FagerstaVåryran20150529

Idag den 29 maj när jag och min fru åkte till Coop för att handla mat så parkerade vi på den stora parkeringen och gick iväg mot ingången. Väl på väg dit så står en gammal raggarbil parkerad mitt på vägen och utanför den står det tre män och några kvinnor samt barn. Helt plötsligt och oprovocerat skriker en av männen rakt ut; - Ska vi fixa en bananlåda åt er så att ni kan åka tillbaka där ni kom ifrån! I min chock säger jag tillbaka att vi har samma rätt att bo här i Sverige precis som honom och att vi är minst lika svenska som han. Detta gillade inte han och skrek rakt ut (framför sina 6-10 åriga barn) "Om jag såg ut som er hade jag inte stått ut med mig själv" och "ni svartskallar har ingenting att göra i vårt land".

Jag bad dem då att bete sig och att vara förebild för sina barn och att de inte kunde hålla på så omoget och rasistiskt, vilket de inte gillade och resulterade i att männen kommer och försöker attackera mig och min fru. Jag lyckas då avstyra bort dem och går sedan in i Coop där dem för övrigt följt med ända in till ingången skrikandes saker som "ni är inte svenskar", "ni hör inte hemma här", "såna som er ska passa sig". Runt om oss står 20-30 tals ungdomar och tittar på utan att agera eller säger nått, de lyssnar bara och tittar på.

Nog sagt om det. Vi går in till Coop ringer polisen och på väg ut från Coop känner jag på mig att det är någonting som inte känns bra. Så jag ber min fru gå och sätta sig i bilen i väntan på polisen. Då tar de fram en stor hammare och en ännu större baseboll trä och går emot mig med slagord och rasistiska uttalande. I samma veva ringer jag polisen ännu en gång och påpekar att de är extremt hotfulla och de kom (efter ett tag).

Väl på plats och när polisen kom så kan jag inget annat än häpna åt deras sätt att arbeta. När allt detta hände så stod minst 20-30 tal ungdomar som hörde och såg allt från början till slut. Ändå frågade polisen om det var någon över 15 år som sett det som hänt vilket vi inte kunde garantera. Däremot stod alla ungdomar och skrek till polisen om vad som hänt och att det var rasisternas fel men det verkade inte de ta åt sig så mycket. Utan påpekade flertals gånger att de kommer lyssna på vad de har att säga men att de måste ha någon över 15 när det gäller vittnen. Jag påpekar då att kassörskorna i Coop säkerligen hört skriket vid ingången från rasisterna men ändå väljer polisen inte att fråga dem vad de hört/sett. (Vi gick och frågade dem i efterhand). Strax innan polisen kommer (när de ser att polisen är på väg) och framför polisen när de står bland oss alla säger de rakt ut och högmodigt bland annat att vi ska passa oss och att de nu vet hur vi ser ut så de spelar ingen roll att polisen kommer.

I besvikelse för människors beteende mot en endast för ens utseende skriver jag detta för att dela med mig vad vi faktiskt ofta får gå igenom, och för att varna andra invandrare från dessa rasister. Jag skriver också detta i besvikelse för hur polisen hanterade detta, alla 20-30 tals vittnen som hade bilder och som alla sa samma sak om vad som hade hänt som bortsågs endast för att de kanske va "under 15 år". Jag hoppas verkligen inte att detta ska upprepa sig och jag tycker synd om de barn som är tvungna att växa upp i en sådana miljö där så mycket hat och fördomar lärs ut. Sanningen är den att vi är minst lika mycket svenska som de som sa de rasistiska uttalandena, även om de vägrar inse det. Och på detta vis kommer det förbli även om det är förhatligt för rasisterna.

Skriv under om ni också kräver att, åklagare samt polisen ska ta alla vittnen på allvar oavsett ålder och skriv under om ni kräver att anmälan inte skall läggas ner och att ett dombeslut mot förövarna ska ges för detta händelse.

Skriv under om ni är emot rasism och islamofobi och ifrågarsätter polisens agerande vid händelsen!


(OBS! Bilden är tagen från ett vittne)

Uppdatering: Ungdomarna som va över 15 år, bland annat personen som tog bilden, blev inte ens tillfrågade av polisen vad som hänt.

VILL NI VISA ERT STÖD? SKRIV UNDER OCH DELA MED ER TACK SÅ ATT FLER BLIR UPPMÄRKSAMMADE PÅ VAD VI DAGLIGEN GÅR IGENOM!