STOPPA FÖRSKOLEBESPARINGARNA

Linda

/ #8 Brev till politiker.

2013-12-11 09:15

Följande brev har idag skickats via email till ansvariga politiker inom barn- och ungdomsnämnden i Linköping. Ansvarig rektorer inom området fortsätter sträva efter att minska personalen. Vad händer om all personal söker sig bort från våra förskolor och skolor i Linghem? Vad händer med barnen idag, när personalen redan är så underbemannade?? http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17999822.ab

Linghem
2013-12-11


Till ansvariga politiker i
Barn- och ungdomsnämnden

Det har kommit mig och andra föräldrar i Linghem och Gistad till kännedom att Ni planerar genomföra ännu fler budgetnedskärningar för vårt område. Det har under en längre tid gjorts besparingar och minskats personal, och varje gång har vi tänkt att vi nått smärtgränsen. Men tydligen far våra barn inte tillräckligt illa enligt Er!

Vi har på våra förskolor en fantastisk personal, som kämpar för att göra dagen trygg och rolig för våra barn. Även om de inte själva ger uttryck för sin oro, trötthet eller sina tankar, kan man nu se på dem hur trötta de är framåt dagens slut. De kämpar för att följa alla krav och riktlinjer, samtidigt som de ska finnas nära barnen och kunna erbjuda dem trygg vuxentid när de är ifrån sina föräldrar. Och personalen gör ett bra jobb, trots låg personaltäthet. Tydligen gör de ett för bra jobb, för Ni fortsätter se möjligheter att spara in på dem, och belasta dem ännu mer.

Jag och många föräldrar och anhöriga med mig med barn i i Linghem/Gistad har fått nog! Vi har länge tyckt illa om Era besparingskrav och rektorernas åtgärder som helt saknat förankring i våra barns verklighet. Men nu får det vara nog! Som vi har blivit informerade innebär Era nya sparkrav att förskolorna kommer att förlora ännu mer personal och gå från dagens 6.2 barn/årsanställd till 6.7 barn/årsanställd. Detta ska jämföras med rikssnittet om 5.3 barn/årsanställd och Linköpingsgenomsnittet på 5.5 barn/årsanställd.

Men är det verkligheten? En liten räkning visar att det oftast är mellan 8 till 13 ban per personal. Ibland är det 20 barn på en personal. Det är oförskämt mot våra barn! Hur kan Ni på ett vettigt sett argumentera för detta sparkrav? För denna otroligt låga bemanning? Är ni medvetna om att det fram tills idag varit en rekommendation om 15 barn per avdelning? INTE PER PERSONAL!

Ni utsätter våra barn dagligen för fara! Ni tillåter en farlig miljö, där barnen saknar vuxna som kan se vad de gör och vad som händer! Idag är det upp till 25 barn per avdelning på mina barns dagis. Ljudnivån är hög, barnen är ibland ledsna när vi går hem, berättar om saker som har hänt och att det inte fanns vuxna som såg. Men vi kan inte klandra personalen, de gör så gott de kan. Vi klandrar Er! Ni tillåter en så låg bemanning att personalen tvingas stanna över ordinarie arbetstid för att inte en kollega ska bli ensam med massor av barn mot dagens slut. Inte nog med att riskerar våra barns liv och hälsa, ni driver vår duktiga och omtyckta förskolepersonal på flykt, de söker sig bort från våra förskolor, för att de inte längre klarar att leva upp till Era krav! Ingen vill vara den som är ansvarig den dag det händer något allvarligt. Skäms på Er! Vad gör ni med
våra förskolor och skolor i LInghem och Gistad?

Många av oss har en viss förståelse för att vissa områden får extra resurser och att Linghem/Gistad får ligga lite under kommunens genomsnittliga personaltäthet. Med kommande budgetnedskärning är dock gränsen vida överskriden. Vi accepterar inte denna förändring och kräver härmed att Ni tillför pengar till 2014 års budget. Vi kräver även att ni återbetalar de resurser Ni tagit ifrån oss under en längre tid och låter personalen på förskolor och skola i Linghem få en normal bemanningsnivå! Sluta göra barn illa!

Nu får det vara nog! Förskolepersonalen går på knäna och barnen riskerar hamna i allvarliga incidenter för att det inte finns tillräckligt med personal. Vad ska behöva ske innan Ni förstår att Ni redan har gått för långt? Med detta brev uppmanar jag och många med mig nu Er politiker i Barn- och ungdomsnämnden att ta ert ansvar och stå upp för en rimlig personaltäthet i förskolan! Barnen är Vår framtid, även Er framtid. Och Ni gör dem illa!

Hälsningar
Linda Forsner
Och många andra föräldrar, anhöriga och alla barnen i Linghem och Gistad.

NU RÄCKER DET MED BESPARINGAR! http://www.skrivunder.com/stoppa_forskolebesparingarna