behålla svenskan i närpes


Gäst

/ #7 Ska man skratta eller gråta...

2014-05-11 12:22

Jag blir alltid road av hur fort outbildade människor låter sig skrämmas till hat...

För det första; de tillgängliga servicespråken på en ort har inget att göra med själva befolkningen annat än att höja LEVNADSSTANDAREN på orten genom att bidra BÄTTRE och EFFEKTIVARE tjänster. Genom en tvåspråkig förvaltning försäkrar man sig också om att informationen strömlinjeformas på BÅDA språken, istället för den halvtaskiga och undermåliga språkfascism som oftast förekommer gentemot den Österbottniska landsbyggden i dagsläget.

För det andra så kan FinlandsSvensk knappast jämföra samhällen i Österbotten, där majoriteten av befolkningen har svenska som modersmål och de flesta av dessa orter gränsar till varandra, med de orter i Södra Finland han/hon/det syftar på, där befolkningen varit långt mer språkligt balanserad och med finska grannar på alla håll. Ingen "förfinskning" har skett där heller. Däremot har det tagit TID att översätta service från finska till svenska, vilket alla de svenska invånarna VILLE eftersom tidigare officiella dokument på svenska varit förkastligt dåligt översatta och utdaterade. Igen lyser ren okunskap igenom.

Jag vet att det här är Internet och att alla ska få ha sin åsikt, men om folk påtagligt inte vet ett skvatt om språkpolitik eller bara upprepar någon annans enfaldiga slagord kanske det är bäst att hålla käften? Som svensktalande och Närpesbo själv blir jag irriterad när folk sitter och kacklar om förfinskning och inte inser att det är ett BRA drag att luta på tvåspråkigheten istället för att envist sitta och försöka isolera oss vid kusten. När allt kommer omkring är vi FINLÄNDARE som talar svenska, INTE svenskar som råkar bo i Finland. Den som inte förstår denna fundamentala skillnad förstår inte heller vare sig sitt eget kulturarv eller sitt sociala ansvar. Lyckligtvis går det regelbundet båtar över Kvarken för alla dem som kräver svensk suveränitet (eller till Åland för dem som är helt ute och cyklar).

Som en sista tankeställare åt någon annan läskunnig som vinglar in här: Vad tror ni egentligen kommer att hända om Närpes blir en tvåspråkig ort? Kommer trettio tusen arga Sannfinländare att genast flytta hit och börja patrullera med hillebarder på gatorna? Kommer våra förfäder (som, som vi alla vet, spenderade hela sina liv för att aktivt värna om svenskan och dess kultur *paus för skratt*) att oroligt resa sig ur sina gravar och starta arga gallupar på Facebook? Kommer den elaka elaka regeringen av dumma dummisar att nedrigt göra det svårt för oss med en massa olika statliga dokument och liknande därför att "täide jävlan fittas ju me åss bare för att vi je svensk"?

NEJ. Det ENDA som kommer att hända är, som jag skrev innan, att levnadsstandarden höjs (både för oss svenskspråkiga och alla finskspråkiga på orten) och vi tar ett steg närmare den egentliga språkliga standarden i Finland - tvåspråkigheten. Finland är tvåspråkigt. TVÅSPRÅKIGT! Hur är det här svårt att fatta? Det enda som skulle leda till en språklig domänförlust för finlandssvenskarna är om de svenskatalande i Finland slutade begära service på sitt modersmål, inte värnade om sin kultur (teater, böcker och liknande, inte bara Instagram och Big Bang Theory), inte försökta göra svenskan inklusiv (nå ut till ANDRA språkgrupper med svensk kultur och/eller språket självt) eller för dens skull; slutade tala svenska helt och hållet. Hur många av er som skrivit under den här skitpetitionen har ärligt talat gjort NÅGOT för att värna om den finlandssvenska kulturen? Varför sitter det alltid en massa förvirrade ugglor och hoar så fort det blir språkdebatt? Om jag vore finsk språkrasist hade jag också varit benägen att diskriminera mot den skrikiga 6 % av befolkningen som inte bara uttrycker sitt missnöje mot utan också visar långfingret åt finskan på regelbunden basis, men samtidigt förväntar sig att 92 % av befolkningen enbart ska nicka snällt och behandla finlandssvenskarna som några sorts enigmatiska älvor med speciella rättigheter och inga skyldigheter.

Låt inte någon mental dvärg skrämma dig på baren med tal om Sannfinländare och liknande dumheter - TÄNK och värna AKTIVT om DITT motherfucking språk! De enda två orsakerna att de flesta av er skulle skriva under något sån´t här bajs är för att ni a) inte vill sättas i en situation där ni inte kan tala svenska obehindrat och b) vill ge över allt ansvar för era språkliga rättigheter "åt någon annan" så att ni själva slipper arbeta för privilegier ni tar för givna. Nu när ni skrivit under den här skrämselpropagandan har ni ju gjort ert och nu får brickorna falla hur de vill. Vi kan ju vara äkta finnar och mumla och gnälla bakom lykta dörrar efteråt. Det är vi ju bra på.

Tl;dr version: Ja till tvåspråkighet. Tvåspråkighet bra. Nej till språklig isolation och avgränsningar. Språklig isolation och avgränsningar dåligt.