Vi kräver att endometrios erkänns som folksjukdom!


Gäst

För att kvinnor också är människor. Ta våra sjukdomar och smärta på allvar.

Gäst

Snälla Skriv under! Detta är ett folkhälsoproblem och många lider i onödan!

Gäst

Jag har haft extremt ont av endometrios i tio år. Hjälpen för den här sjukdomen behöver bli mer omsorgsfull och effektiv.

Gäst

Erkänn endometrios!


Gäst

Ingen kommentar

Gäst

Kvinnors sjukdomar är också värda att vårda!

Gäst

Allt mitt stöd till alla män och ickebinära som är lider av sjukdomen och det dubbla helvetet ni tvingas utstå.


Gäst

#108 Re:


#101: -  

 Men transpersoner är inga människor eller?


Gäst

#109 Re: Re: Re: Re:


#62: Drabbad - Re: Re: Re:  

 Fast en kan väl bara drabbas av, dvs sjukdomen när en fortfarande har en livmoder, så alla som är drabbade har åtminstone haft en livmoder?


Gäst

Var vänlig uppmärksamma att detta är ett stort problem som kräver åtgärder.

Gäst

Vården måste ta detta på allvar; öka kunskapen om sjukdomen, fortbilda vårdpersonal och få bukt på felbehandlingar som hade kunnat stoppas om detta togs på större allvar.

Denna post har tagits bort av personen som skrev den (Visa detaljer)
Gäst

Självklart ska dessa plågade kvinnor få rätt behandling utan att behöva slussas runt i vården för att äntligen hitta en intresserad vårdgivare. En så frekvent förekommande diagnos bör få en vård som är adekvat och stödjande. Kvinnosjukdomars diagnoser ska vara lika engagerande som de manliga. Åtgärd - bättring påbjuds!
Gäst

Smärtlindring som skadar så lite som möjligt behövs. Den måste vara tillräckligt stark för att kunna dämpa smärtan! Många medel är nästan verkningslösa på endo-ont och då riskerar man att de sjuka tar en större mängd än rekommenderat för att försöka få det att funka - detta kan inte vara bra!


Gäst

En mycket plågsam sjukdom som det är hög tid att ta på allvar.

Gäst

Har aldrig förstått varför det inte erkänns, det är tyvärr vanligare än man tror.
Gäst

Endometrios är en mycket smärtsam och gåtfull sjukdom som är problematisk att diagnosticera. Man kan ha sjukdomen både med och utan symptom. Smärtan från pyttesmå endometriosställen kan faktiskt vara större än smärtan från stora ställen. Det är inte ens säkert att de minsta ställena går att upptäcka vid titthålskirurgi - ändå gör de fruktansvärt ont och kan vara handikappande. Här behövs verkligen forskning!

 Trots att ca 200 000 människor i Sverige beräknas ha denna sjukdom, får de flesta vänta många långa år innan de får något slags diagnos. Väldigt få tycks få adekvat hjälp.

 De allra värst drabbade är tvungna att genomlida obeskrivligt svåra smärtor under hela sin fertila ålder, dvs 30-45 år - just de år av livet en människa förväntas vara som starkast och uträtta som mest! Men det finns fall där sjukdomen fortsätter även efter klimakteriet...

 Ändå blir de endometriossjuka ofta ignorerade, de tas inte på allvar och anses överdriva ...

Andra 'folksjukdomar' skapar också lidande men drabbas man av dessa, tas man om hand av sjukvården på ett helt annat sätt! Hur kan det få vara så orättvist i vården i Sverige idag?!

 


Gäst

Det är många människor som lever ständigt med denna sjukdom som fortfarande inte tas på allvar. Kvinnor blir ignorerade i vården och blir beskyllda för att vara "gnälliga". Det ska inte vara så! Därför vill jag att endometrios erkänns som folksjukdom.

Gäst

Min dotter lider av kraftig endometrios. Det är hemskt att som anhörg se hur dessa tjejjer får lida. Och hemskt att dom blir så illa behandlade av sjukvården.

Gäst

#120 Re: Re: Re:


#11: - Re: Re:  

 Nej? Personer utan livmoder kan också ha endometrios. Hysterektomi botar inte sjukdomen. Detär snarare personer födda med livmoder som drabbas av endometrios.