Fyrverkeriuppror

Quoted post


Gäst

#2323 Re:

2012-01-06 23:10

#2321: -  

 Det är nog inte solklart, ser det ut som. Viss bestämmanderätt har de enskilda länderna, så frågan är väl vilken rubrik det här hamnar under. Vi kan inte påverka handel, men vi kan påverka frågor om kultur, jordbruk och miljö.

http://www.eu-upplysningen.se/Sverige-i-EU/EU-lagar-galler-framfor-svenska-lagar/

Urklippt ur länken ovan:

När är Sverige inte ensam om att lagstifta?

Sveriges riksdag har överlåtit en del av sin beslutandemakt till EU:s institutioner. Detta har skett i olika grad. Inom vissa områden får Sverige inte lagstifta över huvud taget, till exempel inom handels- och konkurrenspolitiken. Där har EU ensam beslutanderätt.

I andra frågor, till exempel jordbruk, miljö och transporter, får Sverige lagstifta om en fråga om inte EU redan har gjort det. Inom områden som kultur och hälsa lagstiftar Sverige själv men EU kan besluta om vissa stödjande åtgärder. Det kan till exempel handla om EU-bidrag till kulturprojekt.

I övriga frågor får EU inte lägga sig i, till exempel den svenska bostadspolitiken, storleken på pensioner, skolsystemet och vilka energikällor Sverige använder sig av.

----------

Vi kan alltså inte förbjuda import, men vi borde absolut kunna reglera användningen, det borde falla under både kultur och miljö, för att inte tala om hälsa. Det gäller alltså att ha koll på VAD Sverige har rätt att besluta om innan motionen skrivs, så att den inte direkt landar i högen med Kan Ej Åtgärdas På Grund Av EU-regler.

 

Svar


Gäst

#2324 Re: Re:

2012-01-06 23:16:39

#2323: - Re:  

 Det går under handel och då kan inte Sverige bestämma själv om att förbjuda raketer.