Avskaffa MUF

masterbaker

/ #16

2016-05-02 11:46

  • ca 1 msk smör
  • 1/2 dl kokos

Kaksmet

  • 100 g kärnfria mjuka torkade dadlar (100 g motsvarar ca 12 st)
  • 1 dl pecannötter (ca 50 g)
  • 1 banan (1 banan motsvarar ca 250 g)
  • 3 dl vetemjöl (180 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 175 g rumstempererat smör
  • 1 1/2 dl ljust muscovadosocker
  • 1/2 dl flytande honung
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 2 ägg

Glasyr

  • 1 dl pecannötter (ca 50 g)
  • 1 burk karamelliserad kondenserad mjölk (397 g)
  • 75 g smör

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150°C. Smörj en rund kakform som rymmer ca 1 1/2 liter (för 12 bitar) med smör och strö den med kokos.
  2. Kaksmet: Skär dadlarna i bitar. Hacka nötterna. Skala och mosa bananen med en gaffel. Blanda mjölet med bakpulvret, dadlarna och nötterna.
  3. Rör smöret med sockret, honungen och kryddorna. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje. Vänd ner mjölblandningen och bananen.
  4. Häll smeten i formen, knacka formen mot en bänk så att smeten fördelar sig jämnt.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt kakan svalna lite i formen, stjälp upp den på ett bakplåtspapper på ett galler.
  6. Glasyr: Hacka nötterna. Smält smöret i en kastrull och blanda med den kondenserade mjölken. Ringla glasyren över kakan och strö på nötterna.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Rosta gärna lite kokos och strö på.

Söker du något snabbare att baka är dessa Kladdmuffins med banan och ingefära perfekta.