Ändringar i Hörby Kommuns matsedel – Barnens välmående i fokus, men också en fråga om jämlikhet och inkludering
Ändringar i Hörby Kommuns matsedel – Barnens välmående i fokus, men också en fråga om jämlikhet och inkludering
Hörby Kommun har beslutat att sluta erbjuda ett köttalternativ till barn som av religiösa (judendom och islam), kulturella eller personliga skäl inte äter fläskkött. Detta beslut har lett till att barn som tidigare kunde välja kyckling som alternativ nu enbart erbjuds en vegetarisk rätt, vilket innebär en betydande försämring för de barn som påverkas.Ett annat inslag i skolmaten är att rätter med köttfärs, som spaghetti, nu i de flesta fall tillagas med fläskkött i stället för nötkött, vilket varit standard i årtionden. Kommunens motivering bygger på en "egen rapport," som ännu inte offentliggjorts, och som uppges visa att vissa barn väljer bort skolmaten. Vidare hänvisar man till önskemål från ”medborgare som vid valstugorna” uttryckt en vilja att ändra matsedeln. Kommunen framhåller att beslutet syftar till att säkerställa barnens näringsintag för att de ska orka genomföra hela skoldagen.
Om kommunen verkligen vill säkerställa barnens hälsa och välmående, är det anmärkningsvärt att man inte har utvärderat om åtgärderna haft någon positiv effekt nu, sex månader senare. Tvärtom menar kökspersonal att mer mat slängs nu, jämfört med innan förändringen.
Beslutet om matsedeln kommer samtidigt som kommunen gör flera ekonomiskt tveksamma prioriteringar. Förskolan Sagolandet, som kommunen har investerat i och hyrt på fem år, stängs redan efter två år, vilket innebär att lokalerna nu mestadels står tomma och kostar kommunen miljontals kronor årligen. Därtill har fastighetsaffärer som köpet av Z-grillen medfört stora renoveringskostnader på grund av bristande undersökningar, och det kulturhus som redan slukat miljontals kronor står ännu ofärdigt. Samtidigt överväger kommunen att sälja sina aktier i Kraftringen, trots att dessa genererar årliga intäkter i miljonklassen. Intresserade köpare är de närliggande kommunerna Lund, Eslöv och Lomma, vilket väcker frågan: vad ser dessa kommuner i investeringen som Hörby inte gör? Sannolikt gör de andra kommunerna en strategisk prioritering, medan Hörby riskerar ytterligare en ekonomisk förlust – en utveckling som tyvärr drabbar invånarna och reflekterar prioriteringarna under det nuvarande Sverigedemokratiska-styret.
På arbetsmiljöfronten lämnar dessutom duktiga chefer kommunen, fel-rekrytering och utbetalning av fallskärmar och dyra konsultarvoden belastar kommunen samtidigt som arbetsmiljön försämras och personalomsättningen ökar – en situation som i de flesta verksamheter skulle leda till en ledningsöversyn, men i Hörby Kommun verkar ingen vilja ta ansvar.
Det mest alarmerande är dock nedskärningarna inom skolväsendet. Pedagoger, lärare och elevassistenter sägs upp, den öppna förskolan har stängt, och barn som är i störst behov av stöd drabbas hårdast. Samtidigt har kommunen redan en hög andel obehöriga lärare (32%), och nu riskerar även barnens näringsintag att påverkas negativt, vilket kan försämra deras ork och koncentration i skolan.
Mitt i dessa utmaningar är det svårt att förstå varför kommunen prioriterar en förändring i skolmaten som både är kontroversiell och innebär ökade kostnader. Kyckling är ett mer kostnadseffektivt och hälsosamt alternativ än fläskkött, och folkhälsoexperter rekommenderar dessutom minskad konsumtion av rött kött.
Majoriteten av Sveriges kommuner erbjuder redan ett alternativ till fläskkött, vilket visar att anpassning efter elevers olika behov är både möjligt och standardpraxis. Hörby skulle genom att följa denna praxis kunna främja inkludering och respekt för olika bakgrunder, vilket också minskar risken för diskriminering. Att ge alla elever möjlighet att välja en balanserad kost är ett sätt att erkänna deras rättigheter och behov, och det kan stärka skolans anseende som en inkluderande plats för alla.
Vi ställer oss även frågande till om denna åtgärd verkligen handlar om barnens bästa, eller om det snarare är ett led i den Sverigedemokratiskt styrda kommunens ideologiska agenda. Under deras ledning har vi sett försök att avskaffa modersmålsundervisning, vilket stoppades då det stred mot lagen, samt motstånd mot prideflaggor – symboler för allas lika värde. Dessutom planeras nu nedläggning av Hörby Lärcenter (SFI m.m), , och nu tas möjligheten bort för barn som inte äter fläskkött att få ett köttalternativ, vilket ytterligare exkluderar vissa elever från en fullvärdig måltid.
Det framstår som att Hörby Kommun aktivt motarbetar åtgärder som skulle underlätta integration, trots att en betydande andel av invandrarbefolkningen arbetar och bidrar med skatteintäkter till kommunen. Denna politik förstärker känslan av att invandrare inte är lika välkomna, oavsett deras insatser. Föräldrar vi talat med uttrycker oro över att deras synpunkter och barnens behov förbises.
Barnens bästa borde vara Hörby Kommuns främsta prioritet, något som är tydlighet att kommunen inte prioriterar. Om förändringen i matsedeln baseras på "medborgarnas önskemål vid valstugorna", bör kommunen också lyssna på de barn och hundratals föräldrar med invandrarbakgrund som arbetar, betalar skatt och efterfrågar ett köttalternativ på skolmenyn. Om vissa föräldrars åsikter tidigare beaktats, varför ignoreras dessa? Är våra röster, som föräldrar och barn med invandrarbakgrund, mindre värda?
Med denna insamling uppmanar Vi Hörby Kommun att ompröva sitt beslut och säkerställa att alla barn, oavsett bakgrund, får tillgång till en rättvis och inkluderande skolmat.
Semir Pavlica Kontakta namninsamlingens skapare