Rädda Svaneskolan!


Gäst

/ #18 Rädda Svaneskolan

2016-05-23 08:33

Riva Svaneskolan och andra tokigheter i Lund

Kommunen diskuterar nu att riva, eller bygga om Svaneskolan för att istället lägga ett gymnasium på dess plats. Anledningen är det är ett bra läge, där kommunen redan äger tomten. Läget nära stationen, och mitt emellan Polhemsskolan och Katedralskolan inbjuder till ansökningar från alla kranskommuner.

Kostnaderna för skolor i Lund ligger 185 miljoner kronor/år över genomsnittet i Sverige. Det är lokalerna som av någon anledning är dyrare i Lund än på andra platser i Sverige. Kommunens ekonomidirektör, Henrik Weimarsson har gjort en analys av Lunds ekonomi och skolornas kostnader. Kommunens ekonomi är inte bra, det fattas 200 miljoner i inkomster för 2017. Speciellt om skollokaler säger han att man behöver sälja lokaler för 2 miljarder kronor, eller låta bli att investera, d.v.s. bygga för samma belopp. Kommunalskatten i Lund är redan hög, 31,93 kr.

En tanke är varför vi ska lita på våra kommunpolitiker denna gång, de har ju inte fattat så kloka beslut tidigare. Man kan inte låta bli att tänka på deras spårvagns investering, där man visst räknade lite fel ibland. Jag får uppfattningen att de tycker det är viktigare att få lov att tänka politiskt korrekt och ha trevliga diskussioner, kryddat med några studieresor, än att fatta kloka och genomtänkta beslut.

Större projekt i en kommun blir oftast dyrare än man tänkt, och många gånger blir det inte så bra som man ville heller. Kan kanske bero på att våra politiker vill mer än de kan. Skolorna i Lund är populära, men varför skall vi i Lund stå för alla dessa kostnader, och låta skolorna utanför vara halvfulla? Vi har inte råd att bygga skolor, som ett monument över gamla politiker.

Lars Hanson (L), som är vice ordförande i Barn och skolnämnden har skrivit i Sydsvenskan och kritiserat hur ärendet har hanterats. Utredningen beställdes av kommunstyrelsens arbetsutskott direkt av barn och skolförvaltningens chef, istället för att först fråga nämnden. Han är mycket kritisk till att utredningen presenteras muntligt, det gör att de olika partierna får svårt att diskutera frågan inbördes.

Jag tycker det är märkligt att den nämnd som vi har för att hantera dessa frågor inte är inblandad. Undrar vad det är för kunskap som kommunstyrelsen sitter på, som gör de lämpade att driva en fråga på ett sätt som inte stämmer så bra med våra tankar på hur kommunal demokrati skall fungera. Lars Hansson berättar också att kommunfullmäktige fattat ett beslut om att bygga en skola i Södra Råbylund för ett år sedan. Kommunstyrelsen har inte verkställt detta beslut, trots att det är deras uppgift. Det kan hända att det inte var ett bra beslut, men i så fall måste väl kommunstyrelsen få kommunfullmäktige till att fatta ett nytt beslut?

Det är kanske på grund av kommunfullmäktiges tidigare beslut, och det sätt som de verkställts på som Lunds skolor kostar 185 miljoner/år kronor mer än skolor på andra ställen?

Bland partierna i kommunstyrelsen så är det framför allt socialdemokraterna som driver denna fråga. Liberalerna har uttalat sig i tidningarna, och är emot förslaget.

Med tanke på hur man lyckats tidigare, så är inte lösningen att riva skolor. Svaneskolan har renoverats löpande, senast bytte vi tak för 20 miljoner kronor. Vi har inte råd att riva! Ett tungt argument från de som gärna vill se en ny gymnasieskola är att den ska ligga i centrum. Men, hur har man tänkt att alla de barn som bor i centrum skall göra? Det är faktiskt enda 7-9 skolan som finns i centrum idag.

Vi som bor i kommen kräver att de som valts att sköta kommunen också gör det, och gör det bra! Skolfrågorna har inte hanterats bra.