anmäldfrånvarodexter

Lotta

/ #15 Närvaro eller psykisk hälsa?

2016-05-05 11:38

Ännu en gång får Uppsalas gymnasieelever bevittna hur deras synpunkter på deras skolgång inte spelar någon roll över huvud taget. I detta fall; frånvaro, som ofta har sin grund i psykisk ohälsa, tas för lathet utan att som elev över huvud taget blivit bjuden in till samtal om problemet i fråga. Allmänt bör psykisk ohälsa ses över mer i skolan, just nu är det ignorerat till den grad att det känns som att det förnekas helt. Att täppa igen nödutgångarna för den som behöver en dag eller del av dag utan stress är inte en lösning på problemet med närvaro utan snarare en bidragande faktor till att elever gör sämre prestation när de väl är i skolan.

Ni tror att er åtgärd är till fördel till ökad närvaro, men det kommer bli tvärt om och värre än förr. Ni förnekar elevers mänsklighet, och förmåga till eget ansvarstagande och tar bort vår rättighet att beskatta vår egen hälsa.

Om ni i gymnasieledningen vill komma underfund med identifierade problem med frånvaro så föreslår jag samtal med eleverna, för uppenbarligen missförstår ni varför frånvarofunktionen används av många elever. Det är eleverna som utgör och möjliggör skolans verksamhet och vi ska ha demokratisk delaktighet i de beslut som tas, speciellt när besluten är direkt verkande på vår mentala hälsa.