Mer fokus på slaveriet och kolonialismen i skolan

Kontakta namninsamlingens skapare

Diskussionsämnet har skapats automatiskt av petition Mer fokus på slaveriet och kolonialismen i skolan.


Gäst

#1

2016-02-29 22:09

Så så så så viktigt!!!!

Gäst

#2

2016-03-01 08:56

Jag vill att eleverna ska få en mer bred historiebild. Den som inkluderar alla människor. Inte bara den vita och manliga historien.

Gäst

#3

2016-03-01 15:21

Väldigt viktigt ämne som borde fokuseras mer på i svenska skolor

Gäst

#4

2016-03-01 20:00

För att detta måste uppmärksammas mycket tidigare i åldrarna för att ge barn och unga en chans att förstå och problematisera de djupa rasistiska strukturer som fortfarande är extremt närvarande i vårt samhälle idag.

Gäst

#5

2016-03-01 22:14

Borde vara "lära sig om *de* olika historiska" och plural för "event" på svenska är "event" om man nu är tvingad att använda just det ordet. Nu när jag håller på kan jag nämna att det inte är "påverkat vårt samhälle idag", det borde vara "*påverkar* vårt samhälle idag".


Gäst

#6

2016-03-02 19:30

För att jag är trött på falsierad historia! Vi vill ha fred o rättigheter, för det är vår rätt!

Gäst

#7

2016-03-02 21:22

"Idag brukar lärare oftast skumma igenom dessa två historiska *moment och* de brukar oftast sopas under mattan istället för att förklara för eleverna hur den delen av historian *fortfarande* påverkar många av oss idag." Det kanske inte är fel, men försök att inte börja och sluta en mening med samma ord.

Jasmin

#8

2016-03-26 00:25

Läroverk har inte funnits i sverige på många år. Idag heter det gymnasiet... Om du syftar på lärarhögskolan så har den inte heller funnits på många år. Så du vill skicka denna namninsamling till alla högskolor/universitet som utbildar lärare? Lärarutbildningen utgår ifrån läroplaner, som i sin tur utformas av regeringen. Kan vara en god ide att ta reda på var man ska vända sig innan man startar en namninsamling. 

Tänk

#9

2016-05-11 13:55

En kort redogörelse för den del som svenska skolor mestadels missar: 

1. Den muslimska slavhandeln har pågått under 14 århundraden och fortsätter ännu i denna dag på platser som Mauretanien, Saudiarabien och Sudan.

2. Över 17 miljoner slavar (mest svarta kvinnor och barn) blev transporterade ut ur Afrika av islamska slavhandlare. Ytterligare 85 miljoner tros ha dött under transporten.

3. Profeten Muhammed praktiserade och gjorde slaveriet tillåtet, samt gav sina män direktiv till att göra detsamma.

4. Koranen ägnar fler verser att informera muslimska män om deras rätt att hålla kvinnor som sexslavar, än vad den gör för att tala om för dem att de ska be fem gånger om dagen.

5. Det arabiska ordet för ”svart” (Abd) är synonymt med ordet för ”slav”.

6. Muhammeds svärfar, Umar klargjorde att araber inte kunde göras till slavar, och befriade alla arabiska slavar. Detta ledde till den utbredda islamiska kampanjen att tillfångata slavar i Afrika, Europa och Asien.

7. Västs slavhandel utnyttjade afrikaner i första hand som arbetskraft inom jordbruk. Den arabiska slavhandeln å andra sidan, har oftare använt män som soldater, och kvinnor för sex och för att utnyttja deras livmödrar, för att producera barn som skulle bli muslimer.

8. Många muslimska ledare efter Muhammed har haft harem med hundratals (ja till och med tusentals) av ickemuslimska unga flickor och kvinnor för att betjäna deras begär.

9. Att omvända sig till islam är inte någon automatisk garanti för att ge slaven sin frihet, trots att detta påstås för att öka slavägarens himmelska belöning.

10. Enligt islamsk rättsuppfattning, får slavägare behandla sina slavar precis som de vill utan någon fruktan för bestraffning.

Eftersom Abd betyder slav på arabiska, så är alla namn som börjar på Abd gamla slavnamn, exempelvis Abdullah och Abdel.