Dags att se över regelverk för småskalig produktion av bivaxsalva!

Motivering

Vi kan läsa oss till att föreningen Biodlarna idag har dryga 16 000 medlemmar, och antalet biodlare i Sverige är förmodligen många fler. Biodlingar producerar i första hand honung, men biodlingen kan även producera andra produkter, exempelvis bivax. Av bivax skapar biodlaren vaxmellanväggar till nya ramar. Produkten bivax kan även användas för att göra bivaxsalva, en av många uppskattad hudvårdsprodukt.

För att göra bivaxet smidigt och applicerbart behöver man blanda i vegetabilisk olja exempelvis rapsolja. När rapsolja blandas med bivax räknas produkten plötsligt som en ”kosmetisk produkt”. Då gäller samma regler för biodlaren med ett par kupor som önskar sälja en burk bivaxsalva i gårdsbutiken eller ge bort en burk till en granne som present, som för stora bolag som tillverkar enorma kvantiteter kosmetiska produkter med långt mycket fler ingredienser än vegetabilisk olja och bivax i innehållsmenyn.

Läkemedelsförordningens definition av en kosmetisk produkt; ”ämnen eller beredningar som är avsedda att appliceras på människokroppens yttre delar eller på tänder och slemhinnor i munhålan i uteslutande eller huvudsakligt syfte att rengöra, parfymera dem, förändra deras utseende, korrigera kroppslukt, skydda dem eller bibehålla dem i gott skick”.

För att få sälja eller ens ge bort en bivaxsalva gjord på vegetabilisk olja och bivax utanför den omedelbara familjekretsen (mamma, pappa barn i samma hushåll) krävs att man följer vissa krav. Det krävs att man ska följa god tillverkningssed (följa ISO-standarder), ange råvaror i produkten, märka produkten, tillverka denna i särskilda rum, säkerhetsexperter skall utföra säkerhetskontroller för säkerhetsrapporter vilket vanligtvis landar på summor på flera tusen kronor per produkt, anmäla produkten till Läkemedelsverket (som för detta tar en årlig avgift på 4 000 kronor, samt 600 kronor per produkt också det årligen).

Många biodlare har önskemål om att få ha en småskalig produktion av bivaxsalva för att ge bort eller säljer i liten skala precis som sin honung.

Som reglerna i dag är utformade är det i princip omöjligt, då det medför för höga kostnader. I många andra sammanhang görs undantag för väldigt småskalig produktion.

Jag anser att möjligheten till undantag även för denna produktion bör ses över. Biodlare bör få möjligheten till småskalig produktion av bivaxsalva. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Om du tycker samma lika - Skriv under idag!

Skriv på denna namninsamling

Genom att underteckna godkänner jag att Mireille Lewis lämnar över informationen som jag tillhandahåller i det här formuläret till dem som bestämmer i frågan.


ELLER

Du kommer att få ett e-postmeddelande med en länk för att bekräfta din underskrift. Vi ber dig att lägga till info@skrivunder.com i adressboken eller listan över betrodda avsändare, så att du säkert får våra utskick.

Observera att du inte kan bekräfta din underskrift genom att svara på detta meddelande.
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...