Förbjud diskriminering av ledarhundsförare

Quoted post

Välj ett smeknamn

#33 Re:

2012-11-06 19:00

#13: -

Och hur gör du med den superallergiske som sitter vid bordet bredvid? På ett eller annat sätt så kommer någon att diskrimineras.

Missförstå mig rätt, anser också att ledarhundar och dess mattar/hussar ska få komma in i stort sett överallt (och trodde naiv som jag är att det redan var så). Undantaget för mig är framförallt livsmedelsbutiker men även vissa restauranger.

Svar

Joachim Kåhlman, ordförande i Sveriges Ledarhundsförare

#34 Re: Re:

2012-11-06 19:41:34

#33: Välj ett smeknamn - Re:

Jag vill starkt rekommendera att du - och alla andra - läser Magnus Wickmans text om Ledarhundar och allergi som du hittar på vår hemsida.

http://ledarhund.nu/allmanhet/ledarhundar-och-allergi/

Jag tror att de flesta är överens om att ledarhundsförar och allergiker måste visa respekt i mötet med varandra och det är i princip aldrig ett problem att lösa på plats om det skulle uppstå problem.

Men ditt förslag skulle inte funka i realiteten. Vi har samma behov av ledarhunden i en livsmedelsbutik som i alla andra delar av samhället och när det gäller restauranger så kan det knappast vara så att det skulle fungera med att ha "ledarhundsfria" restauranger. Det finns i dag cirka 300 ledarhundsförare i Sverige och bara 1% av befolkningen har mycket allvarlig allergi mot hund, chansen att dessa två personer ska mötas är inte speciellt stor.

En "superallergisk" person kommer knappast bli mer eller mindre allergisk om hunden ligger stilla på golvet vid våra fötter än om vi är där själva, då vi och alla andra djurägare bär med oss allergen i våra kläder, för att citera ur Wickmans text: "Genom pälsbärande sällskapsdjur i samhället är ”bakgrundsbruset” av pälsdjursallergen (hund, katt och häst) högt. Hela tiden utsätts vi för allergenhalter och en stor andel pälsdjursallergiska individer försämras därigenom i sin allergi trots att de undviker pälsdjur. På Sachsska Barnsjukhuset har vi varje år barn som får sprutbehandling mot pälsdjursallergi för att kunna vara socialt integrerade eller klara skolundervisningen. De kan inte undvika pälsdjursallergenet som varken syns eller doftar. När de ser ett pälsdjur i sin närhet är det inte konstigt att de reagerar emotionellt även om inte djuret gör att de faktiskt blir sämre."