Byxskyddslagen

Byxskydd_341.png

Gör det olagligt för vuxna att utnyttja tonårsbarn för sexuella övergrepp!

Vi på Treskablinoll föreslår att en byxskyddslag ska inrättas för att hindra vuxna från att kunna sexuellt utnyttja tonårsbarn. Idag kan vuxna utnyttja att lagen ser mellan fingrarna om ett barn är byxmyndig, vilket sker när ett barn fyller 15 år. Med en Byxskyddslag får alla barn under 18 år samma lagliga skydd.

Signera vår namninsamling för att skydda tonårsbarn i Sverige!

Idag saknar tonårsbarn som är över 15 år men under 18 år, det lagliga skydd som barn som är under 15 år har. Det vill vi ändra på. Vi tycker att alla barn, det vill säga alla som är under 18 år, ska ha samma rättigheter och skydd.

Den lag vi har i Sverige säger att man inte får ha sex med någon som är under 15 år. När en tonåring fyller 15 år räknas man som byxmyndig i Sverige, det innebär att man är fri att utforska sin sexualitet. Lagen finns för att skydda barn från att bli utnyttjade av äldre tonåringar eller vuxna. Som det är utformat idag har alltså barn över 15 år inget skydd. Det tycker vi är fel och något som bryter mot barnkonventionen. Vi vill ändra detta genom att införa en Byxskyddslag. En lag som ska skydda tonårsbarn som är över 15 år men under 18 år, så att de får samma skydd mot sexuella övergrepp som barn under 15 år har idag.

Vi vill behålla byxmyndigheten som idag är 15 år men införa en femårsregel i åldersskillnad mellan tonårsbarn och vuxen vid sexuellt umgänge. Det innebär att ett par som har sexuellt umgänge med samtycke där den ena är under 18 år och den andra är över 18 år så ska åldersskillnaden vara max 5 år, i annat fall ska det anses som utnyttjande av barn. Genom att införa en femårsregel begränsas hur stor åldersskillnaden får vara mellan en vuxen och ett barn. På det här sättet får tonårsbarn som har blivit byxmyndiga samma lagliga skydd som barn under 15 år. Detta tror vi kan skydda många tonårsbarn. Lagen ska inte förhindra att unga utforskar sin sexualitet tillsammans, utan hindra att vuxna utnyttjar barn. Tillsammans kan vi ändra lagen, signera namninsamlingen!

 

Läs mer om Byxskyddslagen och förslag på lagtext på vår hemsida

 

Elaine Eksvärd, retoriker och författare.

Hanna Bergvall, jurist cch aktivist.

Farhad Mazi, verksamhetschef Treskablinoll 
BSL22.png

Läs vår debattartikel i Aftonbladet: "Nej, vuxna ska inte få ha sex med 15-åringar

Läs vår insändare i Dagens Nyheter: "Inför en byxskyddslag som skyddar 15–17-åringar” 

Läs vår insändare i Expressen: "Vuxna män ska inte ligga med 15-åringar"


Elaine Eksvärd - Treskablinoll Sverige    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva på godkänner jag att Elaine Eksvärd - Treskablinoll Sverige kan se all information jag lämnar i detta formulär.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.


Jag godkänner att informationen som jag anger på det här formuläret behandlas i följande syften:
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...