Återställ ISK-skatten!

Återställ_ISK-skatten_31.jpg

För 2024 ökar skatten på ISK (och kapitalförsäkringar) ytterligare - en tredubbling jämfört med 2022. Det är ingen aktiv höjning, utan ett resultat av att statslåneräntan har stigit kraftigt. 

Att skatten ökar när räntan stiger är inte konstigt, så har det sett ut sedan ISK infördes 2012. Vad som däremot har förändrats är att tidigare regering höjde skatten i två omgångar, både 2016 och 2018. Resultatet är att skatten nu baseras på statslåneräntan plus ett påslag på totalt 1 procentenhet. 

Argumentet för att införa påslaget var att räntan då var låg. Det är den inte längre. 

Därför borde regeringen:

1. Införa det fribelopp på 300 000 kronor på ISK och KF som man lovade spararna i Tidöavtalet. 

2. Rulla tillbaka påslaget på 1 procentenhet, eftersom räntan inte längre är låg. Med andra ord: Återställa skatten på ISK och kapitalförsäkring som den såg ut före skattehöjningarna. Det största regeringspartiet, Moderaterna, lovade detta i valrörelsen. 

Sparande bör uppmuntras. Särskilt i tuffa privatekonomiska tider när behovet av en buffert är större än på länge. 

Håller du med om att ISK-skatten bör återställas?

Skriv då gärna under denna namninsamling, så att vi tillsammans kan sätta press på regeringen att agera på sina löften till spararna om skattesänkningar. 

Bakom uppropet står jag Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, som tidigare också legat bakom uppropet #Rörintevårtsparande. 

Lämna också gärna era kommentarer!

/Frida

 


Frida Bratt, Nordnet    Kontakta namninsamlingens skapare