Bevara Luossavaraskolan som F-6 skola

Kontakta namninsamlingens skapare

svar från Anne Henriksson

2020-10-27 14:39:54

Hej Allihop.

För er info så svarade jag tillbaka till Eva Lönnelid och även Anne Henriksson (rektor på Luossa). Jag har efter det fått ett mailsvar från Anne Henriksson som jag delar med er nedan.

Några av de föräldrar som är engagerade emot strukturförändringen från Triangel och Tuollaskolan har en tanke att försöka kalla politiker och media till en lite mer öppen debatt för att låta politikerna försöka förklara sig. Jag vet inte hur konkret detta är ännu, men om någon av er är intresserade av att delta och jobba vidare med frågan så hör av er till mig så förmedlar jag kontakten vidare!

//Karin Engström

kke.jonasson@gmail.com

 

Mail från Anne Henriksson:

Anne Henriksson <Anne.Henriksson@kiruna.se>10:14 (för 5 timmar sedan)till mig, Eva

Hej Karin 

Jag har inte svarat tidigare eftersom den information ni tidigare fått dels genom informationsbrevet i Vklass och dels från Eva besvarar frågan om varför det är nödvändigt med en skolstrukturförändring. Vi arbetar för en likvärdig skola för alla barn i Kiruna Kommun och en stor fördel med att gå från enparallelliga till tvåparallelliga skolor är att vi kan fördela lärarbehörigheterna så att fler elever får tillgång till ämnesbehöriga lärare.

När det gäller er oro angående trafiksituationen framkommer det i informationsbrevet att det pågår ett arbete för att kunna anpassa elevströmmarna eller upptagningsområdena så att fler elever blir mindre beroende av skolbuss. 

Däremot kan jag svara när det gäller fritidsverksamheten. Jag kan inte hålla med om att den är ansträngd med små lokaler, tvärtom har verksamheten tillgång till flera och stora lokaler på skolan. I den nya organisationen finns behov av åtta klassrum och större utrymme för fritidsverksamheten vilket vi kan tillgodose på vår skola. Idag har Luossavaaraskolan 11 klassrum och flera andra lokaler varav många av dem inte nyttjas fullt ut och vi ser inga svårigheter att rymma ett utökat fritidshem. 

Med vänlig hälsning

Anne Henriksson

Rektor, Luossavaara skolaTelefon: +46 980 70321E-post: anne.henriksson@kiruna.seHemsida: www.kiruna.seKiruna kommunKultur och UtbildningsförvaltningenStadshustorget 1981 85 KirunaSverige    

Från: Luossaskolan F-6 <luossaskolan.f6@gmail.com>
Skickat: den 24 oktober 2020 23:22:47
Till: Eva Lönnelid; Anne Henriksson
Ämne: Re: Namninsamling Luossavaaraskola. 

Hej, Tack för ditt svar och att du bekräftar att du tagit emot namninsamlingen. 

Vi vet när beslutet togs och att det gjordes remissrundor inför detta. Vi har redan nämnt har ett stort antal av oss skickat in kommentarer och frågor i dessa remissrundor och vi känner att mycket lite av det vi lyft har besvarats eller tagits hänsyn till i det aktuella beslutet. Det är också därför vi är väldigt många som valt att skriva under den namninsamlingen ni nu fått. Ingenstans finns någon dokumentation på vilket sätt våra åsikter 'tagits i beaktande' som du skriver. Kan du ge oss en mer konkret förklaring till hur alla de negativa åsikterna rakt av åsidosatts genom beslutet? Har ni sammanställt någon statistik kring hur många personer som uttryckt sig positivt respektive negativt till den nya skolstrukturen i remissrundorna? Det skulle också vara mycket intressant att få en sammanställning på vilka åsikter och vilka personer man valt att ta hänsyn till i samband med remissvaren, samt vilka man inte ansett som relevanta och i så fall varför? 

Den information som skickats ut via V-klass har fortfarande inte berört våra viktigaste frågeställningar och kritik kring skolomvandlingen (dessa står skrivna i vår namninslamling så jag väljer att inte rada upp dem igen här). Jag väljer att skicka detta mail även till rektor på Luossavaaraskolan då vi ännu inte fått någon respons från henne på dessa frågor, trots att hon också fick namnlistan med samtliga frågor samtidigt som den skickades till övriga. 

Jag håller med dig helt och fullt i att: "Utan trygghet kan varken elever eller lärare prestera". Problemet är bara att vår uppfattning är att denna skolomvandling minskar tryggheten för våra barn radikalt och då flera lärare valt att skriva under namnlistan ser vi ju svart på vitt att deras åsikt inte tycks vara att skolomvandlingen förbättrar deras situation, utan snarare tvärtom.  

Det du skriver om högstadiet kanske stämmer, det kan jag inte uttala mig om, men varför då flytta ett så otroligt stort antal låg och mellanstadieelever? Varför inte avgränsa skolomvandligen till att samla ihop högstadieeleverna till två skolor och låta låg och mellanstadiet vara kvar på mindre, lokala skolor som ger fler barn en sån närhet till skolan som möjliggör för dem att gå själva till skolan? Detta främjar ju elevhälsa genom rörelse, säkerheten genom mindre biltrafik runt skolor och miljö genom mindre biltrafik generellt. Här känner vi återigen inte att vi får någon tydlig förklaring till hur och varför denna förändring ska göra situationen bättre för våra barn på låg- och mellanstadiet på Luossavaaraskolan. 

Med vänlig hälsning
Karin Engström


Karin Engström

Svar från Eva Lönnelid

2020-10-13 05:30:57

Hej. 

För info så har Eva Lönnelid nu meddelat att de tagit emot namninsamlingen och skickat ett relativt långt svar (utan att egentligen besvara våra frågor och farhågor.

Om någon har några idéer om mer saker vi kan göra eller vill dra i något själv så gör gärna det. Tyvärr verkar det vara som att prarta med en vägg att försöka få dessa politiker att lyssna :(

//Karin Engström 

Mailet bifogas här nedan:

Hej Karin och övriga från namninsamling Luossavaaraskolan!
Vi har mottagit er namninsamling.
Beslutet om ny skolstruktur togs av nämnden i mars 2020. Beslutet föregicks av två remissrundor där personal, elever och vårdnadshavare hade möjlighet att tycka till - både innan förslaget togs fram, men även efter att förslaget var klart (innan beslut togs). Det kom in många synpunkter och förslag,  som togs i beaktande innan beslut om ny  skolstruktur. Det pågår ett fortlöpande förändringsarbete för att den nya skolstrukturen ska kunna vara på plats i augusti 2021. Information om detta arbeta finns på hemsidan och i V-klass. Vänd er gärna till rektor på respektive skola med era frågor.
Syftet med en ny skolstruktur är att höja kvaliteten på utbildningen för kommunens elever. Bristen på utbildade lärare är stor, såväl här som i övriga landet. Därför behöver vi förändra stadieindelningen på våra skolor, för att skapa starkare lärarlag som kan jobba tillsammans och därmed ge fler elever tillgång till behöriga lärare. Det är rektorerna på våra skolor som ursprungligen har väckt frågan och de flaggade redan i början av 2019 om att läget är akut och att åtgärder behöver vidtas för att säkra kvaliteten i skolan.
Beslut om ny skolstruktur har arbetats fram gemensamt mellan tjänstemän och nämnd för att bättre möta upp dagens krav som ställs på skola och utbildning.
Att säkra elevernas trygghet och studiero är en av de viktigaste lagkraven som styr Kirunas skolor. Utan trygghet kan varken elever eller lärare prestera. Alla skolor arbetar för att detta tillgodoses.
Lärarbristen är stor i riket och inte minst på högstadiet. För att bättre ta vara på den kompetens vi har med lärare på högstadiet har vi valt att endast ha två högstadieskolor i Centrala Kiruna. Givetvis ska tryggheten tillgodoses även på kommunens högstadier. Förvaltningen arbetar för att få i stånd en högstadiesatsning parallellt med ökat samarbete mellan Socialtjänst, Polis och Region.
Skolskjutsarna arbetar med stort fokus på säkerhet och kommer så fortsättningsvis att göra. Vi uppmuntrat till rörelse i den mån det går och deltar i aktiva skoltransporter tillsammans med Regionen för åk 2-5, "Gå och trampa på".
Studier visar att nyexaminerade lärare söker sig till kollegor med samma stadieindelning eller ämnesbehörigheter. Jag har inte fått signaler om att lärare överväger att säga upp sig, mer än ett par lärare som av naturliga skäl funderar på att ta ut sin pension. Jag rekommenderar lärare som har eventuella tveksamheter att prata med sin rektor och att oro och liknande då reds ut. Förhoppningsvis kan vi eventuellt attrahera fler nyexaminerade lärare. Vi har många lärarstudenter bosatta i Kiruna kommun och vi erbjuder dem alla praktikplatser på våra skolor.

Hälsningar Eva
Eva Lönnelid
Förvaltningschef KUF/ Skolchef

Kiruna kommun
981 85 Kiruna
TEL +4698070369
MOBIL +46 761355429
Eva.lönnelid@kiruna.se
www.kiruna.se

 


Karin Engström

Bevara Luossavaraskolan som F-6 skola

2020-10-06 15:23:24

Hej,

Jag vill passa på att tacka alla er som skrivit under namninsamlingen för att bevara Luossavaaraskolan som F-6 skola. Totalt fick vi ihop 253 underskrifter vrav minst 80 personer har barn på Luossaskolan. 

Jag har idag skickat in text och namnlista till följande sändlista och hoppas innerligt att politikerna börjar lyssna på oss föräldrar nu!

MVH

//Karin Engström

Sändlista

Kultur och utbildningsförvaltningen
Förvaltningschef Eva Lönnelid
Bitr förvaltningschef Conny Persson
Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg
Kultur och utbildningsnämnden
Ordförande Annica Henelund
Vice ordförande Rune Lans
Rektor på Luossavaaraskolan Anne Henriksson
Kirunas politiska partier

Karin Engström



Dela denna namninsamling

Hjälp den här namninsamlingen att få fler underskrifter.

Hur sprider man en namninsamling?

  • Dela namninsamlingen på din Facebookvägg och i grupper som rör ämnet för din namninsamling.
  • Kontakta dina vänner
    1. Skriv ett meddelande där du förklarar varför du skrev på namninsamlingen, då människor är mer benägna att skriva på om de förstår hur viktig frågan är.
    2. Kopiera och klistra in namninsamlingens webbadress i ditt meddelande.
    3. Skicka meddelandet via e-post, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram och LinkedIn.