i många år också drabbas att detta nederlag är fruktansvärt trist. De har det oerhört tufft också i och med Coronan)
Det ser ut som att mitt företag också kan komma att missa julhandeln eftersom jag inte vågar fortsätta sy upp munskydden i de fina jultygerns innan jag vet Konsumentverkets beslut.

Som småföretagare känner jag mig totalt motarbetad och maktlös av de fyrkantiga myndigheterna. Jag får inget svar på hur länge denna utredning ska ta. Vill det sig riktigt illa får jag bomma igen verksamheten och bli en last till samhället istället.

 


Fröken Söt Jenny Ohlsson    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva under godkänner jag att Fröken Söt Jenny Ohlsson överlämnar min underskrift till dem som har makt över frågan.


ELLER

Du kommer att få ett e-postmeddelande med en länk för att bekräfta din underskrift. Vi ber dig att lägga till info@skrivunder.com i adressboken eller listan över betrodda avsändare, så att du säkert får våra utskick.

Observera att du inte kan bekräfta din underskrift genom att svara på detta meddelande.
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...

Facebook