BättreFörskolaISolna

Andreas

/ #42 Varför har vi en kommun? Varför organisera verksamheter centralt? Vad får det kosta?

2013-04-25 18:19

Jag ser nerdragningen inom barnomsorgen som ett feltänk. Det handlar om effektivitet.

Häng med nu.

Om jag har ett barn och vill arbeta och vill att någon ska ta hand om mitt barn på ett bra sätt måste jag skaffa en dagmamma (eller dagpappa, men det spelar ingen roll för resonemanget). En dagmamma för ett barn. trevligt och tryggt men inte så effektivt.
Dagmamman kan utöka verksamheten och ha hand om kanske 5 barn samtidigt och fortfarande ha koll, läsa saga, ge dem trygghet och på det hela taget se till att de har det bra. Nu är det ganska effektivt, men inte optimalt. Dagmammor är oftast hemma hos sig. Lokalen är inte avpassad för barnverksamhet (oftast i allafall) .

Om nu några dagmammor går samman och har sin verksamhet i en avpassad lokal blir det ett dagis. Vi kallar också dagmammorna för Förskolepedagoger, för de har utbildning för att ha hand om barn. Nu är vi ganska mycket effektivare. Många barn, många pedagoger i avpassad lokal, men fortfarande lagom litet för att barnen ska känna trygghet och kunna umgås.

Detta är dessutom mycket effektivare om någon annan än den enskilde föräldern organiserar. Kommunen till exempel. Genom att låta den som är bra på att organisera barnomsorg göra det sparar man en massa strul och ineffektiv administration.

Jaha, tänker du, och vad är poängen med detta? Jo, det jag beskrivit ovan är en ganska effektiv och kostnadsbesparande barnomsorg. Men det finns ju en gräns. man kan inte trippla barngrupperna och ha ett enda stort dagis per kommun eftersom barnen inte mår bra av det. Skillnaden mellan ett supportcenter, en stormarknad eller en fabrik å ena sidan och barn, sjuka, elever, eller andra kategorier av människor är att det krävs engagemang och utrymme för individen.

De kan vara riktigt att "barnomsorg" är en tjänst som man konkurensutsätta och effektivisera, men barnen är inte en "produkt". Där går effektiviseringsmoderaterna vilse.

De tror att man kan behandla barnen som om de var en del i ett produktionsled och det är fel.

Vi måste se barnen (och skolelever, sjuka, etc. ) som personer och inte som objekt eller produktionsenheter.
Vi måste få effektivitetsivrande konsulter att fatta verksamhet som omfattar människor kostar eftersom vi behöver människor i den verksamheten och att det måste få kosta.

Spara inte sönder vår framtid. Det är tid att sluta dumspara nu och satsa framåt.