Bygg Veberöds nya idrottshall nu

I början av oktober gick följande information ut från planeringssekreterare Linda Hassel, Lunds kommun: ”Kommunens ekonomi är ansträngd. Kommunstyrelsens arbetsutskott har därför gett kommunkontoret i uppdrag att så långt det är möjligt använda befintliga lokaler istället för att bygga nya. För barn och skolförvaltning Lunds Östers del betyder det just nu att all projektering för framtiden läggs på is. Dessutom pausas planeringen av Idala nya förskola och skola i Veberöd till dess att en utredning är klar.”

I samband med den planerade byggnationen av Idala nya förskola och skola planerades också byggnation av en ny fullstor idrottshall för att täcka behovet för både skola, fritids och föreningsverksamhet av större och fler lokaler för idrottsutövande för barn och vuxna i Veberöd med omnejd.

Med denna skrivelse vill vi betona betydelsen för Veberöd av en ny fullstor idrottshall och framhålla att byggnation av idrottshallen absolut inte kan anstå även om byggnation av förskola och skola skulle läggas på is.

Det finns en rad starka argument för byggnation av idrottshall i Veberöd utan dröjsmål:

  • Nuvarande och framtida kapacitetsbrist i Svaleboskolans idrottshall under skoltid Svaleboskolans idrottshall är redan i nuläget i det allra närmaste fullbokad under skoltid. Den lilla idrottshallen på Idalaskolan kommer inte att finnas kvar utan kommer att rivas för att ge plats för bostäder. Oavsett var Idalabarnen placeras i framtiden kommer Svaleboskolans idrottshall inte att räcka för idrottslektioner till alla barn i Veberöd.  
  • Nuvarande och framtida kapacitetsbrist i Svaleboskolans idrottshall eftermiddagar och kvällar Skolans fritidsverksamhet och fritidsgården har inte tillgång till önskade halltider för att bedriva sin verksamhet, vilket drabbar våra barn och ungdomar
  • Föreningslivets existens och expansion De flesta idrottsföreningar i Veberöd upplever svårigheter att få halltid och utrymmen i Svaleboskolans idrottshall, vilket drabbar våra barn och ungdomar. Nedan följer ett par exempel, listan skulle kunna göras mycket längre.
    • Gymnastikföreningen måste säga nej till barn som vill vara med pga. svårigheter att få halltider. Verksamheten kan inte utvecklas och göras säkrare genom inköp av nya redskap på grund av bristande plats för redskapsförvaring. För framförallt Veberöds flickor är detta ett stort problem.
    • Handbollsklubben tvingas hålla träning för mellanstadiebarn fram till klockan 21 vardagar. Hemmamatcher måste spelas i Genarp. Barnen skjutsas till närliggande orter för att spela på helplan.
    • Jujutsuklubben delar lokal med linedansarna och har över huvud taget inte tillgång till en träningslokal med omklädnings- och duschmöjligheter. Alla tekniker/övningar kan inte utföras i befintlig lokal eftersom takhöjden är för låg.
    • Innebandyföreningen kan inte utveckla verksamheten eller starta grupper för flickor trots att det finns efterfrågan på detta, eftersom det inte finns halltider på för barn rimliga tider.
    • Parkourföreningen tränar i Idalahallen där det hala golvet utgör en säkerhetsrisk. Föreningen står snart vid en gräns där de inte kan ta emot fler deltagare. 
    • Nya föreningar kan inte heller startas eftersom det inte finns lokaler att tillgå.
  • Veberöds attraktionskraft  Veberöd har ett mycket rikt föreningsliv, vilket är en av byns främsta attraktionskrafter. Sedan Svaleboskolans idrottshall byggdes 1972-73 har befolkningen i Veberöd nästan fördubblats (från 2900 till 5700 invånare inkluderat omgivande byar). Det kommer att bli ännu fler. Stadsbyggnadskontoret räknar med att 220 nya hushåll ska byggas i Veberöd de närmaste åren. På 40 års sikt kommer Veberöd att öka med 3000 bostäder. Kommunen måste ge skolorna,  idrottsföreningarna, och fritidsverksamheterna förutsättningar att bedriva sina verksamheter på bästa tänkbara sätt genom att tillgodose behovet av en ny idrottshall. Då kan Veberöd fortsätta vara en levande och attraktiv by!

 

Förutom de ovan nämnda aspekterna kan man naturligtvis inte heller bortse från allmänt erkända bevis för de positiva effekterna av idrottande och föreningsliv.

  • Barn, ungdomar och vuxna behöver röra på sig. Fysisk aktivitet minskar risken för många folksjukdomar som hjärtkärl sjukdomar och psykisk ohälsa. I Sverige, som har långa vintrar är det än viktigare med idrottshallar så att idrottandet kan fortsätta även den mörka och kalla årstiden. Möjlighet till motion skall finnas i närområdet!
  • Motion har positiv effekt på barns inlärning och skolarbete. Mer schemalagd idrott i skolan ger eleverna högre betyg vilket visats ibland annat i det uppmärksammade Bunkefloprojektet vid Malmö högskola. Det är mer än rimligt att anta att även idrottande utanför skoltid har positiv effekt på barns inlärning och skolarbete, förutom de rena hälsoeffekterna.
  • Medlemskapet i idrottsföreningen och föreningsverksamheten har som ett värde i sig. Föreningslivet kan fungera som en skola i demokrati, där människor får möjligheten att själva prova på att tillämpa demokratins arbetsformer.  

Hälsan för våra barn i synnerhet och för befolkningen i allmänhet kan inte läggas på is!

Bygg Veberöds nya idrottshall på projekterad plats, nu!  

 

Veberöd 2015-11-05

Malin Hansson Lefort


Malin Hansson Lefort    Kontakta namninsamlingens skapare