Nolltolerans mot våldtäkter i Sverige.

Quoted post

Per lagman

#173 Re:

2016-06-20 11:16

#14: -  

 givetvis vill ingen ha våldtäktsmän eller andra kriminella på gatan. Problemet är bara hur man praktiskt ska lösa problemet. 

 

För att straffa fler brottslingar krävs att man sänker kraven på bevisning.  Det är ofta där sko klämmer. Det är svårt att bevisa brott. 

Så i så fall krävs lägre krav på bevisning, vilket ökar risken att oskyldiga straffas. Det är svår balans. I västvärlden är det också så att man hellre friar än fäller, vilket i sig är rimligt. Det finns ju länder där man vänder på det. 

Polisen griper och sedan ska man bevisa sin oskuld, att man är oskyldig. Vilket sällan är möjligt.ä när man sitter i häkte, således döms man. Det känns ju inte som ett system vi bör ha i Sverige? 

 

Det är mycket komplext,  frågan är hur lösningen ska se ut i praktiken.  För att döma fler gärningsmän krävs att kraven för bevisning sänks,  vilket ökar risken att oskyldiga straffas.  Detta gäller alla brottmål i så fall, alltså alla brott, inte bara sexualbrott. 

Svar

A

#226 Re: Re:

2016-06-20 13:46:25

#173: Per lagman - Re:  

 Självklart finns det alltid problematik gällande bevisning. Men i vissa fall har det varit mycket uppenbart att situationen varit obehaglig och oönskad av offret i fråga. Ändå har gärningsmän fått gå fria.
De korta straffen på de fällda gör också att än färre kvinnor vågar anmäla - "tänk om han straffar mig när han kommer ut om sex månader?"

Jag har själv blivit utnyttjad och utsatt - något som är mycket vanligt bland kvinnor idag. Jag valde att inte anmäla därför att jag såg stor risk att förövaren inte skulle bli fälld, vilket skulle medverka till att jag fick ännu sämre syn på mig själv och samtidigt skulle behövt gå igenom en otroligt jobbig process när jag inte orkade det.

Jag tycker att rättsväsendet måste bli bättre både gällande sexuellt våld (som främst drabbar kvinnor) och våld på gatorna (som främst drabbar män). Det är våra barn vi måste skydda.