Bevara Vargbergets naturvärde — nej till vindkraft på Bredåsen

Bredåsens vindindustriområde, 42 vindkraftverk med en totalhöjd på 290 meter, planeras att byggas 700 meter från Vargbergets mitt samt längs fritidsområdets yttre rekreationsleder och skidspår såsom Goljatleden, Goljatspåret och Bredåsspåret.

Om planerna blir verklighet kommer Vargberget, som under flera generationer varit en viktig plats för folket att finna avkoppling och utöva rekreation, förlora sitt naturvärde och lugn. Inte nog med att industrin orsakar monotona oljud och förfular en orörd natur med kalhuggningar och vägnät i storlek likt Sveriges E4, utan den kommer även att orsaka en iskastningsrisk över spåren när de används som flitigast av skidåkare.

Eftersom det planerade vindindustriområdet är så omfattande — med många och stora kraftverk, är iskastningsområdet så stort att en omdragning av de yttre spåren knappast är möjlig. Detta faktum resulterar med stor sannolikhet i två alternativa framtidsscenarion: skidåkning direkt inom iskastningsområdet med risk att träffas av is, eller en avspärrning av spåren.

Med utgångspunkt i ovannämnda resonemang, för att bevara Närpes mest omtyckta rekreationsområde och även ge kommande generationer möjlighet att komma undan den alltmer påtagliga samhällsstressen, säger vi ett starkt nej till Bredåsens vindustriområde.

Enligt oss bör inte vårt ställningstagande ställas i relation till Närpes stads möjlighet till fastighetsskatt. Enligt oss ska Bredåsens vindindustriområde behandlas utifrån perspektivet om vad som kan definieras som en sund uppbyggnad av vindkraft. Enligt oss ska inte omtyckta och påkostade rekreationsområden behöva offras för att etablera en grön energi. I våra ögon är en sådan utveckling inte hållbar. Eftersom Närpes redan står i täten gällande etablerad vindkraft i landet (VBL, 24.1.2023) finns inte heller motiv till att offra rekreationsområdet för att dra vårt strå till stacken.

Bästa förtroendevalda, det har flera gånger under planläggningsprocessen påpekats att detta är en politisk fråga. Därför vädjar vi nu till er, ni som ansvarar för utgången — ta ert förnuft till fånga och fråga er om vindkraft verkligen lämpar sig på Bredåsen. Visa respekt för de grönområden som är värda att bevara och sätt stopp för detta vansinne. Bevara Vargbergets naturvärde och säg nej till Bredåsens vindindustriområde!

https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/654432

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva på godkänner jag att Sofie Berg kan se all information jag lämnar i detta formulär.


Jag godkänner att informationen som jag anger på det här formuläret behandlas i följande syften:
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...